(15.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Dívám se, zda se někdo nehlásí, protože jsme v obecné rozpravě, ale všechny přihlášky byly v tento moment vyčerpány. Jestli je tomu skutečně tak, končím obecnou rozpravu.

Ptám se na závěrečná slova, zda pan navrhovatel nebo pan zpravodaj - chcete? Nechcete v tento moment závěrečné slovo, dobře.

V tom případě zahajuji podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy, přednesené v podrobné rozpravě, musí být vždy odůvodněny. Jako první vystoupí pan poslanec Karel Haas, připraví se pan poslanec Václav Král a další. Prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuju mnohokrát za slovo, vážený pane předsedající. Já budu velmi stručný v podrobné rozpravě. Přihlašuji se ke společnému pozměňovacímu návrhu mému, kolegy Pavla Bělobrádka a kolegyně Zuzany Ožanové, nahranému v informačním systému Poslanecké sněmovny pod sněmovním dokumentem 3943. Pozměňovací návrh jsem podrobně v šesti nosných bodech odůvodnil v obecné rozpravě a v listinné podobě byl předán zpravodaji. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Václav Král a připraví se pan poslanec Jan Síla. Prosím.

 

Poslanec Václav Král: Děkuji. Tak ono v České republice už máme všechno hotovo, žádný problém tady není, naše geopolitické vztahy máme samozřejmě také v pořádku, takže se tady můžeme dnes dopoledne zabývat redefinicí znásilnění a teď manželstvím pro všechny, nicméně pokud tedy máme tu vzácnou příležitost promluvit do změn občanského zákoníku, tak bych si dovolil společně s kolegou Alešem Juchelkou tady předložit pozměňovací návrh, ke kterému se tímto hlásíme, pozměňovací návrh číslo 3947, který se snaží vypustit z našeho právního řádu v slovním spojení registrované partnerství ten přívlastek registrované. Mám za to, že registrovat se mají zvířata, a ne lidé, navíc v takto intimních záležitostech, takže to je první část toho pozměňovacího návrhu.

V té druhé části se pak snažíme o vyprecizování pojmu osoby blízké, kdy máme za to, že by mělo v občanském zákoníku explicitně zaznít, že jsou to osoby žijící ve společné domácnosti. Překlene se tak problematická aplikační praxe institutu osoby blízké pro nepříbuzné členy společných domácností. Myslím, že to pomůže dětem, ale i dospělým, a to jak homosexuálům, tak i heterosexuálům, kteří v České republice také žijí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Nyní pan poslanec Jan Síla, po něm pan poslanec Jiří Navrátil. Prosím.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo. Já bych se jen chtěl přihlásit ke svému pozměňovacímu návrhu, který jsme podali s Jaroslavem Dvořákem, který jsem tady obšírně zdůvodnil. Ten pozměňovací návrh má číslo 3945. Je v systému. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec Jiří Navrátil.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Děkuju za slovo, pane místopředsedo. Já se odkážu také na odůvodnění, které již zaznělo, a dovolte mi, abych se přihlásil k pozměňujícímu návrhu pod číslem 3714, který podáváme společně s kolegyní, paní poslankyní Helenou Válkovou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní s přednostním právem pan předseda Cogan. Prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Já se také odkazuji na odůvodnění, které jsem tady přednesl v obecné rozpravě. Zároveň si dovoluji přihlásit se k pozměňovacímu návrhu 3923, a to jménem mým, Ondřeje Koláře, Jakuba Michálka, Taťány Malé a Heleny Válkové.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Ptám se, zda ještě někdo další se hlásí do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím. Je-li tomu tak, končím podrobnou rozpravu.

Ptám se pana navrhovatele a pana zpravodaje, zda chtějí závěrečné slovo? Není tomu tak.

Vzhledem k tomu, že jsme projednali všechny přihlášené a celý tento bod, končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

Dalším bodem dnešního jednání je, že z 92. schůze vyřadíme všechny body, které jsou na programu 92. schůze.

Jenom připomínám, že po skončení 92. schůze bude ještě otevřena přerušená 81. schůze, ale bude to skutečně otázka pár minut.

 

Budeme hlasovat o vyřazení všech bodů z 92. schůze.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro vyřazení všech bodů z této schůze? Ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 51, přihlášeno je 149 poslankyň a poslanců, pro 96, proti 1. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Vyřadili jsme všechny body z 92. schůze. Tímto končím 92. schůzi Poslanecké sněmovny.

Připomínám, že zhruba za 5 minut bude zahájena přerušená 81. schůze.

Já vám děkuji a vyhlašuji přestávku na 5 minut.

 

(Schůze skončila v 15.55 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP