(13.10 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Rakousko vynechám, protože o Rakousku už tady mluvila kolegyně Potůčková a já také. Možná pro zajímavost přece jenom. Nedávné případy podvodů při korespondenčním hlasování v Rakousku - to není jenom ta volba Van der Bellena, ale například během komunálních voleb ve Vídni, protože Rakušané mohou volit korespondenčně i v komunálních volbách, v roce 2010 obvinila rakouská strana Zelených stranu SPÖ z volebních podvodů. Podle vyšetřování strany Zelených si SPÖ objednala více než 6 000 korespondenčních hlasovacích lístků pro lidi žijící v blázincích a psychiatrických léčebnách, aniž by o tom tito lidé věděli. Například těžce dementní babička jednoho z členů strany Zelených požádala o poštovní hlasovací lístky pro všechny pacienty psychiatrického domu. Zmíněný člen strany Zelených je přesvědčen, že jeho babička by vzhledem k postižení nikdy nebyla schopna něco takového udělat.

To nebylo jediné porušení ze strany SPÖ. Podle vyšetřování strany Zelených strana SPÖ nějakým způsobem zaregistrovala více než 150 000 nelegálních tureckých přistěhovalců žijících ve Vídni jako oprávněné voliče. Strana Zelených je přesvědčena, že SPÖ tyto nelegální přistěhovalce podplatila penězi, aby mohli volit jejich stranu. Podle výpočtů bylo během voleb v roce 2010 vyžádáno a odesláno více než 150 000 hlasovacích lístků nelegálním tureckým přistěhovalcům. Strana Zelených je přesvědčena, že korespondenční hlasování musí být Rakušanům žijícím v zemi zakázáno. Domnívají se, že právo volit poštou by měli mít pouze občané žijící v zahraničí.

Belgie. Hlasování poštou je v Belgii povoleno pouze belgickým občanům žijícím v zahraničí. To je podobné jako návrh, který tady máme. Pokud chcete volit poštou, musíte si na belgické velvyslanectví zajít vyžádat volební obálku. Tato obálka bude obsahovat volební lístek, hlasovací identifikační formulář, pokyny k hlasování a zpáteční volební obálku. Systém je opět velmi podobný tomu navrhovanému českému. Přesto nedávný případ podvodu v Belgii. Během komunálních voleb v Neufchâteau v roce 2018 bylo z volebních podvodů obviněno 21 osob. Tyto osoby používaly ve volební místnosti padělané plné moci. Tyto plné moci patřily osobám, které nemohly volit ze zdravotních důvodů. Tyto osoby však potvrdily, že tyto plné moci nikdy nezískaly. Při vyšetřování byla tato skupina osob obviněna především z padělání a zneužití slabosti osob v bezbranném postavení. V důsledku tohoto případu nebyly potvrzeny výsledky komunálních voleb v Neufchâteau a v prosinci 2018 nebylo ustaveno nové obecní zastupitelstvo.

Já jenom ještě, abyste si uvědomili ten zásadní rozdíl. V Belgii mají povinné volby a ono je něco jiného. Když máte volební povinnost, tak ten stát musí udělat všechno pro to, aby umožnil svým občanům vykonat svoji povinnost. Když v Belgii nevolíte, tak vám hrozí sankce zhruba 10 eur, když je to poprvé, a 25 eur, když je to podruhé. Když se neúčastníte voleb aspoň čtyřikrát v průběhu patnácti let, tak jste na deset let vyškrtnut ze seznamu voličů a nemůžete volit vůbec. Pokud jste vyškrtnuti ze seznamu voličů, nemůžete dostat žádné nominace ani povýšení od žádného orgánu veřejné moci. To znamená, že pokud pracujete ve státní správě nebo samosprávě, váš nadřízený vás nemůže po dobu deseti let povýšit. Vzhledem k této přísnosti a k těmto pokutám je účast v Belgii u voleb více než 90 %.

Kanada. Stručně volební podvody. V dubnu 2019 bylo schopno poskytnout v organizaci Elections Canada informace o osobách s trvalým pobytem, cizích státních příslušnících. Zpočátku byli schopni registrovat zhruba 103 000 potenciálních neobčanů. Tento počet se následně po další analýze zvýšil na 112 000. Na základě revidovaných údajů zaslaných ústřední komisi byl tento počet znovu upraven na 85 000, z nichž bylo přibližně 74 000 odstraněno. U ostatních bylo potvrzeno, že jsou kanadskými občany. Komise pokračuje v analýze údajů a jejich porovnání s dalšími údaji, ověřuje oprávněnost těchto osob a odstraňuje ty, kteří nejsou oprávněni volit. Zdá se, že si nejsou jisti, kolika Nekanaďanům se v roce 2015 podařilo obejít proces prověřování občanství a volit.

Nový Zéland, taky už zmiňovaný tady během rozpravy. Během komunálních voleb v roce 2010 policie vyšetřovala možný pokus o ovlivnění voleb v Super City, kde bylo téměř 90 voličů zapsáno jako obyvatelé dvou domů. Podle novin Weekend Herald bylo 48 voličů zapsáno jako bydlících v jednom domě v Papatoetoe a 39 voličů bylo zapsáno jako bydlících v jiné nemovitosti na stejném předměstí jižního Aucklandu. Téměř všech 87 osob žijících v těchto nemovitostech mělo indiánská příjmení. Všichni tito lidé se údajně snažili volit indiánského kandidáta - já myslím, že spíše by se mělo říkat maorského - z labouristické strany. Ten kandidát uvedl, že Strana práce, Labour party, nežádala lidi, aby se falešně zapsali do oblasti a volili ho. A ten kandidát tvrdil: Vím, že jsem silný kandidát, a snaží se na mě nakydat špínu. Pár stovek hlasů na tom nic nezmění, je to kampaň plná špinavých triků. Vedoucí volebního střediska upozornil, že pokud voliči neprokážou, že bydlí na uvedené adrese, budou vyškrtnuti ze seznamu voličů.

K tomu mám připomínku, že teoreticky se tohle bude stávat i v tom systému, který je navrhován u nás, že si někdo zajistí v podstatě fiktivní bydliště v nějakém územním volebním obvodu, stejně jako se zapisují firmy na jedné adrese a najdete v jedné kanceláře stovky firem, tak ten systém, jak je navržen, z mého pohledu je zranitelný, že se budou lidé hlásit na nějaké adrese. Proto to čestné prohlášení, o kterém tady byla zmínka ze strany paní předsedkyně, je úplně mimo mísu v našem volebním systému a je to opravdu už taková degradace a oslabení principů, na kterých stojí volby v České republice, že kdyby něco takového bylo vůbec navrhováno a mělo se prosadit, tak my tu zase budeme všichni přihlášeni do rozpravy a zase budeme podle vás obstruovat. Ale co jiného máme dělat, když se tady navrhují nesmysly?

Já mám ještě spoustu dalších zahraničních příkladů a je otázka, jestli si to mám nechat na druhé čtení, nebo jestli je případně zájem - já vám třeba přečtu jenom kousek diskuse z francouzského prostředí. Ten článek se jmenuje Kdo zabrání zlomyslným kandidátům nebo jejich příznivcům vybírat volební materiály z poštovních schránek nebo od nejzranitelnějších voličů? Píše se: Americké volby se uprostřed zdravotní krize vyznačovaly zvýšenou volební účastí, zatímco ve Francii byla rekordní absence v komunálních volbách. Někteří pozorovatelé dospěli k závěru, že bychom stejně jako naši američtí přátelé měli zavést korespondenční hlasování. Jejich zastánci mu nyní přisuzují dvě hlavní přednosti. Umožňuje konání všech voleb bez šíření viru, bez nutnosti odkladu - míněno voleb - a snižuje míru zdržení se hlasování tím, že usnadňuje hlasování. Jako volení zástupci republiky jsme přesvědčeni, že cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly. Hlasování poštou není jen falešný dobrý nápad, ale skutečné demokratické nebezpečí.

Cituji z francouzského prostředí. To nejsou výmysly hnutí ANO nebo SPD. Nezapomínejme, že korespondenční hlasování existovalo ve Francii před necelým půlstoletím a že bylo zrušeno kvůli velkým podvodům, kterým nikdo nedokázal zabránit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP