(13.00 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Zpráva uvádí příklady, které jsou: například volby starosty Miami v roce 1997, které vyústily v 36 zatčení za podvody s hlasovacími lístky. Volby se musely opakovat a výsledky voleb byly zvráceny.

Dalším známým příkladem byl volební souboj v Pensylvánii v roce 1994, který demokratům přinesl kontrolu nad Senátem. Štáb demokratického kandidáta Williama Stinsona zfalšoval jména na volebních lístcích lidí z domovů důchodců a také lidí, kteří žili v Portoriku nebo si odpykávali trest ve vězení. Federální soudce, který na případ dohlížel, shledal, že byly předloženy podstatné důkazy prokazující masivní podvody s absenčními hlasovacími lístky, a mandát a kontrolu nad Senátem státu přisoudil naopak republikánům.

Existují i novější případy. V roce 2017 bylo při vyšetřování voleb do městské rady v Dallasu nalezeno přibližně 700 podvodných korespondenčních hlasovacích lístků, které podepsal stejný svědek pod falešným jménem. Díky tomuto zjištění zůstaly dvě volby do městské rady v nejistotě a podvod byl mnohem větší než rozdíl hlasů v jednom z těchto obvodů. Případ vyústil také v odsouzení za trestný čin.

Další příklad. V roce 2018 zvítězil republikán Mark Harris nad demokratem Danem McCreadym o 905 hlasů. Stát měl naštěstí k dispozici poměrně kompletní záznamy o těch takzvaných absenčních volbách, nebo distančních, jak chcete. Volební úředníci pojali podezření, když zjistili, že republikán získal 61 % korespondenčních hlasů, ačkoliv registrovaní republikáni tvořili pouze 19 % těch, kteří požádali o korespondenční hlasování. Republikánský agent, nějaký Dowless junior, údajně požádal jménem voličů o více než 1 200 absentujících hlasovacích lístků a poté, co byly rozeslány poštou, je vyzvedl v domovech voličů. Asistenti pana Dowlesse vypověděli, že byli pověřeni falšováním podpisů voličů a vyplňováním hlasů. Bylo nutné uspořádat nové volby, ale pan Harris už nekandidoval. Pan Dowless čelí obvinění z trestného činu podvodu s absenčními hlasovacími lístky ve volbách v roce 2016 i 2018 a přiznal svoji vinu.

Další, novější případ. Měsíc po primárních volbách v Kalifornii 3. března 2020 demokratický státní tajemník Alex Padilla potvrdil, že nejméně desítka lidí obdržela dva korespondenční lístky na své jméno a hlasovala ve volbách 3. března 2020. Kalifornská organizace Election Integrity Project odhalila dalších 75 případů podezření na dvojí hlasování. Vzhledem k tomu, že se v listopadu 2020 v Kalifornii očekávaly další volby korespondenčně, tak tady ta organizace Election Integrity Project zjistila, že přibližně 458 000 kalifornských registrovaných voličů, kteří pravděpodobně zemřeli nebo se přestěhovali, budou obesláni hlasovacími lístky, protože i když zemřeli nebo se přestěhovali, zůstávají klasifikováni jako aktivní voliči. Mrtví lidé sice mohou volit prostřednictvím korespondenčních hlasovacích lístků, ale nemohou hlasovat osobně, když je vyžadován průkaz voliče. Televize CBS channel v Los Angeles v roce 2016 našla 265 mrtvých lidí, kteří údajně rok po své smrti volili pomocí korespondenčních hlasovacích lístků.

Hlasovací lístky zasílané poštou vyvolávají problémy už jen proto, že nejsou bezpečné, uvádí dál tato zpráva. Jen letos v jednom bytovém domě v Patersonu ve státě New Jersey zůstala hromada hlasovacích lístků ležet na vrchu poštovní schránky, protože se jedná o lidi, kteří se odstěhovali. Jiní mohli tyto lístky jednoduše vzít a hlasovat s nimi. Takže ten Paterson se skutečně jeví jako ohnisko pokusu o podvod a zdá se, že to bylo odhaleno jen díky nedbalosti způsobu, jakým osoby páchající podvody posílaly hlasovací lístky poštou, ačkoliv tento případ také ilustruje, jak těžké je určit, kdo konkrétně se podvodu dopustil.

Právě před - nedávno, to je zpráva z roku 2020, před týdnem byli úspěšně odsouzeni za trestné činy čtyři muži, kteří v Los Angeles platili bezdomovcům za jejich hlasy při korespondenčním hlasování. Často se tvrdí, že na stejné adrese žije neuvěřitelně mnoho lidí. V roce 2016 obdrželo 83 registrovaných voličů v kalifornském San Pedru volební lístky v jednom malém dvoupokojovém bytě. Ale státní zástupci se tímto typem zločinu zabývají jen zřídka. Je tady dále odkaz na mnohem delší seznam případů volebních podvodů ve Spojených státech, které shromáždilo Centrum pro výzkum prevence kriminality, a je k dispozici na internetových stránkách této organizace. Hlasování poštou je návratem do starých temných časů kupování hlasů a podvodů. Američané si stejně jako většina světa zaslouží důvěryhodnější systém, uzavírá tato zpráva.

Já netvrdím, že se ty podvody budou v takovém rozsahu dít u nás, navíc i při té vágnosti návrhu, který je předložen, tak přece jenom nějaká pravidla tam jsou. Ale ať mi prosím tady neříká, myslím, že to byl pan ministr Výborný, myslím, že to byl, bylo jich víc, a tvrdí, že vlastně tady vyhrožuji, že se tady snažím o znevěrohodnění voleb. Prosím vás, to jsou fakta, a dokud se tady nebudeme bavit jako zákonodárci a nebudeme se bavit jako aktivisté, tak se musíme bavit i o těch problémech, které korespondenční volba přináší. Přezíravost a zlehčování těchto problémů nám vůbec k ničemu nepomůžou a nakonec nás to dožene. A já jsem přesvědčen, že to především dožene ty, kteří navrhují teď tento zákon. To je jediná spravedlnost a nezvratná logika všeho, že každý zákon s sebou přináší nepředpokládané důsledky a nakonec se často obrací proti těm, kteří si od toho mnohé slibovali.

Když se podíváme do Austrálie za posledních 10-15 let, po federálních volbách v roce 2016 bylo požádáno 18 343 osob o vysvětlení, proč bylo jejich jméno vícekrát vyškrtnuto - ne, zaznamenáno v těch volebních seznamech. Ta zpráva je v angličtině. Já se omlouvám, že někdy ten překlad není dokonalý. V nejlidnatějším australském státě bylo zaznamenáno 6 760 případů zjevného vícenásobného hlasování, ve státě Victoria to bylo 4 800, v Queenslandu 2 792, nejméně případů bylo zaznamenáno v Severním teritoriu, a to 1 718. Australské federální policii bylo předáno přibližně 7 743 podezření na volební podvody, vyšetřováno bylo pouze 65 případů a nikdo nebyl stíhán. Na to mi tady bylo namítáno, ukažte mi, kde tedy se to odstíhalo, kde jsou ty podvody. Tady nikdo stíhán nebyl, ale 18 000 osob bylo požádáno o vysvětlení. A jak to, prosím vás, potom je s tou důvěrou v ty volby? To je to, co vám tady říkáme pořád dokola, že vy tady torpédujete důvěryhodnost našeho volebního systému - skvělého, úžasného. Stát za nás vede stálé volební seznamy, nemusíme se vůbec o nic starat, před volbami nám přijdou volební lístky. My si myslíme, že to je všechno samozřejmost. Máme přes 14 000 okrskových komisí. Opravdu je to všecko v docházkové vzdálenosti. My jsme řekl bych opravdu top stát, co se týče organizace voleb, a vy se to teď snažíte srovnat s těmi, kteří nemají tak dobrý systém. Teď mě napadlo, že to je taková volební inkluze, co vy tady děláte. Já si myslím, že by se ostatní měli přibližovat k nám a ne my k nim, když víme, že to má nějaké problémy.

Situace se nezměnila, v roce 2007 bylo zasláno 20 633 dopisů zdánlivě vícenásobným voličům. Odpovědělo 18 000, to je 87 %. K vícenásobnému hlasování se tehdy přiznalo 1 167 voličů, z nichž 952 bylo nakonec omluveno. Doložili nějaké špatné porozumění nebo z důvodu věku, záměny. Deset bylo předáno státní prokuratuře a nakonec nebyl nikdo stíhán. Při federálních volbách v roce 2013 bylo navzdory téměř 8 000 případů podezření z hlasovacích podvodů, tak nebyla za vícenásobné hlasování stíhána také ani jedna osoba, přestože se přiznaly, přestože k tomu došlo. A můžeme spekulovat o tom, z jakých důvodů. Tisíce lidí tam hlasují vícenásobně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP