(12.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. S faktickou se hlásí ještě pan poslanec Martin Kukla. (K řečnickému pultíku přichází poslanec Dufek.) Pane předsedo, ten, kdo je písemně přihlášen, má přednost. A pak budu jenom žádat informaci, zdali vy chcete s faktickou z místa, anebo s přednostním.

Tak dvě minuty pro pana poslance Kuklu. Prosím.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuju za slovo, paní předsedající. Kolegyně, kolegové, já si vaším prostřednictvím dovolím reagovat taky na kolegu a na jeho výstup faktickou poznámkou. Ono je třeba tady na mikrofon říct, protože lidé mi píšou a říkají, co tady tak dlouho řešíme. Lidé v zahraničí v tuto chvíli, všichni s českým občanstvím, mají právo volit, můžou volit přes zastupitelské úřady. A vy tady prostě chcete jim to usnadnit na úkor českých občanů, kteří jsou ve většině, kteří tady žijí na území, platí tady daně. A když oni chtějí jít volit, tak musejí vzít v tuto chvíli občanský průkaz v jakékoliv formě, teď ho máme moderněji elektronický, který úplně, to zavádění nefungovalo, věřím, že už to fungovat bude - tak musejí se dostavit do volební místnosti, tam se prokázat komisi, komise tam má seznam voličů, odškrtne si toho voliče. Když přijde, dostane volební lístky a jde za plentu. Tam vybere, vloží do správné obálky volební lístek, vyjde zpoza plenty a jde volit. A vy prostě chcete v tuto chvíli toto změnit, udělat dvě kategorie té volby. Já si myslím, že byste se v tuto chvíli měli zajímat a udělat nějakou výhodu pro české občany, kteří tady platí daně a žijí. A my tady už několik desítek hodin řešíme korespondenční volbu. A my vás upozorňujeme na to, že kde ta korespondenční volba je v zahraničí zavedena, tak tam jsou právě ty žaloby, jsou tam problémy. Já jsem tady včera na mikrofon říkal, že je to Rakousko, že jo, prezidentské volby, je to USA, je to Francie, kde to bylo v roce 1975 částečně (Předsedající: Čas.) zrušeno, a další. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. A nyní se zase s písemnou přihláškou přihlásil pan poslanec Horák. Chci jenom upozornit pana předsedu Dufka, že tato má přednost. Prosím.

 

Poslanec Jiří Horák: Krásné dobré odpoledne. Já jenom krátce, proč následovat ty země. Víc než 20, 23, myslím, že naposledy Británie se přidala, vzor demokracie evropské. Proč? Protože lidé čím dál víc cestují, to jednoduché, za byznysem, za podnikáním, za studiem. Tam jedou na týden, tam na měsíc, tam na tři dny. Zkrátka ta mobilita se zvětšuje a zvětšuje, a proto jim chceme nabídnout větší možnosti volit. To je jednoduché. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. A nyní tedy předpokládám, že s přednostním právem. Předpokládám, že správně... Pan předseda. Prosím.

 

Poslanec Aleš Dufek: Já budu reagovat vlastně na dvě faktické poznámky. Kolegyně z SPD namítla, že když zavedeme korespondenční volbu v zahraničí, tak pak je otázka času, kdy bude zavedena korespondenční volba v České republice. A za chvíli přijde kolega z ANO a řekne, že vlastně znevýhodňujeme občany v České republice, že nemají možnost korespondenční volby, na rozdíl od občanů v zahraničí. To znamená, že to je přesně ten moment, co by mohl potom způsobit to, čeho se bojí kolegyně z SPD. Já bych za nás jako chtěl říct, že já se domnívám, že naše země je malá, to znamená, tady s autem, když sednete do auta, tak jste za tři hodiny na slovenských hranicích. A já si myslím, že v rámci naší země je skutečně logické, že by ten, kdo chce volit a plní svoji povinnost, měl prostě přijet do volební místnosti, jako tady toto. Takže to nám nedávejte do úmyslu, že chceme zavést korespondenční volbu v rámci České republiky.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A toto vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. S první vystoupí paní poslankyně Maříková, s druhou pan poslanec Nacher. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, on to řekl ještě přede mnou, vážený pane kolego, prostřednictvím paní předsedající, pan europoslanec Pospíšil v Partii před Vánocemi, já už jsem to tady říkala, že teď si to vyzkoušíme na té zahraniční volbě a pak to zavedeme tady. Takže trošku jste mi tím nahrál. A bylo tady řečeno, že to je kvůli tomu, že lidé rádi cestují, tři dny tam, týden tam, měsíc tam. No, pokud vím, tak to není pro krátkodobé pobyty. Ti lidé budou muset prokázat, že tam nějakým způsobem bydlí, a ne že pojedou na tři dny na dovolenou. To už tady v rámci těch debat bylo řečeno, že to nebude pro ty, kteří jedou na dovolenou.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času. Nyní pan poslanec Nacher, poté paní poslankyně Lesenská. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. My jsme se jenom, mám pocit, zacyklili, protože asi se neposloucháme. Já nevím. Já nevím, jakým - já se vždycky to snažím, ty argumenty, tady říct a pak použít jiná slova, a ono to evidentně nějak naráží na zeď. Neposloucháme se.

Na pana zpravodaje Dufka. Ten problém je v tom, že v této chvíli vy navrhujete korespondenční volbu jenom pro Čechy v zahraničí. Problém nastává v momentě, a vy to víte, a vyjádřili se k tomu i ústavní právníci, že v momentě, kdy to někdo napadne, že dochází k nerovnosti, že ten, kdo je v České republice, má jenom jednu možnost volit, jít do té místnosti, zatímco ten, kdo je v zahraničí, může využít dvě možnosti, buď na ambasádě, nebo to poslat, jinými slovy je vlastně zvýhodněn. Takže dochází k paradoxu, že ten, kdo je zde, tak má menší vějíř možností, jak volit, než ten, kdo je v zahraničí. Tak v té chvíli je jenom kousek k tomu, aby se řeklo tak fajn, tak to zavedeme i tady. A najednou všechny argumenty o tom, že to zavádíme kvůli tomu, že někdo cestuje tisíc kilometrů, padají pod stůl, protože u nás ta síť, hustota sítě těch volebních místností, kterých je patnáct set, patří mezi jedny z nejvyšších na světě. U nás nikde nikdo nečeká fronty, jako mi řekl kamarád v Los Angeles, že tam čeká čtyři hodiny, protože tam se dělá to inženýrství, no čeká... Protože oni často dělají ty volební místnosti daleko, aby někteří voliči nemohli docestovat, takhle to oni jakoby si navzájem dělají i naschvály. Tohleto my tady přece nemáme. A to už je jenom krůček k tomu, že když to zavedete v zahraničí, že to budete muset zavést i tady (Předsedající: Čas.) z hlediska ústavní rovnosti.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Lesenská. Prosím, vaše dvě minuty, paní poslankyně.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Během debaty, která tady probíhá už několikátý den, tak zjišťuji, že ani vládní poslanci netuší, co vlastně jejich kolegové ve své předloze předložili, nebo ve svém návrhu předložili. Proto bych si dovolila navrhnout, že pokud neprojde návrh našeho pana předsedy na zamítnutí předloženého návrhu, tak abychom ho vrátili k přepracování předkladatelům.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čili se připojujete k návrhu pana poslance Vondráčka, který to přednesl 19. ledna. Děkuji, eviduji.

A s faktickou se hlásí ještě pan poslanec Kukla, již máme připraveného pak následujícího vystupujícího, pana poslance Rozvorala. Prosím.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuju za slovo. Já s dovolením budu reagovat na svého ctěného kolegu, prostřednictvím předsedajícího, pana poslance Horáka. Já si myslím, nebo když se podíváte na nějaký informační server, tak zjistíte, že pokud jste v zahraničí, tak povinnost se přihlásit k pobytu vám - je to samozřejmě podle země, ale je tam určitě tříměsíční lhůta. Takže pokud cestujeme, tak rozhodně si nemyslím, že se týká voličů právě zaváděná korespondenční volba. Ta se týká podle toho předloženého zákona právě Čechů žijící v cizině dlouhodobě. Tak tady nechci říkat, že teď se mění svět a že Češi cestují a studují v zahraničí, tak jim umožníme korespondenčně volit. Já jsem v zahraničí pracoval taky několik měsíců, a když jsem se do vlasti během vždycky nějakého cyklu čtrnáctidenního, týdenního vracel, a když byly volby, tak si to... Tak víme, že v České republice máme volby dvoudenní, máme je i o víkendu a ti lidi, kteří pracují v zahraničí, tak si myslím, že většina, kteří tady žijí, se sem vracejí, takže korespondenční volba jim rozhodně nepomůže. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP