(12.00 hodin)
(pokračuje Michal Šalomoun)

Tak doufám, že to přispělo k vysvětlení vládního postoje, proč to navrhla tímhle způsobem.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. Vaše vystoupení vyvolalo čtyři faktické poznámky. Jako první vystoupí paní poslankyně Helena Válková, paní poslankyně Zuzana Ožanová a další, a já předám řízení schůze.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. No, vy jste se teď, pane ministře, opravdu dostal zase do role advokáta, gratuluji, i když s přerušenou činností. Samozřejmě to není vůbec psychologicko-emocionální přístup, Rakousko. Německo, téměř všechny země Evropské unie mají přísedící. Oni k tomu přistupují psychologicko-emocionálně? Pochybuji, aspoň Německo, Rakousko tedy opravdu si troufnu říct, že nikoliv.

Ale mě by zajímalo něco jiného a to už jsem nevydržela. Před projednáním toho návrhu byl ten materiál předložen komisím při Legislativní radě vlády - to jsou vaše komise, komise pro trestní právo, z odborníků složená komise pro soukromé právo a komise pro veřejné právo III, to znamená komise pro pracovní právo a sociální věci. Všechny tři komise se jednomyslně shodly na tom, že zrušení účasti laického prvku na soudním rozhodování u okresních soudů a jeho ponechání v omezeném rozsahu pouze v trestních věcech u krajských soudů je věcně naprosto nesprávné, nedostatečně projednané a nepřesvědčivě odůvodněné. Ale vy samozřejmě - já jsem byla taky ministryní, tak vím, co se dá udělat. Předseda Legislativní rady samozřejmě může obejít ty odborné komise, napsat svoje vlastní stanovisko a s doporučujícím stanoviskem, jako se to stalo v tomto případě, to předložit vládě k projednání. No, tak jste to udělal. Na co máte tedy ty odborné komise? Tam jsou odborníci, kteří vám jasně řekli, že to není návrh reformy, že to je jenom eliminace laického prvku, kterou znají. A na rozdíl od vás já jsem byla i přísedící, protože jsem si to chtěla vyzkoušet. Takže byť mám justičky a jsem advokátka, takže vím, co to je - a nemáte vůbec pravdu. Měl jste velkou smůlu na přísedící. My jsme měli přísedící (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) 12. prosince... Dobře, já budu pokračovat potom v té faktické připomínce.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášená paní poslankyně Ožanová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedající, já rovněž budu reagovat na pana ministra pro legislativu. Víte, i v mém okolí se vyskytují lidé, kteří dělají přísedící u soudu, jsou to lidé s velkou morální autoritou. To, že se stane, že někdo třeba má problém časový a podobně, to se stane, ale prosím vás, to se stává v tolika odvětvích, že to opravdu k debyrokratizaci, jak vy si představujete, neslouží. Vy zrovna - já se omlouvám, ale k tomu, když jste prezentovali ty své antibyrokratické prvky, tak tam bylo třeba o vaření marmelády, takže to bylo tady k tomuto balíčku kompletnímu. Ale opravdu ti, ten laický prvek - víte, profesionální soudce fajn, ale právě proto, že se pohybuji tady i ve své praxi, v nějakém oboru, ono někdy - i my tady, řekněme si, žijeme v bublině. Ten kontakt s realitou - právě laičtí přísedící opravdu někdy i těm soudcům můžou nastínit něco jiného. A co já vím, dochází k tomu, že i soudci mění své názory, pokud naslouchají přísedícím. Ale je to taky o vzájemné komunikaci.

Já si myslím, že to je vzájemně obohacující pro obě dvě strany i pro systém, který je tady takto zaveden. Ano, bavme se o tom, že je třeba toto nějakým způsobem změnit, plně souhlasím. Ale opravdu, pokud ta změna spočívá pouze v jednom kroku a nezabývá se dalšími kroky, tak to je problém. Za mě skutečně by třeba měla být, já se omlouvám, i horní věková hranice, protože potom opravdu dochází k tomu, že už ti přísedící nemohou dokončit s prominutím to soudní jednání.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Feranec, připraví se pan poslanec Mašek a pak paní ministryně Černochová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já budu rovněž reagovat na vystoupení pana ministra pro legislativu pana Šalomouna. Vy jste, pane ministře, nezlobte se na mě, ale tady zmínil to, co jste zažil, a uváděl jste příklady: oni se na nic neptají, a někdo dokonce navrhoval osm let za krádež kola. Je x jiných případů, kde skutečně mají tu svoji roli, tak jenom když už to hodnotíme takto.

Takže nebylo to úplně fér, z mého pohledu skutečně ten laický prvek tam má co dělat. A řeknu jeden důvod a řeknu to úplně naplacato. Žel, někdy se stává, že i ti soudci žijí v té skleněné kouli, v té svojí bublině, a hlas z reálného života, z lidského, prostě i může pomoct. Moje manželka dělá přísedící. Dělá to, protože ji to baví, a uváděla mi spoustu příkladů, nechci to tady říkat.

Podle mě, co je problém - chápu ty praktické problémy s tím, ale co je problém a podle mě ostuda, je to hanebné odměňování těch přísedících 160 korun na den. Jasně, nemají to dělat pro peníze, ale proboha, když už stráví čtyři hodiny u soudu například, tak by mohli od (nesrozumitelné) jim zaplatí alespoň tu dopravu a ten oběd - ani to! - alespoň toto udělejme. A skutečně jsem přesvědčený, že laický prvek tam má co dělat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Mašek a připraví se paní ministryně Černochová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, i já bych chtěl zareagovat na pana ministra pro legislativu. Pane ministře, vy jste řekl, že máte pozastavenou advokacii nebo činnost v advokacii, ale přesto se tam vrátíte. A teď nejenom že jste ve střetu zájmů, vy jste v brutálním střetu zájmů, nezlobte se, je to tak, a zvlášť, jestli - a já naprosto věřím své ctěné kolegyni Válkové - jestliže jste obešel rozhodnutí odborných komisí a dal jste své vlastní vyjádření, tak to ten střet zájmů jenom potvrzuje.

A nyní tedy k laickému prvku u soudů. Jestliže to mají v Rakousku, jestliže to mají v německém modelu, tak to o něčem svědčí. Svědčí to o tom, že to podporuje demokracii, a laický prvek je důležitý. Vámi tady použitý extrémní příklad ukradeného kola, že někdo tam skutečně řekne - může to být už senior, kterému to kolo připadá tak důležité, že tam navrhl těch osm let, ale to přece není vůbec tady argument. Někteří naši soudci žijí v bublině. Jsou konkrétní případy, kdy, než se na to přijde, tak než je odvolatelný soudce nebo nějak kárným způsobem popotahován, v rámci komunity soudců to trvá opravdu dlouho. Ten laický prvek, diskutujme o tom, jestli v pracovněprávních sporech má být, nebo ne, když, jak jste správně říkal, nenaplňuje to, že tam je zástupce třeba zaměstnanců i zaměstnavatelů. Ano, to je k diskusi v civilních sporech, ale v trestněprávním soudnictví si myslím, že to má jednoznačně zůstat. Chápu, že je to potom pro soudce těžší se třeba s advokáty domlouvat o nějakém řešení, protože ten laik s empatií do toho může zasáhnout, a nemusí se mu to vždycky líbit. Ale právě proto si myslím, že tam ti laici jsou a že jsou ve prospěch současného soudnictví. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další s faktickou poznámkou je paní ministryně Černochová. Paní ministryně, prosím.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuju, paní místopředsedkyně. Já bych se chtěla zastat názoru pana ministra, protože sdílím podobný názor jako on, a vede mě k tomu moje zkušenost z Prahy 2. Na Praze 2 jsme v zastupitelstvu městské části přísedící volili a musím říct, že před námi, téměř obrazně řečeno, klečeli ti soudci, abychom zvolili lidi, kteří budou mladšího věku, aby jim neusínali při jednáních. Prakticky v každých novinách Prahy 2 jsme měli inzerci na přísedící. Bylo velmi obtížné sehnat lidi, sehnat lidi odpovídajícího vzdělání, sehnat lidi, kteří si ten čas udělají, a kteří, jak tady říkal někdo z kolegů, to budou dělat za těch 160 korun na den, což také samozřejmě vždycky byla kritika, že ta částka je neúměrně nízká. A já si myslím, že se z toho ten laický prvek neztrácí. Jsou případy, kdy bude zachován. Myslím si, že takto je to dobře nastavené. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP