(14.50 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

A já bych se ještě rád vrátil k mimořádné schůzi, kde jste, vážení koaliční poslanci, neumožnili schválit program a která se týkala zdravotně postižených spoluobčanů, které jste tím hodili přes palubu, protože oni nám píší po té schůzi - oni čekali, že se jich vládnoucí pětikoalice zastane, že se něco změní, že schválíte program a že budou mít důstojné příjmy, které bohužel pramení z jejich postižení. Poslanci stran vládní koalice minulý pátek - nebo to bylo dřív - odmítli schválit program mimořádné opoziční schůze Sněmovny svolané k neudržitelné situaci zdravotně postižených občanů závislých na péči jiných osob. Bylo to koncem ledna, v pátek 23. ledna. Přitom těmto zdravotně postiženým občanům v I. a II. stupni závislostí již téměř devět let nebyly zvýšeny příspěvky na péči, přestože průměrná kumulovaná inflace překročila hranici 40 % a zdražení základních životních potřeb, zejména potravin, energií a dalších nákladů na bydlení, je ještě mnohem vyšší.

Hnutí SPD předložilo návrh na zvýšení těchto příspěvků, a to poprvé již v minulém volebním období v roce 2020. Podruhé jsme tento návrh předložili hned po minulých volbách do Sněmovny, v říjnu roku 2021. Ovšem vládní poslanci jeho projednání od té doby blokuji, přestože naše poslankyně Lucie Šafránková navrhuje jeho předřazení na každé schůzi Sněmovny. Vláda Petra Fialy tedy očividně hodila naše zdravotně postižené spoluobčany přes palubu, protože vlastní návrh na zvýšení příspěvku na péči předložit neumí anebo nechce, spíš nechce, a návrh hnutí SPD blokuje. Jednoznačně tak prokazuje, že ji naši handicapovaní občané a jejich těžké osudy absolutně nezajímají. V minulém roce jim navíc vláda Petra Fialy zdražila vyhláškou všechny terénní asistentské a pečovatelské služby, které jsou tak pro zdravotně postižené občany mnohdy již fakticky nedostupné, což vede samozřejmě i ke zhoršování jejich zdravotního stavu.

Hnutí SPD naopak bojuje a bude nadále bojovat se zájmy zdravotně postižených osob i nadále s vysokou intenzitou, což prokazujeme v naší každodenní politické a legislativní práci. Řekl jsem vám, paní předsedkyně, jak se bude jmenovat ten bod?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ještě ne, tak vás poprosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Tak je to bod číslo 3 a bude to Vláda Petra Fialy hodila zdravotně postižené spoluobčany přes palubu. (Předsedající: Děkuji.)

To jsou všechny tři body, které jsem měl dneska nachystané. Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Než dám slovo dalšímu vystupujícímu, přečtu ještě několik omluv, které mezitím dorazily. Farhan Kamal se omlouvá z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Kolář Ondřej od 18 hodin z pracovních důvodů, Skopeček Jan od 14 do 17 hodin z pracovních důvodů. Z ministrů se ještě omlouvá Lipavský Jan od 14.45 z pracovních důvodů.

Nyní poprosím tedy o vystoupení pana předsedu Babiše, který je přihlášen jako další v pořadí. Následuje paní předsedkyně Schillerová a pan místopředseda Havlíček následuje po ní. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení spoluobčané, dobrý den. Mám de facto jenom dva body.

Jako první bod našeho jednání si dovoluji navrhnout zavedení nového přirovnání do běžného slovníku našich spoluobčanů a nás všech. Místo tradičního přísloví "lže, jako když tiskne" bychom mohli začít používat modernější a výstižnější variantu, "lže jako premiér Fiala". Já už jsem na to pořádal soutěž. Byla úspěšná, rozdávali jsme ty Mimoně. A proč o tom mluvím? No tak, pan premiér - protože já jsem poskytl rozhovor Právu a Novinkám, které tam daly nepravdivý titulek. Myslím, že se to stává často i kolegům, že text - já se k tomu dostanu a budu mluvit dlouho dneska o armádě - není pravdivý, ale pan premiér to využil k tomu, aby za prvé tweetoval: "Andrej Babiš nehájí zájmy České republiky a nehájí je dlouhodobě. To jsme mohli vidět, když jezdil jako premiér na Evropskou radu, kde nedokázal absolutně nic vyjednat." To je normálně skandální lež, a víte proč? Protože pan premiér Fiala měl hrůzu z toho, že tam bude jezdit, na ty rady. Já jsem na té Radě ještě byl 16. prosince 2021 a nová vláda nastoupila 17. 12. 2021. Poprvé pan premiér nespěchal, šel na tu Radu až v únoru 2022. Nevím, kdo mu to píše. Jestli mu to píše Miloš Růžička, který ho dovedl do té kampeličky - ale o kampeličce nebudu dneska mluvit, to máme ve čtvrtek - nebo kdo mu to píše? Vždyť to všechno se dá dohledat. Teď byla Evropská rada a tam jste viděli, jak funguje Evropská unie. Díkybohu za to, že je to veto. Když ten člověk, premiér nebo prezident, má odvahu a používá to veto, jako jsem to dělal já - veto můžete použít za ten večer nebo noc i desetkrát - a navrhne ten text, tak závěry z Evropské rady se mění. Takže to, co píší ti různí pisálkové, kteří tam nikdy neseděli, ani tam nebudou nikdy sedět, tak to je. Je to nejdůležitější pozice svrchovaného Česka, České republiky, ale to by tam musela mít Česká republika svrchovaného premiéra. Tak myslím, že se to dá dohledat, že jsme zavetovali kvóty migrantům, že jsme prosadili taxonomii, že jsme prosadili jádro, že jsme prosadili vůbec slovo jádro, když Rakousko bylo proti, a hlavně že jsme přinesli 42 miliard korun navíc, protože jsme blokovali - já jsem to blokoval - čtyři noci a pět dní. Pan premiér, který tam nikdy nic neblokoval a nikde se ani nedostal, má tu drzost takhle vlastně lhát.

Pokud někdo nedokázal nic vyjednat, tak je to pan premiér, který nepřinesl ani euro pro ukrajinské uprchlíky, kteří nás stáli údajně už 45 miliard. A co emisní povolenky a směrnice MiFID? Teď na Radě jste viděli, jak to funguje. Já vám řeknu, jak to funguje. Pokud bojujete za české zájmy, tak vám potom přijde esemeska. Mně přišla esemeska od Angely a najdete se v takové společnosti, jako jste viděli na té fotce. Tam byl Orbán, předsedkyně Evropské komise, předseda Evropské rady, byla tam italská premiérka, která má dobrý vliv na Orbána, protože Orbán chce jít do frakce ECR, Emmanuel Macron tam byl. Tam může někdo říkat, že je to vydírání - ne, to je boj za zájmy. Co ten Orbán tam vyjednal, když mu zadrželi peníze, to se jednou dozvíme.

Ale považuji absolutně za skandální a za drzost, že pan premiér si toto dovolí říct, když on tam sám nic nevyjednal a v rámci předsednictví byl jenom do počtu - 2,4 miliardy to stálo. Ano, nerozkradli Promopro jako kdysi, stovky milionů, ani nepadla vláda, ale nevyjednal vůbec nic. Tak nechápu, proč tohle dělá, když je to nepravda. Dá se to všechno dohledat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP