(13.20 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

K tomuto tématu měl možnost promluvit i bývalý ministr vnitra Christophe Castaner, který potvrdil, že korespondenční hlasování bylo zrušeno v roce 1975, protože umožňovalo manipulaci, a proto bylo z důvodu bezpečnosti a upřímnosti hlasování zavedeno hlasování v zastoupení, které může ověřit příslušník justiční policie. Proxy hlasování, jiná debata, do té se pouštět nebudu.

Pokračuji v tom článku Kdo zabrání zlomyslným kandidátům vybírat volební materiály? Dokonce dodal ten bývalý ministr vnitra, že navzdory mnoha zlepšením, která byla provedena při zpracování korespondenčních hlasů, zkušenost ukázala - zkušenost - že není možné předvídat všechny anomálie, které mohou tento postup zkomplikovat. Mnoho odborníků na volební právo je proti tomuto systému, například Jean Pierre Camby, docent na univerzitě ve Versailles a bývalý vysoký úředník francouzského Národního shromáždění. Domnívá se, že je to systém, který zcela umožňuje podvody, protože si nemůžete být jisti ani odesílatelem, ani příjemcem. Kdo tedy zabrání zlomyslným kandidátům nebo jejich příznivcům, aby vybírali volební materiály z poštovních schránek nebo od nejzranitelnějších voličů? Kdo bude kontrolovat poštovní doručování a ukládání hlasů na radnicích?

K těmto morálním obtížím se přidávají logistická rizika. Bude hlasování zrušeno, pokud dojde k poštovní stávce? - To je ten argument, který jsme probírali, už nevím, kterou noc, a bylo mi tady řečeno, že přece žádná pošta nebude stávkovat 30 dnů. No ale proč to tedy ten Francouz říká? On to říká proto, že má zkušenosti právě ze své země. Poškodí se poštovní schránky nebo poškozené poštovní schránky? Pozdní doručení hlasů? Budeme souhlasit se sčítáním hlasů několik dní před volbami, abychom znali výsledky v noci voleb, jak to udělaly některé americké státy? A pokud ano, pod čí kontrolou? Nebo budeme muset čekat jako v Illinois až 14 dní po hlasování, abychom mohli spočítat všechny hlasovací lístky, což dokládá poštovní razítko? - To je otázka francouzská, ne naše, u nás je to navrhováno jinak.

Jak lze navíc sladit korespondenční hlasování s dvoukolovými komunálními volbami? Celá věc se zdá být zjevně nesmyslná. A co hůř, zdravotní riziko nijak neřeší ani korespondenční hlasování, při kterém je nutné jít na poštu a převzít doporučenou zásilku. Hlavním problémem je riziko, které představuje korespondenční hlasování pro důvěru v náš demokratický systém, uvádí vysoký francouzský úředník. Ne hnutí ANO. Jít do volební místnosti není o nic riskantnější. To ostatně potvrdila i zpráva několika epidemiologů. To se vracím k tomu covidu, protože chtěli to zavádět za covidu, stejně jak to udělali Poláci v prezidentských volbách.

V nějakém rozhovoru pro deník Le Monde dále bylo uvedeno, že v daném departementu došlo k volbám více lidí; neznamená (to), že by se tam nemoc šířila rychleji, pokud jde o hospitalizace, a dodal: Nezjistili jsme žádný statistický vliv míry účasti v jednotlivých departementech na následné hospitalizace pro covid-19, měřeno lokálně. Více než zdravotní, logistická nebo morální rizika je však důležité riziko, které představuje korespondenční volba pro demokratický systém. Ta věta se tu opakuje v dalším časopisu. Náš volební proces - míněno francouzský - je uznáván pro svou spolehlivost. Snaha vyhnout se zdržení hlasování v důsledku pandemie je chvályhodná. - To je myslím špatný překlad. Vyhnout se zdržení znamená absenční hlasování. - Ale korespondenční hlasování rozhodně není řešením. Tento systém ruských panenek mluví sám za sebe. Tak archaický je. Hlasovací lístek vložíte do volební obálky, která je sama o sobě vložena do obálky s vaší identifikací, která je sama o sobě vložena do poštovní obálky. Je to na hony vzdálené jednoduchosti systému dvojitých plných mocí přijatého pro komunální volby v loňském roce, díky němuž dva ze tří voličů nemusí cestovat, aby hlasovali osobně.

Pokud jde o elektronické hlasování, o jehož modernosti tolik slyšíme, je třeba říci, že Spojené státy, hlavní digitální velmoc, ho nezavedly, a to jen dokazuje riziko podvodů, hackerských útoků nebo technických poruch, které představuje. Demokracie nemůže akceptovat změny, které jsou stejně náhlé jako riskantní. Zrušení a zmatky kolem nadcházejících krajských parlamentních voleb v roce 2021 vyžadují maximální ostražitost a odmítnutí náhlých změn pravidel hry. Stabilita je nejlepší zárukou našich institucí. Nehrajme si s harmonogramem, způsoby hlasování ani s volebními procedurami. Pokud tak učiníme, riskujeme novou krizi důvěry Francouzů. Tolik k Francii.

Mám tady dále diskusi ze Spojených států amerických, kdyby byl zájem. (Poslanec Volný z místa: Byl.) Dobře. Tak hlasování poštou ve Spojených státech, označované také jako korespondenční hlasování nebo hlasování poštou, je forma hlasování v nepřítomnosti, kdy je hlasovací lístek zaslán poštou domů zaregistrovanému voliči, který jej vyplní a pošle zpět poštou nebo jej osobně odevzdá v zabezpečené schránce nebo volebním středisku. Hlasování poštou snižuje nároky na personál volebních středisek během voleb. Volby zasílané poštou mohou ušetřit peníze, zatímco kombinace různých možností hlasování může být nákladnější. V některých státech mohou být hlasovací lístky zasílány poštou bez předplacení poštovného. Výzkumy ukazují, že dostupnost korespondenčního hlasování zvyšuje volební účast.

Tady krátká odbočka. Já mám nicméně k dispozici i švýcarskou studii, která tvrdí, že korespondenční hlasování v konečném důsledku volební účast zvláště v malých komunitách a malých obcích nezvyšuje, takže si můžete vybrat.

Tvrdí se, že korespondenční hlasování je spojeno s větším rizikem podvodů než osobní hlasování, ačkoliv známé případy takových podvodů jsou velmi vzácné. Podle jedné databáze jsou podvody s hlasovacími lístky v nepřítomnosti nejrozšířenějším typem volebních podvodů, které v roce 2000 až 2012 tvořily zhruba 24 % ze 491 nahlášených případů stíhání. Přesné zpracování velkého počtu hlasovacích lístků a ověřování podpisů je spojeno s mnoha jinými problémy než s podvody. Od roku 2022 umožňuje osm států - Kalifornie, Colorado, Havaj, Nevada, Oregon, Utah, Vermont a Washington - konání všech voleb poštou. Pět z těchto států - Colorado, Havaj, Oregon, Utah a Washington - pořádá volby téměř výhradně poštou. Hlasování poštou je dále možné ve 33 státech a v District of Columbia. Ostatní státy umožňují hlasování poštou pouze za určitých okolností.

Samozřejmě pandemie v roce 2020 vyvolala další diskuse o uvolnění některých z těchto omezení. V období před prezidentskými volbami ve Spojených státech v roce 2020 prezident Donald Trump poté, co opakovaně tvrdil, že korespondenční hlasování by vedlo k rozsáhlým podvodům, naznačil, že zablokuje potřebné financování poštovních služeb, aby zajistil bezpečné zpracování korespondenčních hlasů. V září 2020 získala CNN zpravodajský bulletin Ministerstva vnitřní bezpečnosti, který tvrdil, že Rusko bude pravděpodobně pokračovat v zesilování kritiky korespondenčního hlasování a posunu volebního procesu uprostřed pandemie covid-19, aby podkopalo důvěru veřejnosti ve volební proces. Republikánští zákonodárci motivovaní nepravdivými tvrzeními o rozsáhlých volebních podvodech ve volbách iniciovali snahu o zrušení přístupu ke korespondenčnímu hlasování.

Co se týče historie, tak hlasování v nepřítomnosti se ve Spojených státech poprvé objevilo už v koloniální Americe, kdy mohli volit v nepřítomnosti vojáci sloužící v kontinentální armádě a jednotlivci, kteří žili v domech, jež byly náchylné k indiánským útokům.***




Přihlásit/registrovat se do ISP