(12.20 hodin)
(pokračuje Zdeněk Kettner)

Zavádění korespondenční volby v západních demokratických zemích přičítá jistému módnímu trendu, podobně jako přímou volbu prezidenta. Podle Balíka reálně hrozí, že v kontextu debat o podvodech se zaslanými lístky v minulých prezidentských volbách v Rakousku či USA - skutečných, nebo smyšlených, nikdo neví - přestanou lidé důvěřovat celému volebnímu procesu. Jakékoliv těsnější výsledky budou odmítány jako zfalšované, a možná ne jenom ty těsnější. Uvěří-li nezanedbatelná část lidí, že je možné falšovat, tak i kdyby to tak nebylo, bude to pro legitimitu zvolených znamenat totéž, jako by se skutečně podvádělo.

Podle právníka Petra Kolmana neobstojí argument, že Česko je jedna z mála zemí, která si korespondenční volby nezavedla, protože tento způsob hlasování podle něj degraduje volby ze svátku demokracie na nákup v e-shopu. Pokud někdo v České republice nežije, ale chce z jakéhokoliv důvodu ovlivňovat, kdo zde bude prezidentem nebo poslancem, měl by si to prostě zasloužit. Nezapomínejme, že Čech nebo Češka v cizině ve své domovině zpravidla neplatí daně. Takže pokud má někdo ambici působit na to, kdo bude vládnout jeho spoluobčanům ve své vlasti, tak by neměl jen posílat obálku, ale něco pro to i udělat. Jinými slovy, měl by minimálně alespoň osobně hodit hlas do volební urny na zastupitelském úřadě.

Právník Jiří Němec má o nutnosti zavést korespondenční volbu pochybnosti. Pokud ale ke změně má dojít, měla by se otevřít širší debata i o dalších opatřeních, jako například o rozšíření korespondenčního hlasování i v rámci České republiky, možnosti hlasovat v předstihu nebo udělat volby jen v jeden den. Co říkám, to je to otevírání té Pandořiny skříňky.

A teď se vrátím i k tomu, že skutečně ten způsob, jak je to zkrácené, jak je to prostě tlačené nahonem, tak ta účelovost z toho přímo čiší. A co se týká důvěry občanů, jak je ta společnost rozpolcená, věřte tomu, že ta korespondenční volba ještě nebyla schválena, ale už jenom tím, jakým způsobem byla navržena, jakým způsobem je projednávána, tak už teď je ve velké... v očích mnohých našich občanů totálně zdiskreditovaná ještě předtím, než vůbec se uvede v platnost. Skutečně chceme ten náš volební systém tímto způsobem ohrozit?

Skutečně, ať se na to dívám zleva, nebo zprava, vždycky když bychom se měli rozhodovat o něčem, tak vždycky by ta pozitiva měla převládat nad negativy, jinak je to špatný nápad. A v tomto konkrétním případě já si myslím, že ta negativa jednoznačně vedou. Takže bych byl rád, kdybychom se od toho oprostili. Česká republika skutečně si zaslouží řešit podstatně aktuálnější a důležitější témata. A pokud se v širším plénu rozhodneme, že ten volební zákon je potřeba zrušit, tak ho upravme klasickým legislativním způsobem, udělejme to ústavní cestou a udělejme to tak, že to bude až od následujícího volebního období, abychom tím předešli jakémukoliv podezření, že změna toho volebního zákona byla čistě účelová, a abychom ty občany přesvědčili tím, že to je skutečně pro dobro republiky, pro dobro občanů, že to bylo diskutováno, že všichni měli možnost, že to je legislativně naprosto v pořádku. Myslím si, že když to bude touto cestou, že i ta důvěra občanů v ty volby jako takové nepoklesne. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. To bylo vystoupení pana poslance Kettnera. Nyní je přihlášen pan poslanec Zborovský, následně se může připravit poslanec Radek Rozvoral. Prostor pro pana poslance Miroslava Zborovského. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Zborovský: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi vyjádřit důvody, proč jsem na rozdíl od mnoha řečníků tady jednoznačným zastáncem korespondenční volby. Již několik dní zde na půdě Poslanecké sněmovny jednáme o tématu, které je pro mě osobně velmi důležité, a tímto tématem je usnadnit prostřednictvím korespondenční volby přístup Čechům v zahraničí, našim krajanům, k možnosti využít svého volebního práva. Mimo to, že bychom se zařadili k drtivé většině zemí Evropské unie, kde je již korespondenční volba zavedena, současně nám korespondenční volba může připomínat, že naše společnost - tedy myslím společnost tvořenou občany České republiky, nejsou jen ti, kteří celý život tráví v naší krásné zemi, ale také ti, kteří zkusí získat životní zkušenosti, úspěšnou kariéru nebo třeba i partnerský vztah v jiné zemi, ale své blízké a třeba i své majetky mají prozatím tady v České republice. Není pravda, že pokud někdo žije v zahraničí, tak přestává být dostatečně velkým vlastencem, a že by neměl zájem volit s co nejlepšími úmysly, tak jak to někteří poslanci zde v diskusi naznačují, případně že o naší zemi ztratili přehled nebo že volí na základě zkreslených informací. Zářným příkladem byl například pan Karel Schwarzenberg, který i po svém nedobrovolném pobytu v Rakousku byl jedním z největších vlastenců a pomáhal České republice víc než leckteří občané, kteří mohli na rozdíl od něj ve své rodné zemi žít.

Korespondenční volba nám připomíná, že naše země není pouze prostor ohraničený geografickými hranicemi, ale i společenství tvořené společnými hodnotami a občanskými právy. Jsou to též tito naši krajané, kteří kromě nás utvářejí dobré jméno naší vlasti v zahraničí. Jak poznamenal generálmajor Karel Lukas, člen československého protinacistického odboje: "Žil jsem mezi českými krajiny v USA, znám jejich zájem o nás a jejich lásku, kterou všude projevují vůči zemi svých otců." Není jeden z projevů lásky k zemi svých otců i možnost volit jednoduše i v zahraničí? A proč by cesta k volební urně měla trvat desítky hodin nebo i několik dnů? Proč bychom nyní, ve 21. století, neměli chtít usnadnit možnosti volby právě pomocí korespondenční volby? Jsem pro to, aby našim spoluobčanům v zahraničí bylo umožněno volit v takovém komfortu, jak jsou zvyklí volit občané ve většině ostatních zemí Evropské unie, tedy korespondenční volbou. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. To byl pan poslanec Zborovský. Připraví se pan poslanec Rozvoral, s faktickou nyní vystoupí paní poslankyně Karla Maříková, připraví se pan poslanec Nacher s faktickou. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený pane kolego, prostřednictvím paní předsedající, vy tady říkáte, že lidem v zahraničí chcete umožnit uplatňovat volební právo. Oni ho snad nemají? Vy jste to tak řekl v tom kontextu. Vždyť oni volí. A volí stejnou standardní formou jako lidé, kteří žijí tady v České republice. Naopak já si myslím, že zavedením té korespondenční volby budou oni zvýhodněni, a domnívám se, že to povede k tomu, že bude zavedena korespondenční volba i tady pro naše voliče, protože se bude apelovat na tu rovnost, že oni mají tu výhodu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času. Nyní pan poslanec Nacher. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, já nevím, za mě, já to říkám znovu už asi podesáté, tady ten argument, že se takhle, že to funguje někde jinde, to prostě opravdu není argument. Protože vy si tím nabíháte. Já vám to budu připomínat, až tady bude zákon o referendu. Ten je také v mnoha zemích. Jak to pak budete vy se tomu bránit, odůvodňovat? Jak to bude u hromadných žalob? Ty také fungují v mnoha zemích a my jsme jedna z posledních. A přitom třeba ochrana spotřebitele je u nás skoro bych řekl jakoby nejméně v tomhle tom případě rozvinutá, když se i podíváte na třeba vývoj cen, služeb a podobně. Já si myslím, že třeba to je zrovna věc, kterou my tady potřebujeme, bez ohledu na to, že to je někde jinde. Ale já říkám navíc, tak je to ve 20 zemích. V okolních zemích je třeba v neděli zavřeno. A u nás není. Já jsem za to rád. Tak zase sem někdo z vás přijde, je to někde jinde, tak to budeme dělat i tady? Vždyť přece tohleto není argument. Vždyť to není argument. A já opravdu tomuhle nerozumím, protože já se těším, až tady bude ten institut hromadného řízení a já vám všechno tohleto budu tady připomínat: jak se můžete bránit něčemu, co funguje ve 20 zemích, co funguje ve Spojených státech? Tady tohleto kopírovat chcete, ale u jiného tématu řeknete: no ale nemusíme tady přebírat všechno, co je v Americe, protože na české poměry by se to zneužívalo. To já slyším. Proto já vám tady dávám to srovnání s těmi hromadnými žalobami, protože já to slyším na těch konferencích. To, co funguje ve Spojených státech, v České republice fungovat nemusí, protože my inklinujeme k tomu zneužívat, nadužívat, využívat a tak dále. No tak to aplikujte i na tohleto. Ne, pojďme se bavit o obsahu, o těch jednotlivých věcech, proč se to má tady přijmout, proč ne. Ne že to funguje někde jinde. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP