(15.20 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

To ovšem tato asociální vláda Petra Fialy jakožto nejasociálnější vláda v moderních českých dějinách nepovažuje ve své pýše a aroganci za podstatné a hodné jejich pozornosti. Dokažte, že to není pravda, a dnes to, milí kolegové a kolegyně, prosím, změňte. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Teď bych poprosil pana Aleše Juchelku. Jenom podotýkám, že je to přednostní právo k pořadu schůze, teprve poté budeme hlasovat o celém návrhu pořadu.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, pane předsedající. Dámy a pánové, vážené kolegyně, vážení kolegové, už poněkolikáté stojím tady před vámi právě s prosbou o navýšení příspěvku na péči. Bohužel, vždycky tato prosba nebyla vámi poslanci vládní koalice vyslyšena. Podle mě jsou pro to dva důvody.

Zapomněli jste na ně, zapomněli jste na zdravotně postižené. V překotném a rychlém legislativním procesu ohledně daňového balíčku jste zapomněli na jednu z nejzranitelnějších skupin, a to na zdravotně postižené, kteří pobírají příspěvek na péči, o které se 24/7 starají neformální pečující. Ti si nemohou najít druhé, třetí zaměstnání, protože jejich práce pro jejich například postižené dítě nebo partnera je vyčerpávající právě každou minutu z těch 24 hodin. Ano, zapomněli jste na ně a v tuto chvíli teď vaše hrdost nedovolí tuto chybu přiznat a napravit ji.

Nebo je tam ten druhý pohled a ten je daleko cyničtější: nezapomněli jste na ně, ale jsou vám absolutně lhostejní, sou pod tu vaši velkou poslaneckou rozlišovací schopnost. Nepřijdou totiž za vámi, poněvadž pečují, takže alespoň vám samozřejmě napíšou ty maily, které dostáváme, ale které si možná ani v tom počtu nepřečtete. Nemají nikde zastání, nepřijdou na demonstraci před Ministerstvo práce a sociálních věcí, musí se prostě starat 24/7. Nemyslíte na ně, a protože se jedná o poslanecký návrh opozice, tak to bez mrknutí oka zabijete, nebo v nejlepším případě okopírujete jako v tomto volebním období už několikrát.

Tuto mimořádnou schůzi jsem se svými kolegy svolal jako symbol toho, co v Poslanecké sněmovně řešíte, jaké máte priority, které jsou nekompromisně dle mého názoru odtržené od lidí, od občanů. Řešíme tady poslanecký návrh na korespondenční volbu, který se včera ukázal, že je navíc špatně napsaný, který neprošel Legislativní radou vlády, který nemá jako zákon zasahující do ústavy širší politický konsenzus, ke kterému se nemohlo vyjádřit jediné připomínkové místo. Takový zákon, paskvil, u nějž si chyby nevšiml ani váš ministr, na začátku promovaný jako hlídač legislativní čistoty, vy tady tlačíte silou, která vám už holt nezbývá na ty, kteří ji od vás tak nutně potřebují a nemohou se k vám přiblížit. Vy je neslyšíte, prostě se o ně nezajímáte.

Důkazem je tento tweet jedné vládní poslankyně, která napsala: "Vládli jste do 2021. Proč jste to nezvedli?" Ale ano, paní poslankyně, zvedli jsme to. Od 1. srpna 2016 za vlády hnutí ANO částky pro jednotlivé stupně vzrostly, a to ve všech osmi kategoriích. Dokonce v roce 2018 jsme markantně navýšili díky návrhu KDU-ČSL - to říkám na rovinu - III. a IV, stupeň postižení, ve III. stupni o 4 000 a o 6 000 korun ve IV. stupni. Takže jsme tady toto samozřejmě zvedli. No, a tweet paní vládní poslankyně pokračuje: "Svolali jste to schválně, tu mimořádnou schůzi Sněmovny, protože to přeruší korespondenční volbu, nad jejíž organizací byla jakás takás dohoda, aby to bylo alespoň minimálně důstojné." Já odpovídám: Ano, svolali, abychom ukázali na to, co je vaší prioritou, že upřednostníte korespondenční volbu před návrhem na navýšení příspěvků na péči.

Ukázalo se, že nemáte korespondenční volbu projednanou s odborníky, s opozicí, s Legislativní radou vlády, s ostatními ministerstvy a připomínkovými místy, když už takto zasahujete do ústavních práv. Toto je vaše priorita - korespondenční volba. Ne ti lidé, kteří jsou tam venku, kde bychom pro ně měli hledat rychlá řešení a nezapomínat na ně jako u příspěvku na péči. Ale vám jde jen o moc, o touhu po hlasech, kterou zakrýváte za to dobro. Ústava neústava, diskuse nediskuse, to dobro protlačíme na sílu, to naše mocenské dobro. A potřeby ostatních? Nezájem.

Kumulativně za rok 2022 a 2023 se navýšily náklady pro nás všechny průměrně zhruba o 30 %. Příspěvek na péči se navýšil o nulu. Dnes vyšlo na Novinkách, co víme už dávno. Změny v daních zvednou náklady na bydlení víc, než se čekalo. Během vašeho vládnutí jste dvakrát navýšili úhradovou vyhlášku. Hodina péče díky vám a vaší vládě stojí více a nejste ochotni navýšit bezprostředně, když to ti lidé nejvíce potřebují, příspěvek na péči? Že tedy, jak jsme slyšeli od pana ministra, to bude až někdy v červenci, ale ještě s tou zásadní změnou, že to nebude zákonem, ale nařízením vlády?

Ti neformální pečující nepotřebují žádná školení, jak je navrhováno například teď, při další novele 108, kterou máme tady během prosince novelizovanou prý třikrát. Ti lidé nepotřebují dvojnásobek odlehčovacích lůžek, nemají 144 000 na to, aby na 180 dní dali někoho do odlehčovačky, ty kapacity jsou omezené. Ti lidé neformálně pečující potřebují peníze. Když se jim zvyšuje všechno okolo, potřebují to z něčeho zaplatit.

Ti, kteří v těch rodinách pracují, si ani na tu osobu, která pečuje, nemohou uplatnit slevu na dani, protože tu jste jim díky daňovému balíčku zrušili také. Takto myslíte na zdravotně handicapované a nenasloucháte. Já jsem na tyto věci upozorňoval tady u tohoto pultíku už od podzimu několikrát: nedělejte to, budou v příjmové chudobě ti, kteří neformálně pečují. Pokud to tak bude, navýšíme jim prosím příspěvek na péči? Nic. Vaše prázdné lavice vždycky svědčí o tom, že nemáte zájem a že hlasujete tak, jak vám řeknou.

Měli bychom být vděčni těm lidem, kteří se opravdu doma o vážné handicapy starají za minimum financí. V tom nejtěžším je to 19 200, v ústavní péči jsou to řádově násobky. Buďme za ně rádi a podporujme je. Navyšujeme tímto způsobem IV. stupeň na 21 300 korun. Zásah do rozpočtu kolem 6,5 miliardy.

Abych se vrátil k tomu tweetu jedné vládní poslankyně, ta píše, potom už trošičku jako vyhrožujícím způsobem: No nic, začneme tedy projednávání vaší schůze v pátek po třech dnech v kuse nad korespondenčkou. Pokud ji nebudete obstruovat a budeme místo toho hlasovat, mimochodem, podle vašich starých programů, stihneme toho víc." Takže já říkám: Stíháme tady projednat v tuto chvíli příspěvek na péči. Jak budete hlasovat? Otevřete tento bod? Stihnout to můžeme za deset minut poté, co zmáčkneme každý to tlačítko, že mimořádnou schůzí Sněmovny otevíráme, tady tento bod, a poté můžeme odejít domů, když to necháme schválit v prvním čtení. Anebo to schválíme v devadesátce tak, jak jsem navrhoval, pokud nedáte žádné veto, což je ještě lepší způsob, protože to těm lidem pomůže bezprostředně a hned.

Máme v tom v tuto chvíli možnost pomoci jedné z nejzranitelnějších skupin obyvatel. Je jedno, jestli je to návrh opozice, nebo koalice. Ti lidé tam venku to jednoduše potřebují, proto jim ho navyšme. Šest let se tak nestalo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP