(14.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Jinak samozřejmě hnutí SPD dlouhodobě plně podporuje co nejrychlejší zahájení výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech i v Temelíně. Jedná se z našeho pohledu o klíčovou strategickou záležitost z hlediska budoucí energetické soběstačnosti a energetické bezpečnosti České republiky v rámci celkového energetického mixu. Potřeba urychleného rozšíření kapacity našich vlastních jaderných elektráren je vyvolána zejména nesmyslnou a nebezpečnou klimatickou a energetickou politikou EU, která nás skrze spekulativní systém předražených emisních povolenek nutí zavírat naše spolehlivé a funkční uhelné elektrárny, které dosud pokrývají zhruba 40 % spotřeby elektřiny v naší zemi. Apelujeme na vládu, aby v tomto tendru postupovala rychle (S důrazem.), transparentně a v souladu s právním řádem tak, aby vysoutěžená cena byla co nejnižší, aby do výstavby byly v maximální míře zapojeny české firmy a aby nám nehrozilo riziko mezinárodních soudů a arbitráží ze strany neúspěšného účastníka tendru, firmy Westinghouse, a zároveň aby byl dodržen závazný termín dokončení zakázky.

Takže to jsou všechno důvody, proč si myslíme, že je důležité, aby ještě před konečným rozhodnutím byly o průběhu výběrových řízení a zvažovaných variantách informovány i parlamentní opoziční strany, protože tato zakázka překračuje, jak už jsem uvedl, horizont několika volebních období. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní tedy je přihlášen pan předseda Radim Fiala se svými návrhy ke změně pořadu schůze, následuje pan předseda Babiš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. My využíváme tady toho návrhu mimořádných bodů a využíváme toho hlavně kvůli tomu, abychom informovali Sněmovnu, kolegy, ale i veřejnost o tom, co nám píší občané, čeho se lidé obávají a čemu podle nich by se tato Poslanecká sněmovna měla v co nejbližší době věnovat, aby se nestaly další škody, abychom se prostě vyrovnali s těmi problémy, které česká společnost má.

Já tady mám, paní předsedkyně, první bod a ten se jmenuje, ten bych chtěl: Česká ekonomika v roce 2023 klesla a jako jediná se v Evropě nedostala na předcovidovou úroveň. To znamená, bodu se snažit vyvolat váš zájem v bodu, který se věnuje České republice, její ekonomice a tomu, že je nutné v ekonomice něco dělat. Česká ekonomika podle údajů Českého statistického úřadu za loňský rok poklesla o 0,4 %. Příčinou tohoto stavu je zejména realizace hlavního projektu Evropské unie, který se jmenuje Green Deal, a sankce proti dovozu levnějších energetických surovin. Pojďme si ale něco říct o Green Dealu.

Já se bohužel ještě dnes setkávám s lidmi, kterým když řeknete Green Deal, tak oni říkají: To je něco pěkného, to je něco pěkného pro životní prostředí, protože je to Zelená dohoda, to přece nemůže být nic špatného - zelené stromy, zelená tráva, kytičky a další věci. Green Deal je ta největší - teď mě napadlo vulgární slovo a to samozřejmě nepoužiju - ale Green Deal je ta největší katastrofa, která střední Evropu mohla postihnout. Green Deal znamená, že se zavírají elektrárny, hlavně v západní Evropě, v Německu, že to chtějí i po nás. Green Deal znamená, že se zvyšují ceny energií obecně v Evropě, protože je úplně jedno, jestli je to energie nebo brambory - když je něčeho málo, stoupá jeho cena, a tady stoupá cena energií. Green Deal znamená, že budeme platit emisní povolenky, to znamená, ty participují na ceně energií minimálně v 50 %. Kupují si je seniorské fondy někde ve Spojených státech amerických, kde oni z toho bohatnou a stal se z toho cenný papír (Důrazně.), ale my to tady platíme, ve střední Evropě. Je to nesmysl. Green Deal znamená zelená ideologie, která bude stát stovky miliard korun, stovky, možná biliony korun v celé Evropě - a nemá to žádný výsledek. Nemá to žádný výsledek! To znamená, chtěl bych, aby si lidé uvědomili, co je ideologie Evropské unie, zelená ideologie zeleno-rudých sociálních inženýrů, zeleno-rudých ideologů, kteří sedí v Evropské komisi. Jsou to pokusy, které my tady budeme platit a které k ničemu nepovedou.

Ale vraťme se k ekonomice. Výsledkem toho, že platíme tuto ideologii zelenou, že ji zavádíme do praxe, jejím výsledkem je dlouhotrvající vysoká inflace podpořená ještě navíc chybnou hospodářskou politikou tady vlády, která sedí za mnou, a v jejímž důsledku se občanům znehodnocují úspory, klesají jejich příjmy a jsou tak nuceni výrazně omezovat svoji spotřebu. Enormní dopad na špatné hospodářské výsledky mají i dlouhodobě vysoké ceny energií, proti kterým Fialova vláda nijak nebojuje, nechá to na společném energetickém trhu, společném energetickém trhu, o kterém řekl Evropský soud ve své judikatuře, že neexistuje, že spojený evropský trh s energiemi neexistuje. Řekl to Evropský dvůr, ale my na to spoléháme a vyrábíme energii velmi levně, prodáváme ji na takzvanou lipskou burzu a pak si ji velmi draze, za pěti- až osminásobek ceny, kupujeme zpátky. Máme nejdražší energii v Evropě, jednu z nejdražších energií v Evropě, ale vyrábíme ji nejlevněji. Proto se naše země ani v roce 2023 jako jediná v Evropě nedokázala ekonomicky vrátit na úroveň roku 2019, to znamená, na úroveň roku před covidovou pandemií.

Negativní roli v české ekonomice sehraje i takzvaný vládní konsolidační balíček. Proč? Protože je opět primárně založen na růstu daní, což podváže výdaje domácností na spotřebu. Jinými slovy, od ledna letošního roku budeme za všechno platit víc, protože budou vyšší daně, a bude nám v peněženkách zůstávat méně peněz. To znamená, že to podpoří inflaci, jsou to proinflační tlaky, zvyšování daní, a my budeme mít méně peněz, o to budeme více šetřit a o to si budeme moct méně dovolit.

Neschopná vláda ekonomicky škodí naší zemi a ničí životní úroveň jejích občanů, bohužel nejvíc důchodců, kteří mnohdy už nemají možnost chodit do práce, někde si přivydělat a podobně, je to nejohroženější skupina obyvatel v České republice. A tuto vládu je třeba co nejdříve nahradit kompetentní vládou, která promyšlenými opatřeními opět nastartuje růst ekonomického výkonu, reálných příjmů a důchodů slušných a pracujících občanů a vytvoří prostředí umožňující prosperitu českých živnostníků a firem. Hnutí SPD je odhodláno a připraveno se na této vládě přímo podílet. Tak to byl bod číslo 1, paní předsedající.

A teď tady mám bod číslo 2, který se právě také vzdáleně týká cen energií, ale je to něco, co jsme měli řešit už před deseti lety. Deset let jsme tady spali, deset let jsme nic nedělali. Když jsme věci, které se týkají energií - a budoucnosti České republiky - konzultovali s lidmi, jako je Jaroslav Míl, bývalý zmocněnec pro jadernou energetiku nebo bývalý generální ředitel jaderné elektrárny v Temelíně, tak ten řekl: Žádná pěkná budoucnost neexistuje, protože nás čeká jenom špatná cesta, anebo ještě ta horší - ale to koneckonců uvidíme za chvilku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP