(12.50 hodin)
(pokračuje Radek Rozvoral)

To že je to nyní pro současnou vládu priorita, dokládá i ta skutečnost, že vláda na své schůzi už dne 3. ledna 2024 projednala a posoudila návrh zákona, kterým se mění zákon o správě voleb a některé další zákony, a zaujala k tomuto návrhu zákona souhlasné stanovisko. Též by tu měla zaznít i plánovaná strategie vrcholných představitelů vládních stran, kterou někteří s arogancí sobě vlastní prezentovali v médiích. Ta spočívá v tom, že projednání ve Sněmovně co nejvíce urychlí. Toho jsme dnes svědky v přímém přenosu, kdy se návrhem zabýváme v prvním čtení. Pak je v plánu nechat opozičním poslancům přiměřeně času k jejich argumentům proti tomuto návrhu zákona. A když už zhodnotí, že je čas to ukončit, aby se celá procedura spočívající v následném schválení Senátem a podpisem prezidenta stihla, tak poslušně oprávněný poslanec navrhne přesný den a čas konečného hlasování zde ve Sněmovně. Následného projednávání v Senátu se neobávají, neboť tam je většina senátorů ze stran vládní pětikoalice. Žádný problém nelze očekávat ani při závěrečném podpisu prezidenta republiky, který se již několikrát vyjádřil, že podporuje korespondenční volbu.

Zde jenom moje poznámka. Nebylo by to poprvé a opět se bude zřejmě jednat o nezákonné projednávání zde ve Sněmovně. A i když jsou si poslanci vládní pětikoalice vědomi, že se jako opozice obrátíme na Ústavní soud, tak se tohoto postupu budou držet. Všechno je vedeno až šílenou snahou udělat vše, aby současné vládní strany neztratily své místo v současné vládě, neboť už si jejich zástupci zvykli na dobře placená místa, která získali tím, že se podílejí na vládě České republiky. Pro ty, na které se lukrativně nedostalo, tak vytvořili nová místa, viz zřízení tří nových ministerských postů. Vše bez ohledu na to, že by se stát měl chovat jako řádný hospodář a spíše šetřit.

Zde se vlastně opravím. Vláda opravdu začala snižovat počty úředníků a státních zaměstnanců, ale přistoupila k tomu úplně z opačného konce, kdy na její nekoncepční rozhodnutí doplatili ti, co na těchto institucích byli zařazeni na těch nejnižších pracovních pozicích a odváděli zde svou práci profesionálně a za nízké platy, viz příklad České pošty, Úřadu práce, finančních úřadů a tak bych mohl pokračovat. Současní pětikoaliční poslanci jsou si plně vědomi toho, že pro naše slušné a pracující občany, zdravotně postižené občany, rodiny s dětmi nebo seniory, tedy pro všechny občany České republiky, neudělali za celou více než dvouletou dobu, kdy jsou u vládnutí, téměř nic, co by jim zlepšilo kvalitu jejich života. Ba naopak, přijali takové zákony, které jejich finanční situaci ještě zhoršily. Uvedu například již zmíněnou novelu zákona důchodového pojištění spočívající ve snížení zákonné valorizace, nebo daňový balíček, který začal platit začátkem tohoto roku. K tomu si dovolím doplnit poznámku, že novelou zákona o důchodovém pojištění též přišli o navýšení financí všichni příjemci takzvané renty, čili bývalí příslušníci bezpečnostních sborů, kteří oddaně konali službu pro tento stát.

Takže si buďte jisti, vážení provládní poslanci, že jste tímto krokem ztratili další část potenciálních voličů v příštích parlamentních volbách. Vy si ale chcete zajistit potenciální voliče právě tím, že narychlo schválíte dnes projednávaný zákon spočívající v možnosti korespondenční volby tak, aby se dal použít již pro parlamentní volby v roce 2025. To je totiž ten hlavní a nebojím se říci jediný cíl, proč jste tento návrh zákona, kterým se mění zákon o správě voleb a některé další zákony, zpracovali a snažíte se ho rychle schválit namísto toho, abyste předkládali návrhy zákonů a jejich změn prospěšných pro naše občany.

Když už k tomu nemáte vůli ani odborné kompetence, tak alespoň pojďme společně hlasovat o návrzích zákonů předložených poslanci z opozičních stran. Jenom za hnutí SPD zmíním novely zákonů ohledně zvýšení financí pro naše nejvíce bezbranné osoby, zdravotně postižené občany a osoby vyžadující péči. Vy ale striktně tyto návrhy odmítáte, ale pod tlakem nespokojených občanů alespoň chcete připravit podobné zákony. Takže my jsme rádi i za tento váš přístup. Opět uvedu příklad, kdy jsme dlouhodobě požadovali novelou zákona navýšit rodičovský příspěvek, a to vzhledem k inflaci na částku 400 000 korun. Vaše vláda nakonec konečně předložila navýšení tohoto rodičovského příspěvku na 350 000, a to pouze pro děti narozené v roce 2024, a dále. K tomu si opět dovolím poznámku. Doporučuji všem, aby si prostudovali náš návrh konkrétní pomoci mladým lidem vedený cílem zvýšení porodnosti a zabezpečení jim kvalitních podmínek pro život, práci a výchovu dětí.

A teď opět zpět k projednávanému zákonu upravujícímu korespondenční volbu, kdy jeho protlačením si chcete zajistit potenciální voliče, a to hlavně pro parlamentní volby v roce 2025, pokud do té doby nebudou vypsány volby předčasné, což bychom stejně tak jako většina našich občanů uvítali. To, že by to naši občané s velkou úlevou přijali, potvrzují i dlouhodobé průzkumy renomovaných organizací zabývajících se touto problematikou. Zde využiji data, která uvádí, že čím dál tím více lidí, kteří jsou nespokojeni s Fialovou vládou, začíná mluvit o tom, že jednou z mála věcí, které by současné vládní koalici mohly v příštích volbách pomoci, by bylo prosazení korespondenční volby. Dle zveřejněných výzkumů, průzkumu veřejného mínění ze dne 14. prosince 2023 důvěřuje současné české vládě pouhých 17 % české veřejnosti, z toho 2 % zvolila odpověď rozhodně a 15 % spíše. Naopak asi čtyři pětiny, tedy 81 % občanů vládě nedůvěřuje. Fialův kabinet si už tak bídný výsledek z října letošního roku, kdy mu podle průzkumu stejné agentury důvěřovala čtvrtina dotázaných respondentů, ještě o 8 % pohoršil.

Premiér Fiala na síti X napsal něco o blbé náladě. Pomyslné vysvědčení, které jeho kabinet v polovině svého vládnutí od občanů dostal, je každopádně dosti tristní, přičemž je otázkou, jestli jsou politici současné vládní koalice vůbec schopni nějaké sebereflexe, která by jejich neoblibu v očích většiny občanů zlepšila. Proto čím dál víc politologů či komentátorů začíná mluvit o tom, že jednou z mála věcí, které by současné vládní koalici mohly pomoci, by bylo prosazení korespondenční volby. Proto představitelé všech vládních stran nelenili a již předložili v Poslanecké sněmovně návrh na zavedení korespondenční volby pro české občany žijící v zahraničí.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane poslanče, já se omlouvám, jenom se potřebuji ujistit, chcete dalších, druhých deset minut? (Ano.) Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Přičemž možnost volit korespondenčně by měli mít již ve sněmovních volbách, které se budou konat na podzim roku 2025. Že by to nynějším vládním stranám mohlo za jistých okolností pomoci k lepšímu výsledku, svědčí výsledky minulých sněmovních voleb u českých občanů žijících v zahraničí. V nich totiž dostaly současné vládní strany dohromady téměř 85 % hlasů, koalice Piráti plus STAN 50,5 % hlasů a koalice SPOLU 34,3 % hlasů, přičemž v rámci celkových výsledků získaly tyto strany jen něco málo přes 43 % hlasů. A k tomu, že i tak mohly utvořit vcelku pohodlnou vládní většinu, jim nahrálo především to, že hned několik politických uskupení skončilo těsně pod povinnou 5% hranicí pro vstup do Sněmovny, které měly opačné volební programy než strany vládnoucí pětikoalice. Těch propadlých hlasů byl více než jeden milion.

Někdo sice může nabídnout, že v zahraničí tehdy volilo jen něco málo přes 13 000 voličů, takže je málo pravděpodobné, že by v cizině žijící Češi mohli výrazně promluvit do toho, kdo usedne do Strakovy akademie po volbách za dva roky. Jenže právě zavedením korespondenční volby může jejich počet výrazně vzrůst. Celkem by tak mohlo v zahraničí volit až 600 000 Čechů, což sice vzhledem k celkovému počtu voličů není výrazně moc, ovšem za jistých okolností mohou právě hlasy těchto lidí být pomyslným jazýčkem na vahách.

Jedním z hlavních důvodů, proč jsme zásadně proti zavedení korespondenční volby, je to, že u ní není stoprocentně zaručeno, že každý hlasuje skutečně tajně, a to sám, tak, jak je tomu při hlasování ve volební místnosti za plentou, a není při hlasování ovlivněn například členy své rodiny či některými jinými osobami.

Můžeme polemizovat též o otázce, že pro lidi žijící v zahraničí je takový způsob volby jednoznačně pohodlnější. K tomu ale na druhou stranu musíme silně zvážit, zda lidé, kteří v České republice dlouhodobě nežijí, jsou schopni objektivně, a to jen na základě mediálních zpráv, zhodnotit, které politické strany či kteří politici jsou pro zastupování zájmů většiny českých občanů ti skutečně nejvhodnější. K tomu chci zdůraznit, že volit takzvaně z tepla z domova u lidí žijících například v USA, Kanadě či Austrálii se mnohé věci mohou jevit zcela jinak než tak, jaké ve skutečnosti jsou.

Vážené dámy a pánové, v předchozí části mého vystoupení jsem pouze chtěl našim občanům sledujícím jednání Poslanecké sněmovny objasnit, jaký je ten pravý důvod vašeho prosazování projednání zákona, kterým se mění zákon o správě voleb a některé další zákony, předloženého poslanci z vládní pětikoalice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP