(15.10 hodin)
(pokračuje Jan Bartošek)

Jako další bude hlasování o přikázání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 50, přihlášeno je 174 poslankyň a poslanců, pro návrh 67, proti 25. Tento návrh byl zamítnut.

 

Jako další je bezpečnostní výbor.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, aby to bylo přikázáno bezpečnostnímu výboru k projednání? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 51, přihlášeno je 174 poslankyň a poslanců, pro 63, proti 54. S tímto návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Dále je to zahraniční výbor.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro přikázání zahraničnímu výboru? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 52, přihlášeno je 174 poslankyň a poslanců, pro 154, proti 18. Konstatuji, že dále jsme přikázali tento tisk zahraničnímu výboru.

 

A jako další je hospodářský výbor.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro přikázání tohoto tisku hospodářskému výboru? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 53, přihlášeno je 173 poslankyň a poslanců, pro 63, proti 65. S tímto návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

A jako poslední je rozpočtový výbor.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, aby tento tisk byl přikázán rozpočtovému výboru? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 54, přihlášeno je 173 poslankyň a poslanců, pro 64, proti 65. Tento návrh byl zamítnut.

 

(Poslanec Okamura se hlásí o slovo z prostoru poblíž stolku stenografů.) Já vás vidím, pane předsedo Okamuro, jenom mám zde ještě jeden návrh, s kterým bych se dal vypořádat, než vám dám slovo, než uzavřu bod.

Konstatuji pro pořádek, že jsme tento tisk ještě přikázali k projednání zahraničnímu výboru, a dále v obecné rozpravě zazněl návrh na prodloužení lhůty na 90 dnů od paní předsedkyně Aleny Schillerové. (Hluk v sále.) Tento návrh je hlasovatelný, ale je hlasovatelný pouze se souhlasem navrhovatele, protože je delší jak 30 dnů. To znamená, ptám se navrhovatele, zda souhlasí s tím, aby lhůta na projednání byla prodloužena na 90 dnů. (Poslankyně Potůčková hovoří mimo mikrofon.) Prosím i na mikrofon. (Poslankyně Potůčková již na mikrofon: Nesouhlas.) Rozumím tomu, že tedy dáváte veto na tento návrh, a tím pádem se stává nehlasovatelný. Tím jsme se vypořádali se všemi návrhy.

Než tedy uzavřu bod, tak ještě s přednostním právem se hlásí pan předseda Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, když shrnu současnou, tu nastalou situaci, tak Fialova vládní pětikoalice - ten návrh na korespondenční volbu neprošel standardním legislativním procesem, to znamená, ani ústavní právníci, ani odborníci nemohli ve standardním připomínkovém řízení ten návrh připomínkovat. (Hluk v sále.) Takže samozřejmě zůstává pachuť, že tady slyšíme v médiích výroky profesora Gerlocha, docenta Koudelky, doktora Kudrny a dalších, kteří se všichni staví proti tomu vašemu návrhu, a vy to prostě nechcete slyšet. Navíc bych zdůraznil, že souběžně s tímto zákonem navrhujete i novelu zákona o nabývání státního občanství, kterým chcete udělovat státní občanství nově na základě jakéhosi prohlášení potomkům českých imigrantů do zahraničí až ve čtvrté generaci. (Hluk v sále neustává.) To znamená, vytváříte nové české občany, kteří tady nikdy v České republice s námi nežili...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, pane předsedo, ale hluk v sále je veliký. Aby bylo rozumět, co říkáte, tak poprosím jak v pravé, tak v levé části sálu diskutující, aby šli diskutovat do předsálí a snížila se hladina hluku v sále. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Tomio Okamura: Navíc, jak jsem říkal, tak chcete udělovat souběžně podaným, vámi souběžně podaným zákonem na základě jakéhosi prohlášení občanství lidem, kteří tady až 80 let nikdy s námi v České republice nežili, neplatí tady daně, neplatili tady daně, neumí ani česky, prostě zoufale vytváříte nové voliče, kteří by mohli potenciálně volit vaši vládní koalici, která je absolutně na dně, co se týče důvěry občanů. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd vám plně věří pouhopouhá 3 % občanů v České republice standardně. Standardně, kdo měl takhle nízké preference, vy už jste překonali podle mého názoru i podle toho, co jsem viděl ty průzkumy, už i tu nejméně populární vládu od roku 1989, od roku potom, kdy vznikla samostatná Česká republika. Byla to Nečasova vláda, která už v této situaci dávno podala demisi, a byly vyhlášeny předčasné volby.

Za nás platí, že my v SPD budeme dál ze všech sil demokratickými prostředky bojovat za dodržování ústavy v České republice, za demokracii a proti tomu, aby Fialova vládní pětikoalice ohýbala volební zákon pro volby, které jsou již v příštím roce, a jenom z toho důvodu, že vám lidé už prostě nevěří, a chcete proto zmanipulovat volby. Já si myslím, že ten lék na to, abyste měli vyšší preference, by byl, abyste konečně začali dělat něco pozitivního pro české občany.

Mě se média tázala, že prý vládní koalice říká, že my tady snad dlouho řečníme a že vláda nemůže projednávat zákony. Tak tady bych připomněl, že já jsem osobně jménem SPD v úterý, první den schůze Poslanecké sněmovny, navrhl více než 10 pozitivních návrhů, které by bylo potřeba podle názoru SPD projednat. Já jsem tady navrhoval, abychom řešili vámi způsobený dlouhodobý nedostatek základních léků. Navrhoval jsem, abychom tady řešili pomoc a vůbec řešení situace kolem ostravské huti Liberty, která zasahuje až 45 000 zaměstnanců, kteří pracují v Liberty plus v těch přidružených firmách a v tom areálu, zasahuje to více než 100 000 rodin, které mají ti zaměstnanci, kteří tam pracují. Všechno jste zamítli. My jsme tady navrhovali i zvýšení příspěvku na péči. Navrhovali jsme pomoc lidem v exekucích, kterým vy naopak chcete situaci teď nově ještě ztížit. Navrhoval jsem tady, abychom tady řešili situaci, kdy vy vaším návrhem chcete snižovat počet lékařských pohotovostí v českých regionech. S tím SPD prostě nesouhlasí. Navrhovali jsme tady podporu pracujících lidí, podporu sociálně ohrožených slušných lidí, důchodců a tak dále. vy jste to všechno zamítli, všechno jste mně, SPD, jste nám zamítli, tyto návrhy, v úterý, a místo toho vládní pětikoalice jako prioritu tady zatěžuje pracovní čas v Poslanecké sněmovně návrhem zákona o korespondenční volbě, který vůbec nic nepřináší občanům žijícím v České republice, protože se jich vůbec netýká.

To znamená, to je přesně to zrcadlo. To je přesně, když si porovnáme, co tady prosazujeme my, my v SPD v opozici, to znamená konkrétní řešení problémů občanů České republiky, a vy tady prosazujete a mnoho dní tady zcela zbytečně trávíme návrhem zákona o korespondenční volbě, která se vůbec netýká občanů České republiky. To znamená, to je ten současný stav, ke kterému jsme tady došli. A my jako SPD říkáme, že budeme dál ze všech sil bojovat za lepší životy občanů v České republice, občanů, kteří tady platí daně, žijí tady s námi. A pro mě je i nepřijatelné, a souhlasím s ústavními právníky, třeba s docentem Koudelkou z Masarykovy univerzity, s dalšími, že ti lidé, kteří jsou v zahraničí a kteří ani neumí česky, protože já tady nehovořím o těch, co tam třeba studují, nebo nehovořím o lidech, kteří tam přechodně studují nebo pracují, já hovořím o těch lidech, které vy tady budete i nově vytvářet, kteří tady s námi prostě nežijí a nechtějí si ani udělat ten čas jednou za čtyři roky, aby šli třeba na ambasádu, na konzulát a tam třeba odvolili. Ani za to jim Česká republika nestojí.

To znamená, my budeme dál hájit zájem občanů v České republice a i v dalších čteních budeme za tohleto bojovat. To znamená, tady jenom avizuju, že my načteme pozměňovací návrh, kdy posuneme platnost toho zákona až od 1. 1. 2026. Poprvé se stane, že já nebudu hlasovat pro svůj vlastní pozměňovací návrh, protože to je čistě pozměňovací návrh, abychom si nalili čistého vína, abychom přesně viděli, po ovoci poznáte, jak se říká, protože my říkáme z opozice, že vy ten zákon navrhujete účelově. Účelově proto, abyste zmanipulovali volby, které budou již v příštím roce, to znamená, volby do Poslanecké sněmovny. Vy říkáte, že to účelově neděláte. Takže navrhnu tady záměrně pozměňovací návrh, aby to platilo od 1. 1. 2026, tedy po volbách do Poslanecké sněmovny, když to tedy myslíte tak hezky, jak vy říkáte, a tak nezištně. No a uvidíme, jak budete hlasovat.***




Přihlásit/registrovat se do ISP