(14.40 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Takže ten bod číslo 2 se jmenuje: SPD podporuje co nejrychlejší zahájení výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech i v Temelíně.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Můžu ještě jednou poprosit o ten název celý?

 

Poslanec Radim Fiala: SPD plně podporuje co nejrychlejší zahájení výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech i v Temelíně. A chtěli bychom vyvolat diskusi na toto téma, protože koneckonců ministr Stanjura tady teď s něčím přišel, řekl, že to nebudou Dukovany - čtyři bloky, že to budou Dukovany a Temelín, a já si myslím, že je to správně. Ale co se mi na té věci nelíbí, je to, že minulý týden to byly Dukovany, teď to jsou dva bloky Dukovany a dva bloky Temelín, a co to bude příští týden? Tak já se ptám, jestli tady neexistuje nějaká koncepce jaderné energetiky, podle které budeme do budoucna postupovat. Každý týden je to jinak, každý pes jiná ves, tak to přece jako nemůžeme dělat.

Já bych se chtěl zeptat této vlády, jestli existuje nějaká koncepce jaderné energetiky v naší zemi, anebo to prostě budeme měnit podle toho, jak nás napadne. A druhá věc, kterou se chci této vlády zeptat: když jsme mluvili o blocích v Dukovanech, o dvou blocích, tak to mělo stát 150, maximálně 200 miliard. Teď mluvíme o čtyřech blocích. Tak kolik byste řekli? No je to přece jednoduché. Když 150 až 200 miliard, řekněme, že 200 miliard, vynásobíme dvěma, tak průměrný člověk zjistí, že je to 400 miliard, který umí násobit dvěma. Ale tato vláda přišla s tím, že je to 2 biliony, 2 biliony budou stát čtyři bloky. Tak já se ptám, jakou to máte násobilku, vládo? Jakou to máte násobilku, jak to počítáte? Jak jste na to přišli? Víte jak? No je to jednoduché. Protože tady byli do tendru pozváni tři účastníci - americký Westinghouse z toho vycouval a Jihokorejci s Francouzi se domluvili. To znamená, že ti dva se domluvili a určují cenu, za kterou vám to, milá Česká republiko, budeme ochotni udělat, ty dva bloky anebo čtyři bloky. Já si myslím, že přece tak nemůžeme vyhazovat ty peníze, to jsou prachy daňových poplatníků, že to musíme nějakým způsobem kontrolovat. Prostě něco je špatně, něco je shnilého v tom státě českém.

Vláda minulý týden oznámila, že vyzve dva účastníky tendru na stavbu pátého jaderného bloku v elektrárně Dukovany - francouzskou společnost EDF a jihokorejskou společnost KHNP - aby podaly závazné nabídky na výstavbu celkem až čtyř jaderných bloků, dva v Dukovanech a dva v Temelíně. Nabídky mají být předloženy do 15. dubna. Smlouva s vítězem tendru by měla být podepsána do konce letošního roku. Hnutí SPD dlouhodobě plně podporuje co nejrychlejší zahájení výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech nebo i v Temelíně. Je to jasné, protože my prostě geograficky nemůžeme naplnit naši kapacitu obnovitelnými zdroji, to prostě není možné. Nemáme moře, nemůžeme udělat mořské větrné parky, jak to mají jinde, například v Německu nebo Polsku, a máme skoro 50 %, já nevím, kolik je to přesně, pane ministře Síkelo, tak 44 % energetického mixu máme z uhlí, a to chceme v budoucnu nahradit, a to obnovitelnými zdroji v České republice prostě, i kdybychom se počtverečkovali, to prostě nepůjde, takže jediná naše šance jsou nové jaderné zdroje. Je potřeba je udělat rychle, proto říkám, že jsme od roku 2012 spali jako Česká republika, všechny ty vlády, nic jsme pro to neudělali, až poslední Babišova vláda ty věci začala připravovat a začala na ně tlačit, což si myslím, že je v pořádku, ale měly to už dělat vlády daleko před nimi, od roku 2012, a potom bychom dnes už byli někde jinde.

Takže podporujeme nové jaderné zdroje a je potřeba s tím něco dělat, ale zůstávají tady nezodpovězené otázky, o kterých jsem tady mluvil, to znamená, jaké 2 biliony, za co. Kdo určuje cenu v těch tendrech, za prvé, a za druhé, jestli existuje nějaká jaderná koncepce nebo koncepce jaderné energetiky, která by řekla, co se bude stavět a kdy v České republice. Evidentně ne, protože nám to říká pan ministr Stanjura a každý týden říká něco jiného.

Potřeba urychleného rozšíření kapacity našich vlastních jaderných elektráren je vyvolána zejména nesmyslnou a nebezpečnou klimatickou a energetickou politikou Evropské unie, která nás skrze spekulativní systém předražených emisních povolenek nutí zavírat naše spolehlivé a funkční uhelné elektrárny, které dosud pokrývají zhruba 40 % spotřeby elektřiny v naší zemi. Aby bylo jasno, to už nejsou vůbec ty uhelné elektrárny, které tady kouřily a smrděly v sedmdesátých letech minulého století, kdy Ostrava nebyla vidět. Jsou to elektrárny uhelné, do kterých se investovaly miliardy korun na odsíření, uhlíkové filtry. Dnes už z těch elektráren vychází úplně něco jiného, ale i když budou platit emisní povolenky, nebudou ty elektrárny ekonomicky schopny přežít - prostě cena emisních povolenek bude vyšší než cena, kterou vydělají za utrženou elektrickou energii, takže to bude znamenat během dvou až tří let jejich konec. A pak máme dvě možnosti, vážení kolegové a kolegyně. Jedna možnost je, kterou s oblibou říkám i v televizích, že budeme v Brně svítit v pondělí a v Praze ve středu, protože nebude prostě elektrická energie. A druhá možnost je, že to budeme dotovat ze státního rozpočtu. Tak si dokážete představit, když už dneska máme deficity a schodky státního rozpočtu ve výši 300 miliard, tak budeme dotovat energii z uhlí, protože jinak bychom ji opravdu, tu energii, neměli. Takže obě dvě varianty podle mě jsou špatně a je potřeba s tím něco dělat.

A já apeluji tady na vládu Petra Fialy, aby v tom tendru postupovala rychle, transparentně a v souladu s právním řádem tak, aby vysoutěžená cena byla co nejnižší, aby do výstavby byly v maximální míře zapojeny české firmy a aby nám nehrozilo riziko mezinárodních soudů a arbitráží ze strany neúspěšného účastníka tendru firmy Westinghouse a zároveň aby byl dodržen závazný termín dokončení zakázky. A já prostě vím, že se to nestane. Já prostě vím, že se to nestane, že ty elektrárny ani v tom roce 2035, ty nové bloky, nebudou stát, protože oni nám určují cenu, oni se s námi budou soudit, budou chtít další vícenáklady, vícepráce, a bude to velký problém pro Českou republiku, protože nebude nic a nikdo, kdo by jim tady v tom konkurenčním body a v tom, aby se napakovali - a já se nebojím to slovo říct - prostě nebude nikdo, kdo by jim v tom byl schopen zabránit. A myslím si, že proto je důležité, aby ještě před konečným rozhodnutím byly o průběhu výběrového zřízení a zvažovaných variantách informovány i parlamentní opoziční strany, protože tato zakázka překračuje horizont několika volebních období. Tak to bylo k ekonomice - energetice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP