(14.40 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Chci závěrem poděkovat za dosavadní kultivovanou, věcnou, pozornou, naslouchající debatu. Myslím, že v tomto ohledu je atmosféra jiná, než byla tady vzrušená, nejenom v minulých volebních obdobích, co jsme tady zažívali, ale také třeba i v loňském roce. Děkuji moc za pozornost a prosím, abychom tuto debatu takto věcně udrželi i nadále. (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Na vystoupení pana ministra chce nejdříve s faktickou poznámkou reagovat paní poslankyně Válková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Pane ministře, to zní velmi hezky, ale ten legislativní návrh, o kterém jste hovořil, ten byl bohužel - nevím teď, kde je pan ministr... tady, děkuji - ten bohužel byl poznamenán vážnými legislativními závadami, nebyl dostatečně propojený s ostatními právními předpisy, a je logické, že tedy ho dneska neprojednáváme, protože jsou tak, jak jste správně zmínil, jiné návrhy, které tyto legislativní závady nevykazují.

A s panem poslancem Navrátilem, vaším prostřednictvím, paní předsedkyně, jsem velmi ráda spolupracovala, protože souhlasím s vámi - nejen že je odvážný, ale právě v oblastech, kam já třeba nedohlédnu, určité souvislosti vysvětlil. A myslím si, že ty pozměňovací návrhy, které tady budou načteny, a prosím o pozornost, i ty, které nebudou načteny, byť jste o nich byli informováni, třeba jeden můj, nám budou vypovídat o posunu, který česká společnost učinila. A jenom opravdu, to nebylo proti panu poslanci Navrátilovi, vaším prostřednictvím, paní předsedkyně, to bylo proti těm nedokonalostem, kterými byl ten návrh poznamenán. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se tedy vracíme do obecné rozpravy. Poprosím pana ministra Baxu, který je přihlášen s přednostním právem, následuje pan předseda Cogan. Máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Vážené kolegyně, vážení kolegové, patřím mezi poslankyně a poslance, kteří jsou navrhovateli předlohy, již nyní projednáváme. Osobně jsem návrh podepsal proto, že vyznávám liberální pohled na manželství. Podle něj, podle mého pohledu, je manželství v první řadě dohodou dvou lidí, a stát v mém vidění světa nemá být tím, kdo by měl v tomto případě omezovat svobodu jednotlivce, svobodu vstoupit do svazku manželského s osobou, kterou si zvolí.

Někomu se možná může zdát takové v uvozovkách smluvní pojetí manželství jako zvláštní, nemusí se mu líbit, já ho ale považuji za funkční a prospěšné. A říkám to koneckonců i jako člověk, který má coby dlouholetý plzeňský zastupitel za sebou už mnoho desítek obřadů, při nichž dva lidé vstoupili do svazku manželského. Nejen sdílení práv a sdílení povinností, ale i symbolický význam takového okamžiku pro partnerství dvou lidí považuji za velmi důležitý, a i to mě vede k názoru, že manželství nemá být omezeno, nemá být odepřeno stejnopohlavním párům. Na druhé straně musím říct, že plně respektuji fakt, že na tuto problematiku existují odlišné názory. Rozdělená je v náhledu na manželství společnost, toto rozdělení se pak přirozeně promítá i do Poslanecké sněmovny.

Jednotná ostatně není ani většina politických stran v této Sněmovně zastoupených. Oba tábory mají své argumenty, mnohé skutečnosti vidí zcela opačně. O to větší radost mám z toho, že vzájemně se respektujeme, respektujeme názory oponentů v tak složité věci.

Dámy a pánové, já osobně tento návrh podpořím. Jsem přesvědčený o tom, že manželství pro všechny je správným krokem, krokem, který česká společnost potřebuje. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní, než dám další slovo, ještě načtu došlé omluvy. Omlouvají se pan poslanec Kubík Jan od 14.01 ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Mračková Vildumetzová Jana od 14 hodin z rodinných důvodů a paní poslankyně Němečková Crkvenjaš Zdenka od 15 hodin z rodinných důvodů.

S přednostním právem nyní vystoupí pan předseda Cogan, následuje pan poslanec Haas. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych si dovolil odůvodnit pozměňovací návrh, který je v systému pod číslem 3923 a jedná se o pozměňovací návrh, který předkládáme společně s Ondřejem Kolářem, Jakubem Michálkem, Taťánou Malou a Helenou Válkovou.

Jedná se samozřejmě o teď stávající tisk 241 a všichni víme, že cílem tohoto tisku je umožnit osobám stejného pohlaví, které spolu chtějí trvale žít, uzavřít manželství. V proběhlé diskusi, které vlastně v této věci byly poměrně široké, nám ukazují, že na přijetí takzvaného manželství pro všechny dle podaného návrhu patrně není dosaženo dostatečného konsenzu mezi námi poslanci, přičemž právě pojem manželství, jak už tady hodněkrát zaznělo, je jedním z hlavních důvodů tohoto stavu. Naopak na tom, že dosavadní institut registrovaného partnerství není co do práv dostačující a že jeho obsah by měl být rozšířen, panuje poměrně vysoká shoda a ta shoda je poměrně široká. Ono nakonec to tady padlo z úst i mých předřečníků, že opravdu ta práva jsou v této chvíli problém a že prostě nejsou naplněna řekněme i v duchu toho, co bylo řečeno, v duchu ústavního základu, kde jsme si všichni rovni v právech i v důstojnosti.

Vzhledem k tomu, že právě jednou z hlavních rad proti tomu, aby bylo párům stejného pohlaví umožněno uzavírat manželství, je právě představa určité exkluzivity tohoto tradičního pojmu, navrhujeme v tomto pozměňovacím návrhu řešení, které spočívá k zavedení trvalého svazku osob stejného pohlaví, který bude z hlediska obsahu i náležitosti uzavírání shodný s manželstvím, avšak bude pro něj použito odlišné označení. Jako nejvhodnější se pro tyto účely jeví pojmenování partnerství, které bude navazovat na dosavadní stav s tím, že bude upuštěno od slova registrované, které může mít, ale může být i trošku vnímáno jako trochu snižující hodnotu uzavírajícího svazku. To sousloví registrované partnerství vzbuzuje i určité konotace, proto považujeme za nejvhodnější pojem pouze slovo partnerství.

Pokud se jedná o legislativní konstrukci, základem bude nový § 655 odst. 2 občanského zákoníku, podle kterého se partnerství bude uzavírat stejným způsobem jako manželství a právní režim v manželství se na partnerství použije obdobně. Tedy tam, kde právní předpisy budou hovořit o manželství, manželech, vdovách, vdovcích, budou se příslušná ustanovení vztahovat i na partnerství a partnery, respektive bývalé partnerství. Na partnery se budou samozřejmě vztahovat jak práva, tak i povinnosti obdobné právům a povinnostem v manželství.

To je asi v kostce, ty základní věci, samozřejmě i to má nějaké drobné výjimky, a já bych vám případně moc poděkoval za případnou podporu tohoto návrhu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní tedy poprosím o vystoupení pana poslance Haase, následuje pan poslanec Síla. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo, vážená paní předsedkyně. Vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem se do obecné rozpravy přihlásil proto, abych vám představil společný pozměňovací návrh, nikoliv pouze můj, ale opravdu společný, společně odpracovaný pozměňovací návrh velmi respektovaných kolegů a kolegyň - Pavla Bělobrádka, Zuzany Ožanové, prostřednictvím paní předsedající.

Představuji pozměňovací návrh evidovaný pod sněmovním dokumentem 3943, je nahrán v systému a v listinné podobě jsem ho předal panu zpravodaji. V souladu v zásadě s pravidly, která máme pro druhé čtení, opravdu ode mě teď neuslyšíte jakékoliv mé osobní, právní nebo hodnotové soudy, ale opravdu se budu jenom věcně - dokonce kdybych se chtěl trefit do kotníku vlastního, tak řeknu suchopárně - faktograficky nebo právně představovat nosné body, nikoliv číst, ale pokusím se přeložit do lidštiny velmi věcně srozumitelně nosné body našeho pozměňovacího návrhu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP