(15.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Já budu hlasovat proti tomuto pozměňovacímu návrhu, proti svému vlastnímu pozměňovacímu návrhu, protože my jsme proti porušování ústavy a proti zavádění korespondenční volby. Proto jsme také hlasovali proti jakémukoliv projednávání ve výborech, protože my prostě nebudeme hlasovat pro projednávání protiústavního zákona, který manipuluje volby a ohýbá demokracii v České republice. Takže tento pozměňovák navrhnu a samozřejmě o něm budeme hlasovat. A to, jak budete hlasovat vy ve Fialově vládní pětikoalici, potom budu samozřejmě opakovat co nejčastěji i v médiích, aby byla přesně vidět ta účelovost, proč vy takto postupujete. Děkuju za pozornost. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nikdo další se nehlásí? Je-li tomu tak, tak končím projednávání tohoto bodu. (O slovo se hlásí poslankyně Schillerová.) Ještě jsem ale neuzavřel schůzi, tak prosím, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. No, já jsem mluvila těsně předtím, než došlo k hlasování. Měla jsem takové závěrečné shrnutí a apelovala jsem tady na zástupce pětikoalice poněkolikáté, že jsme tady nemuseli sedět těch šest dnů, kdybychom se snažili najít kompromis, a nabízím ho. Není to zákon na jedno použití. Shrnula jsem tady všechny nedostatky, upozornila jsem, na co upozorňují i před čím varují někteří experti na ústavní právo. To, že jiní říkají něco jiného, by naopak pro nás mělo být varováním.

No a co je výsledkem? Výsledkem je to, že v podstatě jste to ani nepřikázali do výborů, které jsme navrhli. Myslím si, že některé z nich byly opravdu relevantní. Připomenu pana předsedu Michálka, předsedu poslaneckého klubu Pirátské strany, který tady říkal dnes během dne, budeme vstřícní, chceme s vámi mluvit, chceme to přikázat do výborů. Pan poslanec Exner, jestli se nemýlím, hovořil o tom, že je pro, aby se to přikázalo do bezpečnostního výboru. Je tam celá řada věcí. Je to poslanecký návrh, nemá to RIA. Nemá to povinnou přílohu o vypořádání s korupčními riziky, což je povinná příloha, kdyby to šlo vládním návrhem. No a místo toho to zase zametat pod koberec, rychle to prohrnout, máme stoosmičku. A na Ústavní soud ať si to klidně dají, dopadne to jako včera. Takže to je ta vaše spolupráce.

A to jsem ještě nemluvila o prodloužení lhůty. Protože skutečně si myslím, že čas tady je. Kam tak spěcháte? Kam tak spěcháte? Proč prostě neprodloužíte lhůtu tak, abychom to projednat mohli? Takže myslím si, že tady jsme seděli kvůli vám, kvůli tomu, že jste nebyli schopni ani jednou nás pozvat a pokusit se - pokusit se, my víme, že tady máme menšinu - prostě dojednat zákon, který přežije déle než do konce volebního období. Děkuju. (Potlesk z řad poslanců opozice.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji, paní předsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, tímto jsme projednali schválený pořad 88. schůze, kterou tímto končím. Připomínám, že za pět minut se sejdeme a bude zahájena 90. schůze. Já vám děkuji.

 

(Schůze skončila v 15.23 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP