(15.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Pan premiér říká, že veřejně prohlašuji, že bych odstoupil od smlouvy na letouny F-35, což by přímo ohrozilo bezpečnost naší země podle pana premiéra. Prosím vás, je potřeba si přečíst ten text. Ten titulek není pravdivý. Od F-35 ustoupíme, pokud nebudou včas. Co říkám v tom rozhovoru? Nevím, jestli můžeme od dohody odstoupit, když se nebude plnit. Ne, ten titulek měl být, že my ta letadla nepotřebujeme, protože my fakt nepotřebujeme mít tady tahle letadla za jedenáct let, když to vypadá, že nemáme peníze na důležitější investice pro naši armádu. A v podstatě tady stále běží ta průpovídka dokola: ohrožujeme bezpečnost.

Dneska byl - a nechci tady navrhovat bod, kdo jsou poradci pana premiéra - dneska tam byl nějaký v Rozstřelu a mluvil o tom, že jsou dezinformátoři v SPD i v ANO, říkal. Shodou okolností ten člověk pochází ze stejné struktury jako ten prolhaný ukrajinský web, který mě, a myslím, že i paní Schillerovou, označil za... že jsme proruští. Tak si to můžeme znovu zopakovat, jak to je s tím Ruskem. Kdo se setkal s Putinem? Kdo říkal, že je náš skvělý partner? Nečas v roce 2013, kdy pan Fiala seděl ve vládě jako ministr školství, pro které neudělal vůbec nic. Kdo jednal s Putinem? Já jsem v životě nejednal s Putinem. A to se stále snaží vybraní tady komentátoři a novináři vsugerovat lidem, že my jsme proruští. Nejsme! Je to sprostá lež. My jsme byli vláda, která vyhostila, nevím už, kolik jich bylo, těch diplomatů. My jsme vyhostili ruského hackera do Spojených států, i když lobbovali, abychom to nedělali. Já jsem byl jako ministr financí v Pentagonu 2015 a 2019 jsem byl ve Spojených státech a jednal jsem se všemi. Nikdy jsem nejednal s Ruskem. Ale stále tady někdo, protože samozřejmě všichni vidí, jak ta vláda je zoufalá a nedělá pro lidi vůbec nic, tak stále tady má někdo potřebu, že my údajně ohrožujeme bezpečnost.

Ano, tady pan premiér říká, že NATO je obranný pakt. Já vám dneska přečtu text zakládací listiny NATO. Jenom na první straně slovo mír je asi devětkrát, budete překvapeni. Ano, NATO je obranný pakt. K tomu se ještě dostanu.

A potom tady lže samozřejmě tu sprosťárnu, co mi udělal ten aktivistický redaktor z České televize, že bychom nepomohli spojencům. Sprostá lež! Že jsme snížili armádě rozpočet o 10 miliard, abychom vyhověli komunistům. Další lež! Lže jako Fiala. Lidi, naučte se to: "lže jako premiér Fiala", protože Fialů je tady víc, jeden Fiala už odešel, co tu mluvil, takže premiér Fiala musí být tam napsáno, "lže jako premiér Fiala". Jedna lež za druhou. Jedna lež za druhou! Protože my jsme nakonec ten rozpočet samozřejmě prosadili pro naši armádu, ale to bude ten druhý bod. Kdy měla armáda rozpočet 56 miliard? V roce 2009. A jak nám předali rozpočet armády 2014? 42 miliard. Snížili, stávající vláda snížila, takže další lež! Ano? Že bychom nedali! "Neměl by zapadnout ani nedávný výrok Aleny Schillerové, která mluvila, že se nepotřebujeme připravovat na válku, ale chceme žít v míru." Ano, zase lež. Zase! Takže závěr - píše pan premiér - a toto je premiér, to je bývalý rektor - to je neuvěřitelné, co to je za člověka... A pokud vidíme to, co padá z té kampeličky, tak už pomalu se ani nedivíme. "Andrej Babiš a hnutí ANO si nebezpečně zahrávají s bezpečností a důvěryhodností České republiky." No tak, pane premiére, prosím vás, já nevím, jestli to vůbec čtete, ty twittery, to je neuvěřitelné.

To, že lžete o restartu - zase si vylepili nějaký tady billboard nebo plakát: sedm kroků pro restart Česka. Ale vždyť vy prodáváte naši práci! Pro dopravní infrastrukturu jste vy ani Kupka neudělali vůbec nic. Pro investice do zdravotnictví jste neudělali vy ani Válek vůbec nic. Naopak jste zničili reformu psychiatrické péče, zničili jste ty peníze - kde jsou? - za národní boj proti rakovině - těch 15 miliard - zničili jste projekt nejmodernější onkologické nemocnice v Praze a tak dál.

Takže pan premiér si zase tam napsal: energetická bezpečnost. Přestaňte už lhát o těch Dukovanech. Vždyť vy jste měli Rosatom ve finále v Temelíně. Proč to stále opakujete? Já to nechápu. A tak dále.

Takže proto tenhle bod, protože zkrátka je neuvěřitelné, jak jeden člověk - že jsou jasná fakta, že je to nepravda, dá se to dohledat, jsou na to články, my jsme to sepsali do knížek - stále může takhle lhát. Nechápu to, nerozumím tomu. Myslel jsem si, že pan premiér Fiala, za kterým jsem chodil já jako premiér a snažil jsem se o normální komunikaci, jak někdo může tohle říkat a myslí si, že když tedy tisíckrát opakuje ty nepravdy, že lidi mu budou věřit. Ale my samozřejmě, protože my stále...

Kdo je náš tady soupeř? Hlavní soupeř jsou vybraní komentátoři, kteří opakují tyhle, novináři, kteří opakují ty nepravdy. Však všichni dobře víme, jak někteří vybraní komentátoři, politologové fungují.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane předsedo, můžu ještě poprosit jednou o zopakování toho názvu, ať jsem si jistá, že jej mám celý napsaný?

 

Poslanec Andrej Babiš: Je potřeba změnit tradiční přísloví "lže jako když tiskne" na "lže jak premiér Fiala".

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Takže toto je název bodu.

 

Poslanec Andrej Babiš: To je název bodu. (Předsedající: Děkuji.) Lidi, doufám, že si všichni dali na lednici ten slogan - a my musíme udělat na to samolepky a magnety - všichni naši důchodci, že si dali na lednice, nebo sami od sebe někteří, že pětikoalice je okradla o 1 000 korun. Toto by mohl být takový druhý slogan, že "lže jak premiér Fiala". Je to neuvěřitelné. Je to skandál. Mě to mrzí. Já to nechápu, ale je to tak.

A teď to bude dlouhé. Ten bod bych nazval Koncepce výstavby Armády České republiky. Vrátím se k tomu, co vlastně se tady stalo na základě toho nesmyslného titulku, jak se to všechno překroutilo a jak vlastně tady neprobíhá normální debata. Já jsem to panu premiérovi psal do tweetu jako reakci na tyhle věci. A co já samozřejmě vyčítám panu premiérovi? No, pan premiér má samozřejmě svoji strategii. On jako premiér nic neřeší, on se neangažuje, jenom když už tedy lékaři hrozí stávkou, tak potom přijde a snaží se to zachránit. Ale on nemá žádné projekty, on nic neřídí. A je to velká škoda. Nechává to na ministrech - dobře, ale samozřejmě měl by za to nést odpovědnost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP