(18.10 hodin)
(pokračuje Ivan Adamec)

Otázka bezpečnosti toho úložiště - já si myslím, že je to zbytečné strašení našich občanů, ta bezpečnost je stoprocentní. A pokud se vybere - a teď je potřeba to zásadní - to místo, kde to úložiště bude, a to místo bude splňovat geologické a náročné podmínky, tak je stoprocentní jistota bezpečnosti.

Víte, co mě fascinuje? Víc jak 70 % občanů naší republiky je pro jadernou energetiku. Neslyšel jsem, že někomu vadí úložiště jaderného odpadu v elektrárnách, které je v těch halách, kdybych to přehnal, skoro plechových halách, kde se chladí a kde je spoustu let. Tak já si říkám, co je bezpečnější pro nás, a navíc, pokud chceme jadernou energetiku, a tento národ říká, že ji chce, protože s ní máme velmi dobré zkušenosti, a řekněme si tady na rovinu, bez jaderné energetiky v příštím století nepřežijeme, protože proud nebudeme mít kde brát díky těm různým Green Dealům a zeleným teoriím, jak to všechno zvládneme úplně jinak, tak bez jádra to prostě nezvládneme. A jádro nezvládneme, pokud nebudeme mít jaderné úložiště.

Ve Finsku jsou více než dvacet let před námi. Říkat, že tam bylo referendum, že je tam právo veta, to je jenom část pravdy, a že to rozhodoval parlament je také část pravdy. Je potřeba si nalít vína čistou sklenku, jak já říkám. Ano, měli vytipovaných spoustu míst, pak dokonce byla jakási soutěž, kde to bude, protože Finsko na rozdíl od České republiky má skoro stejný počet obyvatel, ale území násobně někde jinde, a nakonec vláda měla ten luxus, že to místo bylo vybráno před vlastním řešením, jak se to úložiště bude realizovat. Vláda udělala komplexní materiál pro jednokomorový finský parlament, jak se vlastně bude úložiště realizovat, a finský Parlament tento návrh vlády ratifikoval. Ale to je něco jiného, než je v České republice.

My tady máme zčásti oprávněný, zčásti podle mě umělý odpor k jadernému úložišti. Já si myslím, že kolegové z municipalit se prostě bojí reakce svých občanů, kterým nikdo pořádně nevysvětlil, jak je jaderné úložiště bezpečné, co to vlastně je, a že pokud říkáme, že Parlament, my tady, jsme osvícená skupina občanů zvolená občany, prostě řekneme, kde to má být, tak já vás vyvedu z omylu. Jak to chcete rozhodovat tady v této místnosti? Jak to chcete udělat? Vláda je výkonná složka. Proboha, máme tři pilíře demokracie. My jsme zákonodárci, my tady schvalujeme zákony, my neříkáme, kde co bude. To budeme říkat, kde bude která dálnice, kde bude který lom, kde bude já nevím bůhvíco v České republice? No, přece nebudeme.

Jen tak mimochodem, když mluvím o těch štěrkách, to je podobné. Obce potřebují štěrk, obce potřebují elektřinu, ale štěrkovnu na svém území nikdo nechce. Třicet let nic, nic se tady neotevřelo. A jestli chceme takhle pokračovat tímto způsobem, tak si řekněme na rovinu: nebude nic, žádné jádro, protože prostě taxonometrie nebude, nezískáme na to další zdroje, nezískáme na to podporu a prostě Česká republika bude energeticky někde úplně jinde. Napadá mně české jadrné slovo, ale tady jsem ve ctihodné společnosti, nebudu ho říkat, protože by mě zase vypípali ve večerních zprávách, to rozhodně dělat nebudu.

Jak chceme rozhodnout, kde to bude? No, protože to sem pak přijde - ještě bych řekl, že Poslanecká sněmovna je vlastně ta, která hlídá vládu, vláda skládá účty Poslanecké sněmovně, Senát je úplně jiná komora, i jinak historicky vzniklá, takže to je další nepoměr. A my nevěříme své vládě, že to vláda udělá dobře? My nebudeme mít 180 dní na to, abychom vládu tahali za nos a za uši a říkali: Tudy ne.

Je potřeba to udělat jinak. Jak chcete odškodňovat obce nad rámec atomového zákona jako povinnost pro vládu? To fakt nechápu. Nechápu to.

Takže si řekněme na rovinu, tohle přivítali všichni ti odpírači jaderného úložiště. Dostal jsem ty dopisy. Když nevyšlo právo veta, tak se v Parlamentě posekejte, my vám tam budeme posílat petice, delegace, a jsem na vás zvědav, jak to budete zvládat.

Ale já říkám, podle čeho my tady rozhodneme v tom parlamentu? Vy rozhodujete podle odborných znalostí? Možná na výborech, tam to patří, ale tady na plénu rozhodujeme všichni politicky, a budeme určovat místo politicky, nebo odborně? Chceme nejlepší místo pro Českou republiku a pro naše občany, anebo chceme místo, kde bude nejmenší odpor? To je ta zásadní otázka, kterou je potřeba si zodpovědět.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím, hlasová intenzita už je opravdu velmi vysoko.

 

Poslanec Ivan Adamec: Já končím. Paní místopředsedkyně, já jsem něco provedl, že mi skáčete do řeči?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já jsem vás chtěla poprosit o snížení intenzity.

 

Poslanec Ivan Adamec: Tak si mi stáhněte mikrofon, jestli vám to vadí.

Já tedy musím říct jednu věc. Buď podpoříme stanovisko, které jsme tady jednou podpořili, a to jaderné úložiště bude, a vůbec to nevylučuje jednání s dotčenou lokalitou, protože bez toho to stejně nepůjde. Také zapomínáte říct, že je tam určitá doba před vlastním zahájením toho procesu, kdy se musí vyjednávat s těmi obcemi. Když dnes vidím, jak vypadá SÚRAO, jaký je postoj vlády a jaký je postoj lidí, kteří se kolem toho pohybují, tak podle mě se to nakonec podaří, protože se to podaří před vlastním rozhodnutím, tak to úložiště na svět půjde rozhodně rychleji a radostněji.

A co se týká těch 180 dní - vždyť my té vládě nakonec můžeme dát nedůvěru, můžeme ji jako Sněmovna i odvolat. Senát nemůže nic. Fakt mě to mrzí, je tady míchání pilířů. Já si myslím, že odbornost a výkon je v působnosti vlády, my jsme ti zákonodárci. Kdyby to byla ratifikace celého procesu, tak tady neřeknu ani popel, ale ono to je jinak. My chceme rozhodovat o tom místě. Je to špatně.

Dámy a pánové, děkuji, že jste mě vyslechli. Paní místopředsedkyni se omlouvám, že jsem byl trošku více emotivní, mluvil moc nahlas, ale na druhou stranu vás požádám, abychom podpořili opět sněmovní verzi. Děkuji za pozornost. (Potlesk ze středu sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jenom technická informace: my tady totiž nemůžeme z tohoto pultíku regulovat hlasitost, nemůžeme ji nějakým způsobem naladit na řečníka.

Nemám už další přihlášené do rozpravy, takže se táži, zda ještě někdo chce vystoupit? Paní senátorka. Prosím, paní senátorko, máte slovo.

 

Senátorka Hana Žáková: Ještě jednou krásný dobrý večer. Nedá mi to nereagovat, protože tady byla plamenná slova. Mohla bych být stejně plamenná, protože to zažívám přes dvacet roků, ale snažím se jako senátorka, protože přece jenom ta horní komora už má být trošku umravněnější, dívat se na věci trošku s nadhledem. Tak vám chci říct, že třeba v tom Finsku jsem byla dvakrát, jednou jako starostka malé obce, které se to bezprostředně týkalo, a to v roce 2013, kdy měli teprve udělanou v podstatě 300 metrů pod zemí pouze laboratoř, a v loňském roce už jako senátorka, protože jsem věděla, že se tady bude projednávat tento zákon, a proto, že se bude bezprostředně dotýkat těch lokalit. Chtěla jsem vidět, jak jsou Finové daleko. Měla jsem možnost mluvit s municipalitami. Tam je úplně diametrálně jiná věc než u nás. Jednak se s nimi hovořilo od začátku, jednak hlubinné úložiště ve Finsku je daleko od obytných oblastí, nezasahuje pod rodinné domy, jak je to třeba například v naší zemi. A myslím si, že navrátit důvěru lokalitám tím, že o tom budeme hlasovat, ať už hlasování je, prostě tak si myslím, že je velice důležité. Navrátit důvěru - ta důvěra je dvacet let pošlapaná. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já se tedy táži... pokud se už dále nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Pro pořádek, zda je zájem o závěrečná slova? Pane ministře?

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Jenom velmi krátce. Úlohou SÚRAO ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu je najít geologicky nejnudnější lokalitu z těch čtyř vytipovaných. Nic víc, nic míň, protože pokud se nám podaří vybrat geologicky nejnudnější lokalitu, zajistíme tu nejvyšší bezpečnost podle nejmodernějších mezinárodních standardů pro občany České republiky jak ve zmíněných lokalitách, tak v okolí, tak na území celé republiky a zajistíme budoucnost pro rozvoj civilního jaderného programu a výroby elektřiny a tepla z jaderných zdrojů.

Proto bych chtěl požádat, abyste stejnou většinou napříč spektrem jako naposledy podpořili ten návrh, že o konečné podobě bude rozhodovat vláda, a přehlasovali Senát. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP