(18.00 hodin)
(pokračuje Hana Žáková)

V roce 2004 sepisujeme petice. Další roky probíhají v těchto lokalitách referenda - dosud platná - a všechna odmítají hlubinné úložiště na svých územích. V roce 2012 je první náznak nějakého věcného záměru zákona a roce 2023 jsme se konečně dočkali. Musím říct, že zástupci lokalit hodně ocenili jednání s panem ministrem Síkelou i to, že do toho zákona, do toho, který sem přišel v původním vládním znění, bylo, že o hlubinném úložišti, o té lokalitě, ale i o záložní lokalitě bude parlamentní kontrola, to znamená, že o ní budeme rozhodovat my, poslanci a senátoři, že navrátíme důvěru těm lokalitám, které tolik let jsme házeli přes palubu.

Já vás poprosím, milé kolegyně, milí kolegové, zvažte vaše hlasování, jestli navrátíme parlamentní kontrolu a důvěru našim občanům, anebo to necháme na vládě, ať je v budoucnu jakákoliv. Já vám děkuji za pozornost i za to, jak rozhodnete. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám děkuji, paní senátorko, a nyní se otáži, zda se k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu chtějí vyjádřit nejprve paní zpravodajka garančního výboru, což je paní poslankyně Michaela Opltová - nikoliv, a dále pan zpravodaj výboru pro životní prostředí, což je pan poslanec David Šimek - také předpokládám, že nikoliv, děkuji.

A já tedy mohu otevřít rozpravu, takto činím. Jako první je do ní přihlášena paní poslankyně Iveta Štefanová, připravit se může pan poslanec Vít Kaňkovský. Paní poslankyně, ujměte se slova, prosím.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, i já bych se zde vyjádřila k předloženému návrhu ze Senátu. Výstavba hlubného úložiště je bezpochyby stavbou značného obecného zájmu. Umístění úložiště pro ukládání radioaktivního odpadu je rozhodnutím jistě na vrcholné politické úrovni, jedná se ale o otázku strategického významu, které dalece přesahuje volební období jedné vlády. Proto by umístění hlubinného úložiště mělo podléhat rovněž projednání parlamentem našeho státu. Vláda svým usnesením tedy určí hlavní a záložní umístění hlubinného úložiště, právní účinky usnesení vlády by ale měly být podmíněny souhlasem obou komor parlamentu k dodatečnému zvýšení legitimity, kdy zapojení parlamentu do výběru umístění hlubinného úložiště je aplikováno i v dalších zemích Evropy, například v Německu. Platí, že otázka umístění hlubinného úložiště je otázkou strategického charakteru s tak významnými a dlouhodobými dopady, že by tato otázka měla být posouzena rovněž právě oběma komorami Parlamentu České republiky, aby bylo zajištěno tedy skutečné, nikoliv pouze formální zapojení parlamentu do tohoto procesu. Proto nelze souhlasit s původním zněním navrhovaným vládou, že po uplynutí té dané lhůty, kterou se nakonec podařilo prodloužit až na 180 dnů, ale po uplynutí této lhůty že se souhlas parlamentu bere jako automatický. Právě nutnost skutečného projednání a aktivního souhlasu obou komor parlamentu by mělo být nepřekročitelnou podmínkou k finálnímu rozhodnutí o umístění hlubinného úložiště, aby tedy byla zajištěna ta efektivní kontrola ze strany parlamentu, a tím rovněž legitimita výběru založená na širokém konsenzu. Je třeba, aby byl návrh projednán parlamentem bez možnosti takové projednání zmařit, například prostřednictvím oddalování projednání po dobu stanovené lhůty, a fakticky tak tím parlament obejít.

Souhlasíme tedy s předloženým návrhem ze Senátu. I my jsme tuto podmínku v rámci druhého čtení navrhovali ve formě pozměňovacího návrhu, proto tento návrh podpoříme, a měla by ho podpořit i celá Sněmovna. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Vít Kaňkovský, poté se připraví pan poslanec Ivan Adamec. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobrý podvečer, vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, milé kolegyně, kolegové, já jsem k dnes projednávanému návrhu zákona o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm zde vystupoval vlastně ve všech čteních a dneska už jenom krátce se vrátím k tomu, co jsem zde zmiňoval.

Chci poděkovat zástupcům Senátu, kteří podpořili myšlenku, abychom k výběru finální lokality potřebovali souhlas obou komor parlamentu. Takto zněl původní návrh vlády. Ten zde byl velkou většinou, a to zde zaznělo z úst pana ministra, změněn pozměňovacím návrhem, který přišel z hospodářského výboru, a já jsem rád, že Senát se vrátil k té původní myšlence nebo k původnímu záměru, protože jsem přesvědčen, že skutečně jde o velmi zásadní rozhodnutí, kde by obce měly mít zastání a kde by skutečně se k tomu měly vyjádřit obě komory parlamentu a vyslovit s ním souhlas. Také jsem přesvědčen o tom, že původní lhůta 60 dnů byla krátká, že jak víme, jak to tady chodí v parlamentu, tak že by mohlo dojít k tomu, že by v rámci těch 60 dnů nebylo možné ten návrh projednat, proto si myslím, že lhůta 180 dní je již dostatečná. A já za sebe podpořím senátní verzi, jak ji tady představila paní senátorka Žáková.

Jsem přesvědčen o tom, a také jsem to tady zmiňoval, že stát má dvě možnosti. Buď půjde direktivním způsobem, to znamená, že direktivně rozhodne a v podstatě lokalita, která bude tou v uvozovkách vítěznou, již nebude mít na výběr, anebo bude od počátku s uvažovanými lokalitami spolupracovat, a tím si stát významně zjednoduší pak realizační fázi. Protože znovu tady zmíním, že výběrem finální lokality ten proces rozhodně nekončí, to jenom začátek. A když si vezmeme celý ten proces, jak bude probíhat, kolik tun zeminy a horniny se bude muset vytěžit, kolik infrastruktury se bude muset v té lokalitě vybudovat, jaký to bude zásah nejenom do toho malého území, kde bude stát potom ten vlastní závod, ale jak to ovlivní poměrně široký region v okolí, jsem přesvědčen o tom, že tady je potřeba s těmi obcemi spolupracovat už samotného počátku, a pokud jsme odmítli právo veta, které by ty obce v podstatě chtěly nejvíc - a tady já chápu, že to je poměrně složité, jak máme dnes u nás poměrně husté osídlení - tak alespoň to, aby o tom nerozhodovala pouze vláda, ale rozhodovaly o tom obě komory parlamentu, si myslím, že si obce zaslouží a že by to skutečně tu vlastní realizační fázi státu zjednodušilo. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a nyní mám posledního přihlášeného, posledním vystupujícím zatím je pan poslanec Adamec. Prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážená paní senátorko, pane ministře, paní ministryně, kolegyně, kolegové, já tedy musím říct, že pro mě rozhodnutí Senátu jako bývalého senátora mě velmi zklamalo. Prostě podlehli těm tlakům opět z obcí, kde se může to úložiště nějakým způsobem realizovat. Řekněme si na rovinu, jak to je. Mně také píšou různé organizace a většinou se jmenují jako - já nejsem přesný úplně - sdružení proti výstavbě jaderného úložiště, všechny ty skupiny mají podobný název. Takže to není sdružení pro výstavbu, jak bych to očekával od osvícených starostů a obcí, ale jsou to sdružení proti výstavbě. A samozřejmě, já to chápu, ze začátku ten problém tady byl, stát se choval, jak se choval, ale dneska ta situace je úplně jiná.

A možná se vrátím k té návštěvě Finska. Já za ni moc děkuju SÚRAO i panu ministrovi, že nás tam vzali. Já si myslím, že na otevření očí to stačilo. Já si myslím, že to úložiště je obrovská příležitost právě pro ty regiony, kde to bude realizované. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP