(15.00 hodin)
(pokračuje Karel Haas)

Předposlední bod mého vystoupení a má úplně lidská nabídka - já myslím, že teď mluvím i za kolegyni Zuzku Ožanovou, prostřednictvím paní předsedající, mluvím i za Pavla Bělobrádka, který nemůže být přítomen ze zdravotních důvodů, ale je to s ním opravdu projednané - nabízíme komukoli z vás, ať jste z kterékoli politické strany, z kterékoli části politického spektra, osobní projednání, vysvětlení jakýchkoli bodů pozměňovacího návrhu. Já jsem šel opravdu dneska po šesti nosných bodech a rozumím tomu, že můžou existovat detailní dotazy, takže zcela vážně takto veřejně činím tu nabídku, že pokud kdokoli budete chtít vysvětlit jakýkoli dílčí dotaz, tak já osobně, kolegyně, kolega, jsou vám plně k dispozici.

A úplně poslední - závěr. Náš návrh jsme se snažili konzultovat, je to pozměňovací návrh poslanecký, tak nepůjdu do detailů, ale opravdu je konzultován s velmi zkušenými právními legislativci nebo právníky-legislativci z ústředních orgánů státní správy. Tolik k nějaké řekněme právní, legislativní čistotě našeho pozměňovacího návrhu. Děkuju vám mnohokrát za pozornost. (Potlesk v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, přeji pěkné odpoledne. Vystřídali jsme se v řízení schůze, budeme pokračovat. Než udělím slovo panu poslanci Sílovi, je zde faktická poznámka paní poslankyně Heleny Válkové. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuju, pane místopředsedo. Mě to přece jenom vyprovokovalo, v tom dobrém smyslu slova, předpokládám.

Za prvé, naprosto souhlasím s panem poslancem Haasem, když tady ohodnotil, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, jako nejlépe propracovaný legislativní návrh, pokud jde o související právní předpisy a přechodná ustanovení. Měli jste na to čas a je to vidět. Takže když jsem si to četla, tak jsem si říkala: ano, takhle by to mělo být propsané.

Jiná věc je, že ten váš vějíř vámi vlastně začíná - nebo končí? V každém případě jsem tenkrát trošku hodila míč do ringu tím, že jsem připravila návrh, kde jsem škrtla sporný institut možnosti osvojení pro stejnopohlavní páry, nicméně jsem řekla, že budu pokračovat dál, a ráda jsem potom se připojila k návrhu, který tady prezentoval pan poslanec Cogan, který považuju za ten opravdový kompromis, s pokorou. To je opravdový kompromis, podle mého názoru. jako pro vás je opravdový kompromis, pane poslanče Haasi, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, ten váš kompromis.

A já se zeptám, využiju vaší nabídky ve faktické poznámce, proto jsem vystoupila hned teď: jak je to tedy s možností osvojení dítěte, když jeden z rodičů je biologickým rodičem? Váš kompromisní návrh připouští, nebo nepřipouští tuto možnost? Já bych byla ráda, kdyby to zaznělo. Já to vím, samozřejmě, co ten návrh připouští nebo nepřipouští, ale vy jste ho elegantně přešel, a já si myslím, že to hodně - nebo možná nepřešel, protože vidím, že kolegové, tak jsem to jenom přeslechla, to se omlouvám - ale myslím, že je to natolik důležitá otázka, že by bylo dobré, kdyby ještě jednou naplno zazněla na mikrofon, a moc děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Mám zde další faktickou poznámku pana poslance Michala Zuny a potom pan předkladatel s přednostním právem. Prosím.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji za slovo. Já si dovolím zareagovat na tu průběžnou a velmi klidnou debatu a navážu i na to, co zaznívalo v prvém čtení, a to je, že je tady skupina poslanců a poslankyň, která se snaží narovnat veškerá práva stejnopohlavních párů, a pak jsou tady určité skupinky poslankyň a poslanců, které říkají: my chceme narovnat práva, ale s nějakou podmínkou, ať už je ta podmínka, že chceme narovnat práva, ale nebudou tam to při osvojení, nebudou tam adopce, nebudou tam zkrátka ta rodinná práva.

A já bych chtěl poděkovat za načtení nebo respektive odůvodnění pozměňovacího návrhu, který se snaží propojit některé ty skupiny, kdy jedna z těch skupin říká: ano, my podpoříme narovnání veškerých práv, ale vadí nám ten název, vadí nám to manželství pro všechny, což je právě ten načtený pozměňovací návrh, který toto řeší, a já ho považuji, pokud tedy přistupovat na nějaké úpravy, ale s tím výsledkem, s tím cílem, abychom narovnali veškerá práva těch osob, kterých se to týká, tak by to měl být právě tento pozměňovací návrh, byť, jak jsem se vyjadřoval již v prvém čtení, já i náš klub TOP 09, by neměl problém podpořit ten návrh tak, jak je předložen, i včetně toho názvu, ale právě z důvodů, abychom byli schopni propojit větší skupinu poslankyň a poslanců, která opravdu to myslí s narovnáním práv vážně, tak za podporu stojí právě tento pozměňovací návrh. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní pan poslanec Bernard s přednostním právem.

 

Poslanec Josef Bernard: Ano, hodně mi bylo vzato předřečníkem. Máme v této zemi jeden problém. U heterosexuálních párů máme robustní rodinné právo, které chrání děti v běžném manželství, když to takto nazvu, v případě událostí, jako je úmrtí, rozvod, dědění - vždycky jsou to ty méně příjemné životní události. Ale ejhle, pak tu máme páry, stejnopohlavní páry, které vychovávají děti, a zde toto robustní rodinné právo neplatí. Bohužel musím konstatovat, těch šest bodů - ona většina se jich přikrývá s našimi návrhy, včetně těch odvolávek na občanský zákoník, a jenom tady podotýkám, že náš návrh má správně připravena přechodná ustanovení, připravili to experti Ministerstva vnitra, Ministerstva spravedlnosti, ostatně prokázalo se to i na jednání ústavně-právního výboru a komise pro rodinu. A v tomto bodě já musím tedy konstatovat, že návrh pana kolegy Haase, s vaším svolením, pane předsedající, tyto naše návrhy bourá a jednu z těch základních premis, které chceme do tohoto zákona dát, to znamená, ochranu práv dětí a stanovení stejných povinností pro stejnopohlavní páry k těmto dětem, tak nezachovává.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Žádná faktická poznámka ani přednostní právo není přihlášené, a nyní tedy vystoupí v obecné rozpravě pan poslanec Jan Síla, připraví se pan poslanec Jiří Navrátil, Helena Válková a další. Prosím.

 

Poslanec Jan Síla: Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, dámy a pánové, dovolte mi, abych odůvodnil náš pozměňovací návrh, společný s doktorem Jaroslavem Dvořákem, který jsme podali do legislativy pod číslem 3945.

Já bych začal trošičku od Adama, protože jsem neurochirurg a jako takový se snažím vždycky problém rozklíčovat, zanalyzovat, zdiagnostikovat a potom teprve začít řešit. A proto začnu od registrovaného partnerství, které bylo uzákoněno v roce 2006 jako společenství dvou osob stejného pohlaví. Do schválení registrovaného partnerství v roce 2006 leží návrh zákona - nebo od schválení tohoto zákona - rozšiřující manželství na svazky osob stejného pohlaví, byl předložen v červnu 2018 do parlamentu zde. Zatím se Overtonovo okno neposunulo tak, aby tento institut, výhodný pro homosexuály, byl akceptován veřejností. Tak nám tuto novelu nyní předložila vládnoucí pětikoalice opět.

Skutečná a vlastně jediná příčina dnešních debat o rovnosti hetero- a homo- vztahů dvou jedinců je snaha o společenské přijetí výchovy dětí v homoparentálních rodinách. K tomu má dopomoci zavádějící název manželství pro vztah dvou homosexuálů. Stabilní vnitřní prostředí živých organismů je nezbytnou podmínkou pro jejich existenci a fungování, i když se vnější podmínky mění. Stejně jako pro jedince je porušení daných fyziologických faktorů nebezpečné, může být nebezpečná pro společnost změna paradigmatu výchovy dětí v homoparentálních rodinách. Nejde jenom o oplodnění, ale hlavně o výchovu dětí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP