Neautorizováno !


(17.20 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Ale říkám, debaty o parametrech máme za sebou. Není ambicí ani vlády, ani Ministerstva financí tu dohodu na nových parametrech, které kraje pracně vytvořily, měnit. Bavíme se vlastně o náběhu a případném rozložení v čase toho dorovnání té takzvané ztráty ve statickém modelu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Táži se - ano, má zájem paní poslankyně Mračková Vildumetzová s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, pan ministr financí tady řekl v tuhle chvíli, že se snažil mluvit věcně, korektně. No, pane ministře, až na jednu věc. Když jste tady srovnal zákonodárnou iniciativu krajů s tím, že ji předložily kraje a nebylo k tomu připomínkové řízení a nevyjádřila se k tomu Legislativní rada vlády. To myslíte vážně? Víte o tom, že korespondenční volbu - nechci se k tomu vracet - předložil Petr Fiala, Vít Rakušan, Ivan Bartoš, Markéta Pekarová Adamová a Marian Jurečka, kteří jsou ve vládě? A vy tohle srovnáváte s hejtmany a s krajskými samosprávami, kteří nemají jinou možnost a předložili to zákonodárnou iniciativou? Tak tohle vám určitě ve vašem korektním, věcném projevu musím vytknout, protože oni neměli jinou možnost. Oni tady předložili zákonodárnou iniciativu, na kterou mají právo. Ale vy, když jste ministři a jste ve vládě, tak přece dává jasnou logiku, že přece ministři nebudou předkládat poslanecké návrhy, ale předloží to vládním návrhem. Takže tohle mně tedy velmi vadilo.

Pak jste řekl, že to musí vyjít vždycky logicky matematicky, že se někomu vezme a někomu se přidá. Ale ten návrh, který tady dneska těch šest krajů předkládá, tak se nikomu nic nebere. Všichni dostanou stejně, ne-li více. Kdo přijde o finanční prostředky, je Praha, ale Praha je obec postavení kraje, to znamená, že dostává jak RUD krajů, tak RUD obcí. (Ministryně Černochová ve vládní lavici se směje.)

Ale já tady jsem teď slyšela smích paní ministryně Černochové. Chci říct, já jsem to nebyla, kdo se s těmi kraji sešla a kdo krajům sliboval, že se jim změní RUD krajů. Byl jste to vy, pane ministře financí, který jste jim to přislíbil. Ta jednání byla, jsou z toho mediální výstupy. A chtěla bych říct, že na opravy silnic druhých a třetích tříd kraje dostávaly i 6 miliard, takže kdybychom se na to podívali tou optikou, tak ten finanční dopad tam je. Ale mně vadí to, že vy říkáte: Máme to v programovém prohlášení. Ale já přece chci, a vy říkáte: My se dohodneme, my povedeme ta jednání - ale vy ta jednání přece můžete vést, i když se dnes program schůze schválí, a můžeme se dohodnout, že prodloužíme lhůtu na 120, 150 dní. Ale bude to jasný signál, že to, co jste slíbili, že o tom tu debatu povedete. A znovu říkám, toto tady předložili hejtmani a jednotlivé kraje zákonodárnou iniciativou.

Zároveň vy říkáte, že budete chtít stanovisko Asociace krajů. Doufám, že je vám jasné, že v letošním roce - a to jste řekl taky - budou krajské volby. To znamená, že se Asociace krajů s největší pravděpodobností může obměnit. Takže pak přijdete v září a budete říkat: já chci zase další stanovisko, a v rámci rozpočtového určení daní je strašně těžké najít tu shodu, je to velmi složité. Ale myslím si, že si ty kraje zaslouží, aby se tady ta debata otevřela. Ale já bych chtěla, aby se otevřela debata, co se týká i rozpočtového určení daní měst a obcí, kterou chce Svaz měst a obcí, a ta debata v rámci těch kritérií je legitimní.

Takže, pane ministře, mrzelo mě, co jste řekl, a budu věřit - tamhle vidím pana Jakoba, prostřednictvím paní předsedající, který mi jasně řekl při projednávání konsolidačního balíčku: Paní kolegyně, přinesou to sem ty kraje, povede se k tomu debata. Takže já budu očekávat, jakým způsobem Středočeský kraj, protože vidíme, že i paní Pecková - a mě by zajímalo, když dneska se ten program neschválí, jestli tedy ten Středočeský kraj tu ústavní žalobu podá. Znovu říkám, leží to tady od září, zákonodárnou iniciativou krajů, oni nemají jinou možnost, ale vláda má možnost podávat vládní návrhy. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. S přednostním právem pan ministr Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já nevím, jestli zavedeme tlumočníka z češtiny do češtiny. Paní poslankyně protestuje proti něčemu, co jsem neřekl. Já jsem řekl: Pevně doufám, že nikdo - paní poslankyně Vildumetzová, prostřednictvím pana předsedajícího... paní předsedající, omlouvám se - já jsem řekl: Pevně doufám, že nikdo nebude říkat, ne že já to budu říkat, že nikdo nebude říkat, že to nebylo na LRV a že to (nesrozumitelné) - řekl jsem, že pevně doufám, a všechny jsem poprosil, aby to nepoužívali, a přijde paní poslankyně Vildumetzová a říká: Co jste to říkal? Jak to po nich můžete chtít? Já jsem slušně poprosil, aby to nikdo nepoužíval. Já to určitě používat nebudu. Tak nevím, proti čemu protestujete. Fakt to nechápu. Dobře, zařídíme si tlumočníka. Podívejte se na stenozáznam. Co je na tom špatně, když vás všechny poprosím, abyste v případě, pokud se rozhodneme cestou jít iniciativy kraje, nepoužívali tyto argumenty? To jsme ve shodě, ne? Tak nemusíme protestovat, když jsme ve shodě. Já to používat nebudu a všechny vás jsem poprosil, ať to nepoužíváte, pokud se rozhodneme, že půjdeme touto cestou. A vy protestujete, jako bych říkal, že já požaduji, aby to bylo na LRV a přirozeně, já to nepožaduji a jenom jsem slušně poprosil vás všechny, když tou cestou půjdeme, abyste to prosím nepoužívali, protože ten zákon je poměrně jednoduchý. To nejsou těžké paragrafy, je to politické rozhodnutí, jak vysoký bude koeficient, když to zjednoduším. K tomu nepotřebujeme LRV. Tak já jsem jenom poprosil, aby to nikdo nepoužíval, a vy mě napadnete, že já chci, abych to používal. Tak se fakt poslouchejme, protože pak ta debata nemá smysl. Já vím, že je to docela oblíbená metoda zkritizovat protivníka za to, co neřekl a na tom vystavět své vystoupení. Neříkám, že jsem to třeba někdy omylem neudělal v minulosti, abyste mě hned nechytali za slovo, ale v tom se shodujeme. Pokud si řekneme: nejdřív musíme nalézt shodu, když ji najdeme, budeme hledat nejrychlejší legislativní cestu, nejlépe po dohodě s opozicí. To je celé, co jsem řekl v svém prvním vystoupení, tak teď jsem to jenom zopakoval. Žádný spor v tom nevidím.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se, zda chce ještě někdo vystoupit s přednostním právem? Ano, ještě jednou paní poslankyně Mračková Vildumetzová. (Hluk v jednacím sále.) Prosím o klid.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Pane ministře financí, jestliže tady řeknete a srovnáváte, že pět ministrů, respektive vicepremiérů, včetně předsedkyně Poslanecké sněmovny podávají návrh poslaneckým návrhem s tím, že tady kraje - oni nemají jinou možnost, jak ten návrh zákona podat. A chtěla bych ještě říct jednu velmi důležitou věc. Vy jste ten návrh všech zákonodárných iniciativ krajů probírali na vládě, vláda k tomuto návrhu dala neutrální stanovisko a jasně napsala, že je nutné tu debatu popřípadě ještě vést o těch kritériích. Proto vás znovu z tohoto místa žádám včetně všech zástupců krajů, kteří tady jsou, abyste podpořili návrh dnešní schůze i s ohledem na to, že budeme komunikovat i rozpočtové určení daní měst a obcí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se, zda má ještě někdo zájem vystoupit s přednostním právem? Není tomu tak. A nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 91. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen. Přivolám kolegy z předsálí.

Zaznamenala jsem žádost o odhlášení, všechny vás tedy odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Než se ustálí počet přihlášených, přečtu omluvy. Omlouvá se Ondřej Babka od 17 hodin z osobních důvodů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP