(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové a členky vlády, zahajuji další jednací den 92. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás zde srdečně vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím. Všechny požádám, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Dále sděluji, kdo žádá o vydání karty náhradní - požádal o ni pan poslanec Josef Kott, bude hlasovat s náhradní kartou 30.

Ještě ke sdělení, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali následující poslanci a poslankyně: paní poslankyně Věra Adámková se omlouvá z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Andrej Babiš do 11 hodin ze zdravotních důvodů, Andrea Babišová z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Margita Balaštíková z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Jaroslav Bašta z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Jan Bauer z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Petr Beitl do 14 hodin z pracovních důvodů, Pavel Bělobrádek z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Roman Bělor do 10.30 hodin ze zdravotních důvodů, Jan Bureš z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Eva Decroix z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Jaroslav Dvořák z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Martin Exner do 14 hodin ze zdravotních důvodů, Jaroslav Faltýnek z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Petr Fifka z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Romana Fischerová z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Petr Gazdík do 11 hodin ze zdravotních důvodů, Marie Jílková z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Jiří Kobza od 15 hodin do 17 hodin z pracovních důvodů, Tomáš Kohoutek z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Jana Krutáková z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Jan Kubík do 10 hodin ze zdravotních důvodů, Michal Kučera z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Jan Lacina do 11 hodin a od 16.30 do 18.30 hodin ze zdravotních důvodů, Ondřej Lochman od 16 hodin do 20 hodin z pracovních důvodů, Karla Maříková z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Vojtěch Munzar z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Michaela Opltová z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jana Pastuchová z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Lucie Potůčková z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Petra Quittová z celého jednacího dne z osobních důvodů, Jan Richter z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Bohuslav Svoboda z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Julius Špičák z celého jednacího dne z rodinných důvodů, David Štolpa z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Petr Vrána z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Miroslav Zborovský z celého jednacího dne z osobních důvodů, Vladimír Zlínský od 13 do 15.30 hodin z pracovních důvodů, Pavel Žáček z celého jednacího dne z osobních důvodů.

Z členů vlády se omlouvá pan ministr Martin Baxa od 18 hodin z pracovních důvodů, Mikuláš Bek z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Martin Dvořák od 11.30 hodin z pracovních důvodů, Petr Hladík z celého jednacího dne z osobních důvodů, Jan Lipavský do 14 hodin z pracovních důvodů, Vít Rakušan od 18 hodin z pracovních důvodů, Michal Šalomoun od 12 hodin z pracovních důvodů.

Ještě došla omluva pana poslance Josefa Bernarda do 10 hodin ze zdravotních důvodů. To by byly prozatím došlé omluvy.

Dnešní jednání zahájíme pevně zařazenými body v pořadí: bod 112 - státní zastupitelství, třetí čtení, a poté body 18 - trestní zákoník, 20 - zákon o advokacii, poté body 16, 15, 19 a 108. Ještě připomínám, že na 14 hodin máme zařazený bod 9, což je sněmovní tisk 241 - občanský zákoník.

A nyní zde už mám přihlášku na vystoupení na případnou změnu schváleného pořadu 92. schůze a s přednostním právem vystoupí pan místopředseda Karel Havlíček. Prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji vám dobré ráno. Nebudu dlouhý, nicméně s ohledem ke včerejší vládní otočce s přípravou na přijetí eura považuji za nutné, aby pan premiér, případně pan ministr financí, případně další vysvětlili Sněmovně svůj postup a názorový veletoč. Žádám tedy tímto o zařazení bodu Vláda Petra Fialy směřuje k přijetí eura. Alespoň já to tak čtu, protože jsem přesvědčen, že už se nejedná o náhody, a dovolte mi krátkou rekapitulaci.

Na konci roku ministr Dvořák poněkud eurofanaticky vyzval k zahájení příprav pro přijetí eura, pomíjím infantilní pečení perníčků a podobně. Bral jsem to spíše jako marketing. Nicméně novoroční výstřel z Aurory pana prezidenta už byla vážnější akce. Nezpochybňuji nijak právo pana prezidenta toto vyřknout, má na to pochopitelně právo. Na druhou stranu jsem toho názoru, že pakliže to řekne nejvyšší ústavní činitel v zemi, dokonce v novoročním projevu, měla by tomu předcházet odborná diskuse a měla by tomu předcházet politická debata. Odborná diskuse nerovná se diskuse na bázi poradců pana prezidenta a politická debata rovná se napříč politickým spektrem. Jestliže je zde dnes hnutí ANO, které je dominantním hnutím v České republice, za kterým jde třetina voličů, považuji za minimálně seriózní to, aby se s ním o tom jednalo. Nikdo s námi o tom nejednal, nicméně tyto akty vyvolaly veřejnou diskusi, která byla doprovázena ad jedna infantilními argumenty typu "budeme hrát první ligu", aniž by kdokoliv vysvětlil, o co se tedy vlastně jedná v té první lize a v čem to pro nás bude lepší, až - musím korektně uznat - po korektní nebo racionální argumenty. Já si je dovolím zde zopakovat, protože ten závěr, který řeknu, se pochopitelně k tomu bude vázat.

Ano, v rámci racionálních argumentů padaly názory, proč "ano euro", a my jsme nikdy nezpochybňovali. My jsme věděli a víme, že se tím nepochybně sníží kurzová rizika, ať už pro určitou část podnikatelů, nebo obecně v rámci řízení země. Pochopitelně bude to pohodlnější nebo bylo by to pohodlnější pro celou řadu obyvatel, to znamená jednodušší porovnání si nákupu v České republice, v zahraničí a tak dále, nikdo to nezpochybňuje. A stejně tak není možné zpochybnit to, že by byly s největší pravděpodobností nižší úrokové sazby, budeme-li vycházet z toho, že Evropská centrální banka bude mít nižší úroky než centrální banka. Neznamená to, že to bude vždycky platit. A vždycky si musíme uvědomit, že taky někdo střádá, to znamená, má peníze na účtech, tam by se to pochopitelně chovalo opačně.

Na druhou stranu proti tomu byly opět racionální argumenty, a to zejména ztráta měnové suverenity, zjednodušeně řečeno, přišli bychom o klíčový hospodářský nástroj, měnový hospodářský nástroj, což v dobách krizových je nepochopitelně zpráva nedobrá. Stali bychom se daleko více závislejšími nebo zcela závislými na rozhodování jiných, v tomto případě na Evropské centrální bance, kde by náš vliv byl naprosto minimální. Mezi racionálními argumenty proti bylo pochopitelně i to, že není důvod v současné době stávat se tím, kdo bude ručit za problémové země. Všichni velmi dobře víme, že takzvaný euroworld, evropský stabilizační mechanismus, by znamenal okamžitě nízké desítky miliard korun a v rámci záruk nízké stovky miliard korun. To je realita.

Pochopitelně je třeba uvažovat i s tím, že by mohla nastat situace, kdy by se vytvořil větší tlak na inflaci, protože v zemích, kde se euro zavádělo, minimálně v prvním období se zvýšila cena služeb. To není žádný marketingový headline, toto jsou renomované studie, které jasně ukazovaly, že cena služeb v těchto zemích stoupla. V některých se potom vrátila na původní úroveň, v některých ovšem nikoliv. To znamená, má to do značné míry, byť třeba ne velký, ale proinflační efekt. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP