(15.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tady není potřeba spěchat, vždyť to je do roku 2027 a 2029. Opce nebyla vyjednaná, ale dala se vyjednat. No, takže co já říkám: nevím, jestli můžeme od dohody odstoupit, když se nebude plnit. Ta letadla nepotřebujeme, nesoutěžila. A titulek je jaký? Že odstoupíme, pokud nebudou včas. Ne, já jsem se ptal, jestli můžeme odstoupit. Takže zase jenom - a z toho vzniklo: no, hrozné, ten Babiš, je to ohrožení. Ale je to úplně na hlavu a Američané nedávají na dluh. Tak když jste to chtěli, tak jste je měli donutit. A pokud by vám Švéd dal na dluh, tak jste měli prodloužit ty gripeny a ještě počkat. Argument, že F-35 mají nevím kdo všechno - tak Slováci mají F-16. (Ministryně Černochová mimo mikrofon z vládní lavice: Ale nemají gripeny.) Nemají gripeny, ale mají F-16 a nemají F-35 za jedenáct let a za tu cenu. Takže já se jen ptám, když tedy to Švédsko vám nabízelo ty gripeny zdarma dokonce... (Ministryně Černochová mimo mikrofon z vládní lavice: To není pravda.) Není to pravda. Tak dobře, já jen vím, že jsme mluvili se švédským velvyslancem a ten potvrdil, že zkrátka se nejednalo. Nejednalo se, je to maximálně netaktické a vy jste toho dodavatele naštvali. A co když on se naštve a 2027 pošle ty gripeny na Ukrajinu? Co budeme tedy dělat ? Slovenské letectvo - tady je titulek - už taky nemají pomalu letadla, ti nemají ani piloty, jak jsem četl teď, na ty F-šestnáctky. Takže já nevím, vy jste zkrátka podle našich informací naštvali toho dodavatele a je úplně nenormální, abych chtěl 2,6 miliardy, jak to řekla paní náměstkyně, za pronájem, když byl 1,7 a měli jít dolů, protože ta letadla jsou samozřejmě o to starší, a že se mají modernizovat. Ano, ale podstata je, že jste nejednali a teď jste v jejich rukách, ano? A ještě jste je naštvali, takže je velký předpoklad, že si vás vychutnají, a my to samozřejmě všichni zaplatíme. A je to špatně, je to špatně, protože zkrátka takhle se nevyjednává.

Já vím, že stát není firma. Ale stát má přece vyjednávat s péčí řádného hospodáře a přece tam musí být nějaká klauzule. Já, paní ministryně - vy jste se vyjadřovala v České televizi, že - já jsem nečetl nikdy žádnou smlouvu, ani ty helikoptéry, co tam, já vím, že je to těžké vyjednávat, ale tady jste měli ten náboj, ty gripeny, a nebylo potřeba nikam spěchat, protože co bude v roce 2035 - nevím, kdo to ví. Vy stále mluvíte o tom, teď byla informace, že nevím tedy, kdo toto říkal, nějaký voják z Polska, že Rusko napadne Polsko do tří let, východ. NATO má tři roky na to, aby se připravilo na ruský útok, varuje Polsko. No, nevím, odkud to má ten pán, protože dneska, když si přečtete rozhovor Putina s Tuckerem Carlsonem, tak nevím, to nechci ani komentovat, takže když tedy stále říkáme, bude válka, bude válka, no tak asi to nejrychlejší je mít ty obranné systémy.

Mě samozřejmě nejvíc na tom irituje to, že vy stále dokola říkáte, že my jsme se nevěnovali armádě. Teď hned to bylo využito na základě toho vylhaného titulku a na základě těch vylhaných věcí. Prosím vás, já to nechápu, proč stále říkáte tyhle nepravdy. Já jsem navštívil tolik posádek, a já tady nebudu vám číst, kdo s tím rezortem co udělal. Ta knížka (Drží v ruce knížku), jak se jmenuje Miroslav Kalousek a dvacet let jeho úřednických politických her. Ne, to bychom tu byli do rána. Jak to bylo s padáky, modernizace tanku T-72. To je ten pán, který znovu založí stranu teď, akorát potřebuje najít toho maskota. Toto je to dědictví armády, to není vaše chyba. (Poslanec Babiš se obrací se smíchem do vládní lavice na ministryni Černochovou). Není. Ale my jsme vždy armádu podporovali. A to jsou čísla (Ukazuje graf.), znovu ukážu. Vy jste nám předali rozpočet, 2014 - 42 miliard. To je naše čára, o 100 % jsme to navýšili. (Poslanec Babiš se obrací na předsedající Kovářovou.)

Dobrý den, všechno nejlepší k narozeninám, když vás vidím. (Předsedající: Děkuji.)

My jsme to navýšili o 100 %. Vždyť jsem byl, všude jsme tam chodili. Takže my jsme podporovali naši armádu a naše armáda - kdyby nám armáda nepomohla s covidem, tak jsme byli vyřízení, bez Šnajdárka, bez generála Procházky bychom to nezvládli. Takže někdo, když říká o tom, že my, armáda - ne. Pro nás je armáda strašně důležitá. Ale v momentě, když vy říkáte: nemám peníze pro tu mechanizovanou brigádu, musím to odložit, a nepřemýšlíte o tom, že máte mít obranné systémy, tak se nedivte, že zkrátka ta F-třicetpětka je drahá a přijde pozdě. A to nám nepomůže, nedej bože, kdyby se něco stalo.

Jednoznačně platí, že jsme součástí NATO, a pokud někdo zase vykládá, že ta debata - už se k tomu ani nechci vracet, k té sprosťárně, co na mě v tehdy udělali - a nějaké ty řeči, že gripen je šrot a že můžeme a tak dále, to zkrátka je potřeba si to rozmyslet. A my tvrdíme - a vy jste se s námi nebavili o té koncepci, všechno se posouvá, a jak dlouho se to bude platit, ne, ty F-třicetpětky? Vy máte v rozpočtu myslím 15 miliard, nebo to máte jenom do 2024, tak to je přece logické zdůvodnění, že když mám ta letadla, mám je do roku 2027, můžu je prodloužit do 2029, nechápu, proč se s nimi nejednalo, že legitimně říkáme, že se mělo jednat o jiných věcech, které jsou naším závazkem. Nevím, jestli je někde napsáno v rámci dohody s NATO, že máme mít tu brigádu do roku 2026, ale sám Řehka potvrdil na výboru, že kvůli penězům na F-třicetpětky se to prodlužuje. On se doslova vyjádřil, to mi řekli kolegové: Dejte mi 3 % HDP a já si všechno koupím.

A já říkám: Nemáme kupovat F-třicetpětky a máme koupit to, co je důležité. Ochrana občanů, pane premiére, ochrana. Ty Patrioty máte koupit, Iron Dome, všechny ty systémy, kterou budou chránit armádu, lidi, firmy, jaderné elektrárny, všechno. To je priorita a to dá logiku. Já nejsem žádný expert na nic, jo, ale je to tak. A navíc samozřejmě ano, tady už signalizujete, že to možná bude ještě později, a zkrátka se mi to nelíbí a zkrátka mělo by to být úplně jinak. A já znovu opakuji, že my podporujeme naši armádu, ale mělo to být samozřejmě organizované jiným způsobem. Takže ta koncepce výstavby, jak jste ji předložili, ale naši to dostali až teď na posledním výboru. (Ministryně Černochová mimo mikrofon z vládní lavice: To není pravda, měli to před vládou.) Není to pravda, tak nevím. Údajně to vzniklo v listopadu a dostali to teď. Ne? Dobře. Tak já říkám, závazek NATO je modernizace pozemních sil. Já vím, že ti piloti budou nadšeni, když dostanou F-třicetpětku. No, ještě musíme je mít, protože vypadá to, že Slováci, teď jeden pilot jim vypadl, a vůbec, já nevím, proč tam nebyla koordinace mezi Slovenskem a Českou republikou, když tedy ty vzdálenosti - a mohla tam být nějaká synergie, když ti Slováci koupili F-šestnáctky, taky to není F-třicetpětka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP