(17.20 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Zároveň jsme na bezpečnostním výboru požádali, což nebylo schváleno, abychom to dostali rozčleněné na jednotlivé útvary, to abychom viděli, jaká je personální situace na jednotlivých krajských ředitelstvích, jaká je situace v cizinecké policii, ale jaká je například situace na Národní centrále terorismu, extremismu a kybernetických hrozeb a další. Zajímavé je, že například - a to uvedu na jednom příkladě - město Kraslice má mít 25 policistů, má jich o 10 méně, 10 policistů tam dneska chybí. A když nás navštívil teď například pan ministr vnitra v našem kraji, tak ho hlídalo nebo měl kolem sebe velký počet policistů, bylo jich asi okolo třiceti. Myslím si, že personální situaci je nutné řešit.

Chtěla bych tady z tohoto místa také podotknout, že mě velmi překvapilo, že když jsme na bezpečnostním výboru s mými kolegy dali návrh o usnesení, aby se policistům vrátily finanční prostředky v rámci jejich platů - protože byla vysoká inflace, tak jejich reálný plat se snížil zhruba o 15,8 % - tak představte si, že byť pan ministr vnitra Vít Rakušan ve svých debatách říká, že se od října policistům zvýší platy o 10 %, tak toto koaliční poslanci na bezpečnostním výboru neschválili. Takže je otázkou, jaká bude pravda, jaká bude realita.

A poslední bod, který bych chtěla zařadit na dnešní pořad schůze, je s názvem Česká pošta, situace a stav transformace. Tam bych chtěla nějaké detailnější informace - nebudu to více rozvádět - protože na transformaci jako takovou ministr vnitra nemá schválené žádné finanční prostředky. Transformační plán nebyl ani vládou schválen, vzala ho vláda pouze na vědomí, a zajímalo by mě, jaké tedy další kroky v rámci České pošty se budou dít.

Paní místopředsedkyně, u bodu Personální situace v bezpečnostních složkách pod vedením ministra vnitra Víta Rakušana a bod Česká pošta - situace a stav transformace bych vás chtěla požádat, aby tyto body byly zařazené dnes za všechny již už pevně zařazené. Děkuju vám mnohokrát.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já mám ještě jednu věc, jak se k ní postavíte. Tisk 504 je z grémia navržen na vyřazení, protože ho ještě neprojednal zdravotní výbor. Je to na žádost paní předsedkyně zdravotního výboru, je to odsouhlaseno z grémia, takže ten návrh, pokud to bude odsouhlaseno z grémia, je tedy nehlasovatelný. To je ten první bod. Takže tisk 504 - návykové látky, z grémia je dohodnuto vyřazení, protože to ještě neprojednal výbor, je to na žádost paní předsedkyně výboru, a je to před projednáním ve výboru a bylo to takto domluveno. Takže jenom informuji, že to případně se stane nehlasovatelným, a tím se s tím asi můžeme vypořádat. (Nesouhlasná stanoviska poslankyně Schillerové a Mračkové Vildumetzové.)

Protože tohleto je podstatné, tak prosím, paní předsedkyně, můžete s přednostním právem.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Prosím, to si vyjasněme, paní místopředsedkyně. Ale bylo dohodnuto, že vyřazen bude bod číslo 121, sněmovní tisk 461, Ministerstvo zdravotnictví, zákon o léčivech, protože neprošel výborem, a vy jste říkala jiný tisk, ano, kdežto moje ctěná kolegyně chce o návykových látkách.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Tak ještě jednou, už to tady bylo i myslím čteno v úvodu, že vedle jiných vyřazených tisků je také zařazen k vyřazení, abych tak řekla, tisk 504 v druhém a třetím čtení, proto jsou to dva body a proto jsou to body číslo 16 a 141. (Opět se dohaduje poslankyně Schillerová s poslankyní Mračkovou Vildumetzovou.) Nikoliv, je to opravdu takto načteno a domluveno k vyřazení, protože to ještě neprošlo projednáním na výboru. Jenom konstatuji, že ten návrh paní poslankyně se stane schválením gremiálního návrhu nehlasovatelným.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já se velmi omlouvám, tak udělejme nějakou krátkou poradičku, ať to tady neřešíme na mikrofon, ale o těch tiscích nebyla řeč, já si na to vůbec nevzpomínám, o tom tisku 504.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Byla, na grémiu. Udělejme tedy kratičkou poradu, asi nebylo vše úplně jasné. Navrhuji tři minutky, do 17.27 přerušuji tuto schůzi a ujasníme si, jak je to s tímto tiskem.

 

(Jednání přerušeno od 17.24 do 17.27 hodin.)

 

Je 17.27, skončila pauza a my se vrátíme k tomu, zda se ještě někdo hlásí s dalším pozměňovacím nebo doplňujícím návrhem k návrhu pořadu? Paní poslankyně chce ještě vystoupit. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Paní předsedkyně, já bych poděkovala za to, že jste svolala teď předsedy klubů, že došlo tedy nějakým způsobem k vyjasnění toho sněmovního tisku 504. Přesto bych z tohoto místa chtěla velmi požádat, zda by zítra, popřípadě hned ráno, nemohl přijít ministr zdravotnictví, popřípadě ministr zemědělství, který by nám sdělil, jak neprodleně, ne za několik dní, týdnů, měsíců, bude tu situaci v rámci návykové látky HHC řešit, a aby nás opravdu všechny uklidnil, že bude co nejdříve tato látka zakázaná a nebudou další případy dětí, které skončí otrávené v nemocnici na jednotce intenzivní péče. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a konstatuji tedy tímto, že už nejsou další přihlášení k návrhu pořadu schůze.

Přivolala jsem kolegyně, kolegy z předsálí a budeme moci přistoupit k hlasování o jednotlivých návrzích v pořadí, v jakém byly ty návrhy podány.

Ano, zájem o odhlášení, všechny vás odhlásím. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP