(17.10 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

Já bych chtěl podotknout, že zdravotní pojišťovny, kromě té největší, VZP, se dostávají do problémů. Pojišťovna ministerstva nebo vojenská pojišťovna a Pojišťovna Škoda mají už rezervy nižší než 1 miliardu, Pojišťovna revírní méně než 1,5 miliardy a Pojišťovna VZP, která zachránila tuto vládu za pět minut dvanáct na konci loňského roku tím, že pan Kabátek dal do nemocnic peníze, které umožnily zvýšit základní platy stávkujícím lékařům, přičemž to nevyřešilo otázku pohotovostí vůbec a za půl roku se o tom budeme bavit znovu, takže jsme se dostali do situace, že skutečně možná bude některá pojišťovna muset jít ze hry a bude se to muset slučovat.

Protože jsem kolegovi Adamcovi slíbil, že nebudu prodlužovat dneska svůj bod, tak už to velmi, velmi zkrátím. My jsme ty pojišťovny za minulé vlády docela slušně vykrmili. Měly slušné rezervní fondy, to už dávno není pravda. Pan ministr Stanjura stáhl 14 miliard z rezervních fondů proto, aby si vylepšil svůj takový trošku - promiňte mi to slovo - ale vylhaný rozpočet. A my se teď dostáváme do situace, že se vážně uvažuje o slučování zdravotních pojišťoven a samozřejmě i o slučování nemocnic, protože na to prostě nebudeme mít. Ale já bych chtěl připomenout, že zároveň musíme si nejdřív odpovědět na otázku: Proč se musí současná nemocniční síť změnit? Kolik nemocnic potřebujeme k zajištění nepodkročitelné dostupnosti akutní lůžkové péče? Musíme to vůbec umět spočítat. To samozřejmě ani náhodou není. Dále bychom měli umět odpovědět na to, jak vypadá funkční regionální nemocniční síť. Jaká je role Ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven? Jaká by měla být dělba práce mezi jednotlivými typy nemocnic a mezi jednotlivými vrstvami poskytovatelů péče? Prostě my máme kupu otázek, na které když nebudeme mít odpovědi, dát ministru zdravotnictví do ruky schopnost rozhodnout jako on sám jediný o fúzi zdravotních pojišťoven je veliké riziko.

Čili já bych doporučil netlačit na pilu a nejdřív se soustředit na to, abychom hledali cesty, jak zefektivníme naše zdravotnictví. A znovu jenom řeknu - slučovat můžeme jak pojišťovny, slučovat můžeme (S pousmáním.) určitě nemocnice, ale musíme přitom zachovat rozsah péče, kvalitu a dostupnost péče pro naše občany.

A ten bod, ještě jednou tedy: Kdy a proč chce ministr zdravotnictví sloučit zdravotní pojišťovny bych poprosil jako druhý bod dnešního jednání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Mám to poznačeno.

My přistoupíme k přihlášce zatím poslední přihlášené, a tou je paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych si dovolila na tento pořad schůze zařadit tři body. Ten první bod bych nejdříve okomentovala, protože mně připadá absolutně neskutečné a nehorázné, že tady v tuto chvíli nesedí ministr zdravotnictví a ministr zemědělství, kteří by měli řešit návykovou látku HHC, kde - všichni víte, že já jsem z Karlovarského kraje spolu s mojí kolegyní Renatou Oulehlovou - kde tedy došlo k tomu, že již 12 dětí ve věku 16 až 19 let bylo odvezeno v rámci požití této návykové látky prostřednictvím bonbonů - asi nejpravděpodobněji - do nemocnice, kde jsou a byly ve vážném stavu, skončily na jednotce intenzivní péče. Mně připadá opravdu úplně neskutečné, že těch případů nejenom v Karlovarském kraji, ale v dalších krajích se jich teď v tuto chvíli objevuje stále více a že ministr zdravotnictví se dnes vyjádří - nebo jeho tiskový mluvčí - že chce HHC zakázat. A kdy ho tedy zakáže? Za měsíc? Za dva? Za půl roku, až do té nemocnice budou dovezeny další děti, které pak z toho můžou mít trvalé následky? A my to nemáme na dnešním programu schůze? My to neřešíme? Nám to nevadí? Asi kdyby vy jste byli rodiče a bylo tam některé z vašich dětí, tak byste to možná řešit chtěli! Ale já vám znovu říkám, že to je velmi nutné to řešit.

A chtěla bych z tohoto místa také říct, že v červnu roku 2023, v minulém roce, Česká pirátská strana dala na své stránky příspěvek, kde se chlubila tím, že kratom a HHC nebudou zařazeny mezi zakázané látky. Takže můžeme poděkovat České pirátské straně, že HHC nebylo zařazeno mezi zakázané látky, a že tedy dneska prodává se to jak v e-shopech, tak ve výdejních automatech. Já jsem nebyla nikdy v pozici ministra, ale myslím si, že by mohl vydat nějaké nařízení, aby se takovéto věci už od dané chvíle v žádném případě v e-shopech a v automatech neprodávaly.

My tady máme zákon o návykových látkách, sněmovní tisk 428. Proto z tohoto místa vyzývám všechny poslance v Poslanecké sněmovně, tento bod je nutné dnes projednat jako první bod. Je nutné tam dát pozměňovací návrh, aby tato látka patřila mezi zakázané! Předpokládám, že vládní koalice si uvědomí vážnost dané situace a že bude chtít tento sněmovní tisk projednat - nebo bych očekávala, že ministr zdravotnictví, popřípadě ministr zemědělství přijde s takovým opatřením, že se nadále tyto produkty nebudou nikde prodává. Dnes dalších (Předsedající: Paní...) - znovu to zdůrazňuji - dnes dalších sedm případů v Karlovarském kraji, už jich je celkem 12, pouze v našem kraji. Jsou to i další kraje, kde došlo k požití a k odvezení do nemocnice.

Paní místopředsedkyně, co jste chtěla mně sdělit?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já se jenom táži, zda už zaznělo přesné číslo toho tisku.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Tisk - je to sněmovní tisk 504 a chtěla bych ho zařadit buď jako první bod dnes, popřípadě jako první bod zítra. Předpokládám, že bude přítomen pan ministr zdravotnictví a pan ministr zemědělství.

Druhý bod, který bych chtěla dnes navrhnout, s názvem Personální situace v bezpečnostních složkách pod vedením ministra vnitra Víta Rakušana. My jsme tento bod měli na bezpečnostním výboru, kam se pan ministr vnitra nedostavil, řekl, že nemůže být na bezpečnostním výboru z důvodů bezodkladných pracovních důvodů. Doteď mi nikdo nedokázal odpovědět, co ty bezodkladné pracovní důvody byly.

Vy víte, že já tady z toho místa i velmi kritizuju to, že si tato vláda schválila nový služební zákon, přivedla si na ministerstva nespočet politických náměstků, kteří nikoho neřídí, za nic nezodpovídají, pobírají pouze odměnu, a jediný úkol, který mají, mají zastupovat ministra v době jeho nepřítomnosti. Položím vám jednoduchou otázku. Myslíte si, že někdo z politických náměstků přišel na ten bezpečnostní výbor? Pan ministr vnitra má tři politické náměstky.

Chtěla bych říct, že personální situace v rámci bezpečnostních složek není dobrá. Podle všech údajů, které jsme obdrželi, byť je vidět, že může být nějaký nárůst, ale došlo tam k převodu civilních zaměstnanců do služebního poměru. To znamená, že máme stále méně policistů v přímém výkonu. Mluvili tady o tom už i dnes moji další kolegové, kteří předávají i své praktické zkušenosti v rámci starostování na to, jak se to všechno přenáší na Městskou policii. A já znovu říkám, že bezpečnost, vnitřní bezpečnost je jedna z nejdůležitějších oblastí a je nutné do ní investovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP