(15.30 hodin)
(pokračuje Jiří Navrátil)

Co je však dalším nárazníkem v tomto zákoně, předloženém tedy pod číslem 241, jsou samozřejmě děti, rodičovská práva, co s nimi dál, jak s nimi naložit. A protože jsme hledali cestu, zaznívalo tu mnoho názorů, že vlastně v stejnopohlavních rodinách již žijí děti, rozhodli jsme se s paní profesorkou upravit i tuto část. Tuto část jsme speciálně upravili pravidlem osvojování pro případy partnerství. Stanovuje se, aby osvojení, respektive takzvané přiosvojení v případě partnerů, bylo možné pouze tehdy, jde-li o dítě, jehož biologickým rodičem je jeden z partnerů, to jest matka dle § 775 nebo otec dle § 776 a následně občanského zákoníku.

Na závěr mi ještě jednou dovolte poděkovat za dnešní diskusi, poděkovat vám za to, jak se historicky posouváme, protože do druhého čtení jsme se s tímto zákonem nikdy nedostali. Děkuji vám i za to, pokud bude přijata jakákoliv úprava s jakýmkoliv pozměňujícím návrhem s maximální možností, aby byla přijata v této Poslanecké sněmovně a která posune nás, gaye a lesby, k přirozenému, normálnímu životu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí v obecné rozpravě paní poslankyně Helena Válková, připraví se pan poslanec Igor Hendrych. Máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Dneska je to takový den, kdy já jenom doplňuji, že vždycky přede mnou vystoupí někdo, kdo to řekne lépe nebo komplexněji nebo prostě systematicky. Takže v tomto případě také děkuji, pane poslanče Navrátile, spoluautore, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, spoluautore našeho pozměňovacího návrhu, že jste všechno vysvětlil a vypíchl jste tam ten bod, na který jsem se právě ptala pana poslance Haase. On by mi jistě odpověděl, já ho, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, já ho té odpovědi ušetřím, protože se mi to teď hodí. To je to, čím se hodně odlišuje ten návrh, který tady pan poslanec Haas, vaším prostřednictvím, označil jako kompromis od toho návrhu, který tady četl a na což výslovně upozornil pan poslanec Navrátil, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo. To je ta možnost přiosvojení dítěte jednoho z páru, které má biologickou matku nebo biologického otce. My to tam máme, vy to tam nemáte, takže tam to osvojení vůbec nepřichází v úvahu ani v tomto případě, takže ať to tady zazní jasně na mikrofon.

Jinak já bych ještě chtěla říci, že ten můj výkop, který byl provedený pozměňovacím návrhem pod číslem 3484, splnil svůj účel a já se k němu nehlásím. Čili já ani v podrobné rozpravě po té procedurální stránce - pokud vystoupím, tak jenom řeknu, že se nehlásím k pozměňovacímu návrhu 3484, vloženém 1. listopadu 2023 do legislativního systému Poslanecké sněmovny, který byl opravdu také takový velmi konzervativní a měl vyprovokovat jiné - z hlediska partnerství nebo manželství stejnopohlavních párů - liberálnější pozměňovací návrhy. Člověk nemůže psát všechny návrhy sám a ukázalo se, že to byla správná cesta. Čili tady na mikrofon - nehlásím se, a ten jsem naštěstí vložila sama, to znamená, není, nebude možnost ve třetím čtení hlasovat můj pozměňovací návrh vložený pod číslem 3484.

A stejně jako pan poslanec Navrátil, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, bych vás velmi prosila, abyste ten pozměňovací návrh 3714, Navrátil, Válková, který umožňuje přiosvojit jednomu z partnerů stejnopohlavního páru dítě, které má biologickou matku nebo biologického otce, tak abyste při tom zvažování, jestli pro něj zvednete ruku nebo ne, tu ruku nakonec zvedli. Moc vám děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně. Jenom pro pořádek, v souladu s jednacím řádem, přestože ten pozměňovací návrh jste načetla, v případě, že se k němu v podrobné rozpravě nepřihlásíte, dál se nepokračuje v jeho projednávání, takže nemusíte říkat, že se k němu nehlásíte. Děkuji.

Omlouvám se dalším přihlášeným, je tam jedna faktická poznámka pana předkladatele Bernarda. Prosím, máte dvě minuty.

 

Poslanec Josef Bernard: Děkuji za slovo, pane předsedající. No, ono, paní profesorko, pane kolego, prostřednictvím vás, pane předsedající, já myslel, že jsme si to vysvětlili na ústavně-právním výboru. Ono to tak je napsáno v té vaší zdůvodňovací zprávě, ale v textu legislativním to tak není, a já jsem na to upozorňoval. V podstatě ten váš návrh akorát komplikuje situaci pro stejnopohlavní páry tím způsobem, že není možné společné osvojení, ale že se bude muset postupovat při osvojení dvěma kroky, to znamená, na OSPOD se půjde dvakrát, všechna prověřování budou dvakrát. Je to o hodně komplikovanější situace pro tu rodinu. Já jsem to vysvětloval už na ústavně-právním výboru. Vím, co bylo asi vaším záměrem, ale bohužel ten text takto napsaný není.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Paní poslankyně Válková s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Souhlasím, že bude třeba dvou kroků, nicméně ten účel bude splněn, v tomhle se asi shodneme, čili lze podle toho legislativně napsaného návrhu přiosvojit dítě, pokud v tom páru je jeden z rodičů biologickým rodičem. A toto je tam výslovně řečeno, i v důvodové zprávě, i v tom legislativním textu. Také jsem si to stejně jako pan poslanec Haas, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, nechala zkontrolovat legislativou a ta mi to potvrdila právě po vašem vystoupení, ale děkuju za upozornění. Víte, když jde o - byť jenom v uvozovkách - přiosvojení dítěte, tak já si myslím, že dvakrát, dva kroky a jednání s OSPODem, by mě nemělo odradit. Samozřejmě by to šlo udělat jistě ještě jinak a lépe, jednodušeji možná, ale nejsem si tím úplně jistá, ale to je vždycky tak. Ale je to určitý krok, krok vpřed. Anebo ten krok nemusíme udělat, to koneckonců za chvíli ve třetím čtení uvidíme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, a nyní tedy řádně přihlášený do obecné rozpravy, nejprve pan poslanec Igor Hendrych a potom pan poslanec David Kasal. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Dámy a pánové, budu velice stručný. Původně jsem ani nechtěl dnes tady vystupovat. Já si velmi vážím všech názorů, které tady padají. Uznávám pluralitu názorů na tuhletu problematiku. Kolegové poslanci a poslankyně tady reprezentují různé skupiny obyvatel. Právě proto my jako zákonodárci v podstatě musíme tady toto ctít a debatovat o tom - kde jinde než v Poslanecké sněmovně? Já sám osobně rád, když už jsem tady u tohoto stolku, budu pravděpodobně pro jeden z těch pozměňovacích návrhů. Ještě se potřebuju rozhodnout, promítne se to do třetího čtení, ale tohle bylo takové jakési entrée k tomu, proč jsem tady vystoupil. A to je to, že se mi tedy nelíbí kampaň - chci, aby to zaznělo na mikrofon - iniciativy Jsme fér. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP