(15.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

12. června 2023 komentář: "Druh protivzdušné obrany, který české armádě chybí." Tady je další, to bylo na IDETu. Jsou různé systémy, například takový systém CRAM - Counter Rocket, Artillery and Mortar, systémy do obranných strategií, aby ochránili své vojenské základny, infrastrukturu, civilní oblasti a tak dále. A tenhle systém vy máte v plánu, pane premiére, akorát ten plán v naší strategii byl dodání 2028 a vy to teď měníte na 2035. Stojí to 10 miliard, takže vy - to je munice, to nejsou rakety, systém C-RAM, protivzdušná obrana, které je potřeba například sestřelovat ty drony - tak proč to přesouváte, proč to není priorita? A ten C-RAM, tam se nemůžete potom vymlouvat, že byste vybral jen jednoho, to vyrábějí Spojené státy americké, Izrael má jeden z nejpokročilejší protiraketových a protidělostřeleckých obranných systémů na světě, známých jako železná kopule Iron Dome, všichni chodí do Izraele, Lipavský, prezident tam byl, všichni jste tam byli, tak proč jste o tom nejednali? Ne? Proč to neděláte? Spojené království, Německo, Austrálie má, Turecko vyvíjí vlastní systémy, takže proto, a ten C-RAM je systém pro obranu proti raketám, dělostřelectvu a minometům se specifickým typem protivzdušné obrany navrženým k ochraně před nízko letícími pomalými a malými cíli, jako jsou rakety, dělostřelecké granáty a minomety. Tady to všechno je, můžu, mám tady obrázky, obrázek Patriotu, to se údajně vyrábí v Izraeli. Izrael vyrábí i systémy proti raketám s názvem Arrow 3. Proč o tom se nejedná? SkyRanger vyrábí Německo.

Takže my přece nechceme na někoho útočit, my se chceme bránit, ne? A proto bychom se podle mého názoru do té strategie, do té koncepce, o které jste se s námi vůbec nebavili, měli to znovu přehodnotit a podívat se na to, co je priorita. A říkat mně, že já ohrožuju něco, když říkám, ta F-35 je zbytečná, protože stojí strašně moc peněz a není to naše priorita - naše priorita jsou tyhle věci a ta mechanizovaná brigáda. Co ty tanky, ne? Ty tanky, nevím, ty leopardy údajně mají tam dorazit. Kdy to bude hotovo? Tam jsou další věci, které se posouvají, ne? Systém řízení palby, dělostřelectva a tak dále, lehké útočné vozidlo. Lehké útočné vozidlo zkrátka potřebují naši vojáci. Naše armáda, naše pozemkové síly, není jenom letectvo, ano? Původně to bylo do roku 2024, je jich 159, a teď jste to dali do roku 2035. Soutěž zrušena. Ta nová koncepce tam schází, plno plánovaných důležitých nákupů. Takže podle mého názoru a našeho názoru má dojít k posílení protivzdušné obrany, balistické rakety, my nemáme žádný prostředek, a to jsou ty systémy, o kterých jsem mluvil. A potom samozřejmě ty lehká útočná vozidla, vždyť nově a za velkých nákladů vznikl výsadkový pluk v Chrudimi a je na vozidlech Land Roveru, které má již dvacet let. Já jsem navštívil většinu těch posádek, i v Táboře jsem byl, kde měli ty UAZy, techničák tam byl 1. ledna 1980. My jsme je vyměnili, ano, my jsme vyměnili i ruské helikoptéry, ale k tomu se ještě dostanu. Takže i samohybný minomet je důležitý pro tu těžkou brigádu.

Ale já se vrátím k těm letadlům, kde vidím zásadní problém. Zásadní problém je v tom, že vy jste nejednali s dodavateli gripenů. 29. června 2022 tady je titulek: "Švédové nabídli gripeny zdarma. O ničem nevíme, reagovali Češi. Švédsko Česku nabídne bezplatný převod nyní používaných stíhacích letounů Gripen, řekl švédský velvyslanec Fredrik Jörgensen. Letouny by byly modernizovány. Podle diplomata jde o atraktivní ekonomickou nabídku. České Ministerstvo obrany reagovalo opatrně. O švédské nabídce nic neví. Letadla jsou momentálně pronajímána. My bychom je tím pádem považovali za splacená a mohli bychom je České republice přenechat zdarma. Jedná se o 14 strojů Gripen CD, které v současné době využívají vzdušné síly Armády České republiky a které by mohly projít významnou modernizací." A co se stalo? Nestalo se nic. Je neuvěřitelné, jak někteří provládní novináři polemizovali o tom, co jsem řekl. Já mám data, které jsou skutečná, ano? To znamená, my jsme měli nebo máme v pronájmu gripeny od roku 2005 do roku 2007 a bude nás to stát 43,6 miliardy korun. Je to podle mých podkladů včetně provozu a dalších služeb. Ale to zásadní nelogické rozhodnutí je o tom, že proč nikdo nepřišel za švédským velvyslancem a neřekl mu: My budeme nakupovat ta letadla nová, vy máte nějaká moderní letadla? Nebo bude jenom F-35?

Ten první nájem ještě za vlády Grosse byl 1,9 miliardy ročně. Stropnický v roce 2004 to prodlužoval, kleslo to logicky na 1,7 protože už byly opotřebované. Teď logicky, dokonce tady říkají, že to dají zadarmo, že by to šlo jenom na modernizaci, a lidi z Ministerstva obrany říkají: Ne, ne, to bude za 2,6 miliardy roční nájem. No logicky, jenom nájem, bez modernizací, jenom nájem. Tak já tomu nerozumím. Chápu, že stát neumí obchodovat, ale obchod je hra. To je hra, ne? Přijdu, dodavateli gripenů řeknu: Hele, budeme kupovat moderní letadla, budete mít něco? Pojďme si udělat ten nájem do roku 2035 a my vás vezmeme do soutěže. Vždyť nám pan Žáček tvrdil na semináři, že bude sedm nabídek, a nakonec se ukázalo, že to není pravda. Nebyla nabídka žádná ani na Mirage, ani na Rafale, ani na nic. Bylo rozhodnutí F-35. No, já chápu, že úředníci neumí obchodovat, ale obchod se dělá tak, že oslovím - ano, když už tedy chceme ty F-35, oslovím toho Gripena a řeknu: Tak pojď, můžeš mi to prodloužit do roku 2035, a budeš mít nějaké letadlo? Hraju tu hru.

Tady mě nějací poučují, jak se dělá byznys. Já vím, jak se dělá byznys. Tady jsem měl Blesk a Mafru, tak jsem si to vyjednal, večer jsem si sednul a napsal jsem ten tweet: Zítra něco koupím. Teď bylo výročí. Obchod je hra. Vy neumíte obchodovat. Vy jste to totálně podělali, zkrátka. Vy jste měli hrát tu hru, ale já bych řekl: My zkrátka teď nepotřebujeme ty F-35, my potřebujeme tu brigádu, my potřebujeme ty Patrioty, ano? Tohle jste měli udělat.

A pokud hned samozřejmě novináři provládní hned říkají, že, tady je titulek - Novinky, to už jsou součástí Seznamu, tak hned daly: "Američané na dluh nedávají." No tak jste to neměli kupovat, když nedávají na dluh - a Švéd dává na dluh. Vždyť to je pronájem, vždyť to je financování. Tak jste to neměli koupit. Měli jste oslovit vícero těch dodavatelů. "Američané na dluh nedávají." A já jsem v tom rozhovoru samozřejmě neřekl, že to - co já říkám v tom rozhovoru? Já říkám za prvé, že je to zbytečné v situaci, když vláda říká, že nemá peníze, potřebujeme ochranu, nebudu se opakovat, nejednalo se, a potom říkám doslova, protože ten výrobce, Lockheed, neplní, to jsou taky titulky, dodávky, všechno je zpožděné - ano, paní ministryně argumentuje, že ty helikoptéry, které my jsme kupovali, jsou zpožděné, ano. Ano, ale my jsme nahrazovali ruské helikoptéry, kterých jsme se potřebovali zbavit. To je úplně jiný příběh, i když to bylo G-to-G. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP