(14.00 hodin)
(pokračuje Jaroslava Pokorná Jermanová)

To bych podepsala. Je mi ale záhadou, proč ten samý Petr Fiala dnes prosazuje takovýmto naléhavým způsobem právě tuto novou rizikovou formu hlasování, která zasekává sekeru do důvěryhodného průběhu voleb a regulérnosti volebního výsledku. Umožnění korespondenční volby tak, jak ho narýsovala tato vláda, je riskantní. Už mnohokrát zaznělo, jak podobný krok zpochybnil regulérnost hlasování ve Spojených státech nebo i v sousedním Rakousku. V roce 2016 se volby musely dokonce kvůli zásadním pochybnostem opakovat. Chceme také u nás to, aby občané ztratili důvěru ve volební výsledek, a pokud bude těsný, tak kvůli tomu vznikaly nepokoje?

Tato vláda rozděluje společnost, vyvolává mezigenerační spory a rozevírá nůžky mezi sociálními vrstvami. Rozbuškou v takovémto prostředí může být i křivda, že něčí hlasy byly znehodnoceny neregulérností voleb. Korespondenční volbu, jak ji navrhuje vládní koalice, měli ve Francii, ale zrušili ji. Měli obavy o to, že může být zneužita. I tam uznali, že negativa převažují nad pozitivy.

Ti, kteří navrhují korespondenční volbu, mají pocit, že jim to pomůže. Jedním z argumentů je boj za práva našich krajanů. Nemyslím si, že to je pravda. Naopak ve prospěch krajanů, kteří žijí z různých důvodů daleko od české reality, se znehodnocují hlasy lidí žijících v naší zemi. Přitom právě obyvatelé českých měst a vesnic mají dokonalý přehled o tom, co ten který politik nebo politický subjekt reálně pro ně dělá.

Na změnu volebního zákona bychom neměli spěchat, tak jak to dělá vládní koalice. Je potřeba ji pořádně prodiskutovat, protože jde o věc, jejíž důsledky mohou narušit kvalitu demokracie v naší zemi. Neodkladně je nutné řešit spoustu jiných věcí, jako je životní úroveň lidí, pomoc rodinám, lidem v nouzi, inflaci, energetiku, problémy ve zdravotnictví, skomírající kulturu a neduhy ve školství. Ale priority pětikoaliční vlády jsou zřejmě někde jinde. Hledá stéblo, pomocí kterého se chce udržet u vlády, místo toho, aby si hlasy zasloužila prací pro české občany. Nynější volební období naprosto nesmyslně promrhala řešením podružných věcí, jako je dnes projednávaná korespondenční volba. Dosud improvizovala na úkor životní úrovně lidí, s deficitem státních financí se přesto nevypořádala.

Hovořilo se tu o restartu Česka a plakáty s tímto motivem ODS oblepila zemi.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Paní poslankyně, přidám vám těch deset minut, ano?

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Ano, děkuji. Premiér Fiala slibuje lepší zítřky, ale ministr financí dává od dalších změn ruce pryč. No, asi to nebude překvapení. Vláda totiž nechce riskovat v roce, kdy se konají troje volby, a to důležité volby, a za rohem jsou ty volby parlamentní. Nechce ztratit ty chatrné zbytky podpory, které ještě má. Nikdo z nás nemusí mít věšteckou kouli, aby mohl získat jistotu, že vláda do konce svého funkčního období žádnou zásadní reformu nepřinese.

Pokus o korespondenční volbu je jasným důkazem toho, že si pětikoalice uhlazuje cestu, aby mohla opět obelhat voliče a další čtyři roky vést naši zemi od kobyly k oslu, nebo chcete-li, od desíti k pěti. Že to ještě více nabourá důvěru v demokracii, svobodné volby a politiku, je jí úplně jedno. Pokud tedy ještě někomu z vládní koalice zůstává špetka rozumu v hrsti, neměl by to dopustit.

Obracím se tady na své kolegy z pětikoalice - ale moc jich tady není, asi to není důležité. Jedny volby nejsou určitě víc než víra, že žijeme v demokratické zemi. Já se obávám, že přijetí tohoto zákona na sílu podkopává velmi významně důvěru v demokracii, za kterou jsme všichni tolik v roce 1989 bojovali. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. To byla paní poslankyně Pokorná Jermanová. Nyní přistoupíme k přihlášce dalšího poslance, kterým je pan poslanec Koten. Připravit se může pan poslanec Kasal. Prosím, pane poslanče, máte slovo, prvních deset minut.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, když se podívám do lavic, které tady vidím, tak ty poslance vládní pětikoalice bych napočítal... No, jedna ruka těsně nestačí, ale na prstech dvou rukou bych je napočítal. Takže zhruba takto vypadá diskuse o tak důležitém tématu, jakým jsou korespondenční volby.

Právě ten tlak pětikoalice na to, aby byla tato novela zákona přijata, je naprosto enormní a samozřejmě se nabízejí otázky, proč to činí. Zda tedy za to mohou ty poslední průzkumy, které proběhly všemi různými médii před koncem roku 2023, anebo zda plní nějaké zadání. Já bych to tady později ještě rozvedl daleko více.

Ještě mě napadla jedna věc, že se tedy odvádí pozornost od jiných, ale pro Českou republiku a pro občany v České republice velmi důležitých témat, jako je například to, že momentálně přijde pravděpodobně o práci na Ostravsku více než 40 nebo 50 000 lidí. Ale to, jak je vidět, vláda žádným způsobem neřeší. To odvedení pozornosti od skutečných problémů v České republice, ať už to jsou tedy tyto ekonomické problémy, jako jsou velké ceny energií, inflace a tak dále, ale i od střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a na tom, co se tady děje potom.

Co se týká nějaké shody a projednávání tohoto zákona s opozicí, tak když se vrátíme v čase do roku 2021, kdy předseda Ústavního soudu, pan Rychetský, naprosto proti všem úzům a zvyklostem, v podstatě po vyhlášení voleb prezidentem České republiky naprosto proti všem těmto pravidlům se musely měnit parametry voleb v roce 2021, které už byly vyhlášeny. Pokud si dobře vzpomínám, tak tyto změny byly velmi, velmi dobře projednávány se všemi opozičními stranami. Ne že si to tady vydiskutovaly tehdejší strany, které vládly, jako bylo ANO, KSČM a ČSSD. Byla k tomu opravdu široká shoda napříč politickým spektrem. Já si myslím, pokud se podíváme do této doby, tak každému, i kdo byl nezúčastněný, musí být jasné, že tady to probíhá naprosto, ale naprosto jinak.

Vy v té vaší aroganci moci, protože tak se to nazývá, jdete v podstatě takzvaně přes mrtvoly a jste schopni si prohlasovat v podstatě cokoliv, včetně tedy zkrácení doby na projev poslance, ale to už tady bylo, dokonce i pevný termín hlasování. Ale vy jste překročili Rubikon. Vy jste chtěli v podstatě zakázat i ty faktické poznámky. Já nevím, jestli to někomu dává smysl. No vám to asi smysl dávalo, protože nekecejte nám do toho, nerušit, my tady vládneme! No ale to tedy neprošlo, protože se postavily proti dvě opoziční strany ANO a SPD a museli jste s námi tedy alespoň trošičku jednat a alespoň trošičku ustoupit. Ale vy tady neustále posouváte laťku toho, jakým způsobem se může projednávat takto důležitý zákon. A mně to skutečně nepřipadá normální.

Já se podívám na některé další body, které bych tady chtěl říct. Víte, když je v České republice propadlý občanský průkaz, tak ten člověk, který bohužel si ho nechá propadnout, a pokud nemá cestovní pas, který by byl platný, a mohla se ověřit jeho totožnost jinak, tak nemůže volit v České republice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP