(15.40 hodin)
(pokračuje Igor Hendrych)

Já jsem teď před pár dny zjistil, že v mém rodném městě, asi 150 metrů od mé poslanecké kanceláře, visí plakát - původně jsem si říkal, že bych to tady uvedl, přečetl a tak dál, nebudu to dělat, týká se to i jiných kolegů poslanců, kteří zjistili něco podobného - který nepovažuji z principu za kulturní, jak mě ovlivnit jako poslance, abych hlasoval pro manželství pro všechny, tenhle způsob. Není to vhodný způsob komunikace, notabene když mám opravdu poslaneckou kancelář za rohem a když jsem se zástupcem této iniciativy zhruba před nějakým rokem a čtvrt osobně komunikoval. Mohli jsme se znovu sejít, mohli jsme si znovu promluvit o jejich argumentech, mohli jsme to znovu probrat a mohli jsme se tímto způsobem, legitimním samozřejmě, nějakým způsobem přesvědčit nebo ovlivnit. Udělali to jinak, já to proto říkám záměrně tady na mikrofon a jsem ochoten se o tom s nimi bavit i osobně, že se mi takto vedená kampaň nelíbí. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Mám zde tři, čtyři faktické poznámky, omlouvám se, pane poslanče - nejprve paní poslankyně Malá, potom pan poslanec Zuna, poslankyně Ochodnická a pan předkladatel Bernard. Vaše faktická poznámka.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěla reagovat na vystoupení kolegy Hendrycha. Musím říct, že mě skutečně velmi mrzí to, co jsem se před chvílí dozvěděla, to je ta kampaň od Jsme fér, která probíhá, protože to absolutně nepovažuji za fér. Já bych se, ačkoliv s tím nemám nic společného, chtěla všem kolegům omluvit za to, čemu musí čelit v tomto smyslu a že si musí číst ve svých městech a obcích ty billboardy a vzkazy, které si číst musí, protože si myslím, že tohle je fakt nedůstojné. Jenom bych chtěla poprosit o to, aby nás to nepřimělo k tomu, rezignovat na to, narovnat skutečně práva homosexuálním, stejnopohlavním párům. Ale chci říct, že absolutně nesouhlasím s touto komunikací a s touto komunikační strategií. Musím říct, že to musím hodně, hodně vydýchávat, a jak jsem měla možnost mluvit i s kolegy z koalice, nejsem sama, ale ještě o tom tady určitě bude řeč. Je to kampaň, která prostě není vůbec vhodná, nebudu ji podporovat a absolutně se od toho distancuji. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní pan poslanec Zuna, paní poslankyně Ochodnická, pan poslanec Bernard, všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji za slovo. Vystoupím ke stejnému tématu, také bych se rád vyjádřil k té kampani. Měl jsem možnost už vidět ty billboardy nebo ty plakáty, a jako zastánce narovnání práv a jako zastánce toho tisku, jak je předložen, to znamená, že já bych hlasoval pro, tak, jak je předložen, to znamená i s tím názvem, tak i přesto mně se ta kampaň nelíbí a považuji ji za zcela nevhodnou i s ohledem na to, že jsou na těch materiálech zobrazena právě jména jednotlivých poslanců či poslankyň, a považuji ji za zcela nevhodnou. Zkrátka, někdy méně je více a já doufám, že tu debatu tak, jak je dnes vedena velmi klidně a jak se vzájemně snažíme říkat různé důvody pro to, proč některý z těch pozměňovacích návrhů je vhodnější než ten druhý, to neovlivní, a že když jsem tady hovořil v předešlé faktické poznámce o tom, že bych byl moc rád, aby se našla většina pro pozměňovací návrh, který narovnává veškerá práva, ale upravuje ten název, že to nebude mít vliv a že organizace nebo spolek Jsme fér nějakým způsobem k tomu ještě férově přistoupí a vyjádří se. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní faktická poznámka paní poslankyně Martiny Ochodnické, pana poslance Josefa Bernarda, Romana Kubíčka, Michaely Šebelové. Prosím.

 

Poslankyně Martina Ochodnická: Děkuji vám, pane místopředsedo. I já bych se ráda přidala ke svým kolegům, kteří zde mluvili o té kampani, která visí pravděpodobně v rodných městech některých z vás. Považuji to za velmi nešťastné, velmi nevhodné a velmi neetické. Ráda bych se od toho distancovala, ráda bych na tomto místě - už jsem tak učinila, a ještě i na tomto místě bych ráda vyzvala spolek Jsme fér, aby se k tomu nějakým způsobem vyjádřil. Myslím, že namístě je opravdu omluva. Už pro po ranním projednávání redefinice znásilnění bych ráda - a zhodnotila jsem to tak, že dnes tato Poslanecká sněmovna předvádí velmi vysokou kulturu projednávání bodů, o kterých jednáme, ačkoliv jsou velmi závažné - a byla bych moc ráda, kdybychom si to takto udrželi. To, co probíhá ve městech, odkud pocházíte, je nevhodné, ať už by to vypadalo jakkoliv, ať už by tam na těch plakátech byla výzva k tomu, abychom podporovali anebo nepodporovali manželství pro všechny, v obou verzích je to nepřijatelné a myslím si, že je to velké zklamání všech, kteří podporují ve smyslu neziskových organizací, které nás vyzývají k tomu, abychom názor společnosti změnili kulturně a přistoupili k tomu jinak. Moc mě to mrzí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. Nyní pan poslanec Roman Kubíček s faktickou poznámkou a paní poslankyně Michaela Šebelová. Máte slovo.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem pečlivě poslouchal svou kolegyni, prostřednictvím vás, pane místopředsedo, Míšu Šebelovou a my jsme si tady o těchto věcech hodně povídali společně. Hledali jsme ten kompromis velmi těžce a tato Poslanecká sněmovna se dostala nejdál, jak se dostat mohla v celých dějinách této Poslanecké sněmovny. Je to poprvé, kdy je možno pro tuto komunitu něco udělat. Tento čin, který nastal, a podotýkám, že to byl čin čelem k jedné jediné straně, tak to je, máme to ověřeno, tak to není úplně příjemné. (Reakce na poznámku z pléna:) Máte také, tak se omlouvám, není to úplně příjemné, protože člověk sám od podstaty je mírně ješitný a to své rozhodnutí pak může udělat jenom na protest proti něčemu, co se mu nelíbí. Je to velmi, velmi nebezpečná věc, která by se opakovat neměla, a podotýkám, hledáme právo a spravedlnost pro všechny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní paní poslankyně Michaela Šebelová s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Michaela Šebelová: Děkuji za slovo. Už jsem přemýšlela, že svou faktickou poznámku stáhnu, neboť bych opakovala to, co řekli mí předřečníci, ale neboť jsem byla explicitně zmíněna, nakonec vystoupím. Také mě to velmi mrzí, mohu tady s plným svědomím říci, že my podporovatelé jsme to dopředu nevěděli, nebylo to s námi konzultováno. Mrzí mě to vůči kolegům a připomnělo mi to trošku situaci, kdy jsme byli jako kolegové ze zdravotnického výboru na seznamu zveřejněni včetně adres, kde bydlíme, kdy jsme si dovolili hlasovat pro pandemický zákon a podpořit jej. Takže bohužel je to nepříjemné, mrzí mě to, ale chtěla bych tady také poprosit, a jsem ráda, že trošku to slyším z těch slov, děkuji Táně Malé, ale vaším prostřednictvím, za to, i Romanu Kubíčkovi, vaším prostřednictvím, že naznačili, že snad se nenechají ovlivnit v rámci té debaty o tom. Já opravdu moc prosím a věřím, nemohu mluvit samozřejmě za spolek Jsme fér, ale chci tady říct, že oni také nehovoří za všechny, těch organizací je spousta, jsou nejhlasitějším podporovatelem, ale máme tady i jiné organizace, a hlavně jsou tady tisíce lidí, kterých se to týká, a jejich blaho bychom měli mít na mysli především. Mrzí mě to, ta kampaň je za mě opravdu také nepřijatelná, a děkuji za debatu, jak je tady kultivovaně vedená. A prosím, věřím, že do třetího čtení ty emoce z tohohle opadnou, snad dojde i k nějaké nápravě a omluvě a my potom budeme moci normálně v rámci Sněmovny hlasovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Budeme pokračovat v obecné rozpravě. Je přihlášen pan poslanec David Kasal a já vám tímto uděluji slovo. Prosím.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji panu místopředsedo. Já doplním jenom to poslední, protože asi by ty všechny faktické mohly být i za mě. Já bych jenom chtěl vzkázat spolku Jsme fér: já jsem i v předchozím období podporoval, mám řadu přátel v minoritních komunitách, podporoval jsem řadu věcí a upozorňoval jsem na to, co vy tady říkáte, protože jako pediatr se s tím setkávám, že ty děti, pokud jsou v nemocnicích, nemůžou ti druzí být informováni a tak dál. O to víc mě překvapilo, že na tom billboardu jsem také. Je to pro mě šokující. Ti píáristi, kteří vám to připravovali, tak je to střelba do vlastní nohy. A jestliže se stavíte proti těm, kteří vás podporují, tak je to od vás nezodpovědné! A jak už tady zaznělo, Jsme fér není jediný spolek. Je to opravdu o tom, narovnat ta práva, a měli byste fakt uvažovat o tom, aby to nebylo kontraproduktivní. A u mě je ještě to speciální, že já jsem znám ve svém regionu jako pediatr, jak lidi vždycky čtou ve zkratce, jestli tady tisíce dětí a rodin čekají a je tam budíček, tak prosím vás, ten budíček si nařiďte vy sami. (Potlesk.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP