(16.40 hodin)
(pokračuje Jan Lipavský)

Zároveň si neumím představit, že by volby probíhaly nějakým způsobem na zkoušku nebo že bychom snad jako v nějakých vymezených okrscích to dělali. Já si myslím, že je potřeba, aby to právo skutečně bylo univerzální. A vlastně tu teritorialitu jsme také zde už poměrně detailně diskutovali a naopak zaznívaly dotazy, jak právě v některých těch krajních případech, kde prostě nefungují poštovní služby, protože se jedná o státy, kde třeba ta míra bezpečí je natolik nízká, že takové služby prostě nefungují, tak jak vlastně k tomu přistoupit.

Nemyslím si, když ještě vzpomenu pana poslance Vondráčka, že bychom zde měli šermovat výzkumy veřejného mínění. Máme demokratické procesy, máme volby, máme zastupitelskou demokracii, veřejná nálada záleží prostě, jakým způsobem se změří.

A tři poslední poznámky. Byl jsem tady dotazován - výjezdní doložky. Představte si, že moje rodina tím musela projít, takže já sám jsem ji dostal, bylo to někdy tuším v roce 1988, 1989, protože ten komunistický režim prostě nedovoloval lidem cestovat. Takže tady paní poslankyně Adámková opravdu šlápla hodně vedle. A co se týče slibu ohledně daní, tak to si pan poslanec Rozvoral spletl koalici. Úplně poslední poznámka - nejsme v interpelacích. Faktické poznámky by měly reagovat na předřečníka, nikoliv klást dotazy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane ministře. A s faktickou poznámkou se přihlásili postupně pan poslanec Kettner, následuje paní poslankyně Mádlová, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová a další.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo. Já bych tedy reagoval na svého předřečníka, pana ministra. On tady říká, že to je pro občany České republiky. Čili předpokládám, že je to pro stávající občany České republiky. Z toho předpokládám, že logicky přesně víte, kolika občanů České republiky se to týká, budete přesně vědět, jak je to tedy potřeba zabezpečit, kolik to bude stát a tak dále. No jo, jenže ona tady je vlastně ta novela, že? To místopřísežné prohlášení. Vlastně nejste schopni říct, kolika občanů se to týká, protože vy si ty občany budete vyrábět. Kdyby to bylo pro stávající občany České republiky, tak přece musíte být přesně schopni říci, kolika občanů České republiky se to týká.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. A poprosím paní poslankyni Ivanu Mádlovou.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Já budu reagovat na pana ministra a na jeho do určité míry takovou posměšnou poznámku na lidi na dovolené v zahraničí v době konání voleb, což se může stát. A vlastně jste tady zpochybnil - a vlastně ani nezpochybnil, protože vy vlastně vůbec nevíte, vy vlastně vůbec nevíte, koho se ta korespondenční volba týká. Já jsem se na to ptala už v úterý, pravděpodobně, myslím, že se na to ptali nebo na to upozorňovali někteří z mých kolegů, ale dodnes nebyla žádná odpověď. Odpověď byla pouze obecná, na základě bydliště v zahraničí. Teď jsme se dozvěděli přes sociální sítě, že paní předsedkyně Pekarová Adamová se sama rozhodla, že bude stačit jenom čestné prohlášení o bydlišti. Proč by nemohli lidé, kteří jsou dlouhodobě na dovolené, aby tady... Vy jste tady i mluvili, nebo pan ministr Rakušan tady mluvil i o seniorech, kteří budou třeba trávit dva měsíce dovolené v zahraničí. Je celá řada cestovatelů, kteří jsou od jednoho měsíce po tři měsíce, půl roku, venku v zahraničí. Jak jim umožníte volit? Vždyť vy vlastně vůbec nevíte, koho se to týká. Vy tady mluvíte pouze o studentech Erasmu, ale vlastně - a o krajanech. Ale jsou tady i další skupiny lidí, kteří se v době voleb budou pohybovat venku. Ale vy v tom jasno nemáte.

A znovu se vracím k tomu, že jsme chtěli alespoň teze prováděcích předpisů, protože opravdu ten váš návrh je tak neuvěřitelně děravý a nedokázali jste vašimi argumenty ty díry zalátat. Proto tady neustále se točíme ve stejných dotazech, protože buď nám nerozumíte, buď je klademe nesrozumitelně, anebo na ně prostě nemáte odpověď. A já se tedy obávám, že vy na ně skutečně tu odpověď nemáte.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení času. Poprosím paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou, poté paní poslankyně Peštová a poté pan poslanec Vondráček.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Tak já děkuji za slovo. Já v tuhle chvíli zareaguji na svoji kolegyni. Jestli to dobře chápu, tak člověk, který pojede do zahraničí a bude o tom vědět dopředu, tak bude moci také volit korespondenčně. Když se v té lhůtě zapíše na ten zvláštní seznam voličů a dá tam adresu, kde se bude nacházet, tak ta mu prakticky dojde, ta obálka s tou danou registrací. Ale pokud se občan rozhodne na poslední chvíli a už nebude moci se zapsat na ten seznam voličů, na ten zvláštní seznam, tak pak už bude muset cestovat nebo bude moci volit pouze na tom zastupitelském úřadě. Takže takto to z toho zákona chápu já. Určitě se to popřípadě ještě nějakým způsobem bude diskutovat.

Ale pane ministře, říci tady, že dělat volby na zkoušku, že vám, jako že to není podle vás dobře? Tak já vím, že všichni hovoříme příklady Estonsko, Norsko. A víte, jak to tam probíhalo? No všude měli ty pilotní projekty. A znovu říkám, co chceme? Důvěru ve volby. Chceme, aby ty volby byly férové, aby byly ozkoušené. Ale nejvíc dá ta praxe. Takže proč máme dneska nastavené v okrskových volebních komisích, že tam může mít každý politický subjekt jednoho zástupce? Protože jeden kontroluje druhého. Když se jde s přenosnou schránkou do domova pro seniory, tak jdou vždycky dva z různých politických uskupení. Vždyť je to tak přece správné! A já nevím, jak vás mám o tom přesvědčit. Ale vy se přesvědčit nechcete, vy to chcete prostě protlačit tou silou a to mi velmi vadí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A poprosím paní poslankyni Peštovou.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Pan ministr tady říkal něco ohledně těch statistik, že kdo chce nebo nechce, že jako nevím, já jsem ho úplně přesně nepochopila. V každém případě jedna ze statistik tady je. Deník.cz udělal statistiku, nebo respektive hlasování: Mají mít občané České republiky možnost hlasovat ve volbách i korespondenčně? Samozřejmě (nesrozumitelné), že už se tady dva týdny přeme o to, jestli korespondenčně ano, nebo ne. V každém případě respondentů bylo 53 326, pro hlasovalo 29, proti hlasovalo 70.

Pak jste tady zmínil tu doložku, jak vám byly ty tři roky, že vám nebyla udělena výjezdní doložka. (Poznámka ministra Lipavského.) Pane - ano, ano, počítám. (K ministru Lipavskému.) Já mám pocit, že jste 85. ročník, ne? Říkal jste 88, ne? To je jedno, pane poslanče, tak se kdyžtak přihlaste. (Předsedající: Prosím případně, pane ministře, případně před mikrofon.) V každém případě já vám jenom chci říct, že jste na tom byl mnohem líp než my, třeba moje rodina. Mému tatínkovi sebrali pas, protože samozřejmě vystoupil ze strany, myslím celá základní organizace, a ten pas mu vrátili až po 90. roce. On sám si z toho dělal srandu, že nemůže ani do Hřenska. Takže jako jestli vy se cítíte nějak poškozen, tak můj otec se cítil být poškozen už od toho roku 1968, 1969 až do toho roku 1990. A pak už říkal, že už stejně nikam nepojede, protože už byl starý.

V každém případě jestli tady je faktická poznámka nebo není faktická poznámka, to taky reaguji na vás, tak vy to prosím vás nehodnoťte. Od toho tady je řídící schůze, který samozřejmě nás upozorní, pokud uhneme od faktické poznámky. A věřím tomu, že pan poslanec Benda, prostřednictvím pana předsedajícího, by se určitě ozval. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tak a já prosím, abychom dodržovali čas. Nechal jsem dvě sekundy přes. Ale nyní poprosím dalšího řádně přihlášeného s faktickou poznámkou a to je pan Radek Vondráček. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP