(9.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tak pojďme si říct, co jsou ty dezinformace. Víte, co jsou to dezinformace z pohledu této vlády? To je pravda o tom, jak fungují. To je pravda! To je pravda, že ničí naši zemi, že vyhnali všechny investory, kteří měli přijít - nepřijdou, že ničí životy lidí a ničí i životy našich dětí. A já o tom taky budu mluvit, o tom případu kratom a HHC, o kterém poslanec Novák tady mluvil v lednu 2023. Takže dezinformace z pohledu této vlády jsou - a teď jsem tady četl rozhovor, pan premiér má strašně moc poradců, řekl bych velice podivných, ve zdravotnictví a tak dále, ale tady je jeden poradce, který řekl, že "dezinformátoři jsou v SPD i v ANO a blokují mě na Facebooku". Tak já bych poprosil pana premiéra, kdyby nám mohl dodat ty dezinformátory z poslanců ANO. Nejdřív si řekneme, kdo to je ten poradce. No, je to dlouholetý spolupracovník a partner v různých aktivitách spolku zvaného Evropské hodnoty. Pamatujete na Evropské hodnoty? To jsou Open Society Fund, no, to jsou ti kluci od Sorose zkrátka. Oni jsou všude. Teď na Ukrajině udělali nějaký seznam, že my údajně jsme proruští! To jsou ty dezinformace. Oni říkají, že mají bojovat proti dezinformacím. A když premiér Fiala tvrdí, že my jsme proruští a že jsme tady ohrožovali energetickou soběstačnost, tak to je lež, to je normální dezinformace, protože se to dá dohledat, dají se dohledat fotky Nečase s Putinem, kde byli největší kámoši, a bylo to nedávno, bylo to v roce 2013. Takže tenhle poradce tvrdí tedy, že my jsme ti dezinformátoři, a podle něho dezinformace je informace, která je lživá nebo nějakým způsobem zkresluje realitu a je šířena záměrně s cílem oklamat publikum. Na jejím počátku je ale jednoznačná lež, kterou lze jednoduše vyvrátit. Ale to je přesně to, co dělá vláda. Je to nejprolhanější vláda, nejprolhanější premiér. Oni lžou stále, lhali před volbami, lžou, a dneska bude premiér vystupovat údajně a bude zase lhát, to víme na beton. Lhala i paní - nebo dezinformovala - paní Černochová. Ta tu dneska není, ale já dneska ještě budu mluvit o těch F-třicetpětkách, protože ona na Twitteru říkala, že má obrovský ohlas a všichni kupují ta trička. No, tak já mám taky obrovský ohlas a mám tady analýzy a budete čumět (Pobavení a potlesk v levé části jednacího sálu.), rozdíl mezi F-třicetpětkou a gripenem. A co jsem já vlastně tady jim vyčítal? No, že vůbec s těmi Gripeny nejednali, to jsem vyčítal. A uvidíte, tady je geniální analýza o životnosti a nákladech jednotlivých letadel.

Takže co jsou to ty dezinformace? Pan premiér opakovaně říkal, že se odstřihne od ruského plynu. A jaké jsou titulky teď nově? Ruský plyn se vrací do Česka, je levnější a nikdo ho neumí zastavit . Takže dezinformaci, lež podal pan premiér. Se Síkelou to opakovali stokrát, že se odstřihnou od ruského plynu a od ruské ropy. Stokrát to říkali a vozí nejvíc. A hlavně ta dezinformace a lež je o tom, že oni nemají na to žádný vliv. Já jsem tady říkal, jaký má vliv premiér. On by mohl mít, aspoň ve vládě, ale na plyn a ropu nemá žádný. Žádný! Takže co tedy ten poradce? Je to dezinformace? Asi je. Je to lež, pan premiér a pan ministr Síkela lhali, oni lžou stále. A lžou o Dukovanech, že my jsme chtěli Rosatom. Bylo tam usnesení vlády dvakrát, taky lež. V Temelínu měli Rosatom.

No, takže těch lží: že jsme zastavili plynovod Stork. Tak kde je ten plynovod, pane premiére? Teď se vyměnila vláda v Polsku, koupili jste si Netform Gas za neuvěřitelnou cenu, můžete stavět, ne? No samozřejmě že to byla lež. My jsme to chtěli a Poláci to nechtěli, protože si postavili plynovod z Norska až na hranici de facto polsko-slovenskou, aby se napojili na plynovod z Ruska. Takže to byly...

A těch lží, co tady bylo. Takže je neuvěřitelné, jak tahle vláda - a já nechápu, proč to říká ten prezident, kdo jsou ti dezinformátoři? My jsme dezinformátoři, protože říkáme pravdu? Protože tady ministr Kupka pro dopravní infrastrukturu neudělal vůbec nic? (Ministr Kupka mimo mikrofon z vládní lavice: Nehorázné, nehorázné.) Jo, je to tak. Ne nehorázné, vy lžete. My jsme začali stavět tady dálnice, 2014. Jako ministr financí jsem rozhodl, že se začne stavět dálnice a že vždy jde o peníze. Vy jste od roku 2010 do roku 2014, co jsme zdědili, začali dělat 800 metrů a my to komentujeme férově, Stanjura začal stavět dva úseky D1. Takže vy chodíte, stříháte pásky a neudělal jste pro to vůbec nic jako nový projekt. Kde máte ten PPP projekt, proč neuděláte Praha-Tábor PPP? Proč neuděláte D třicetpětku? Co jste vlastně tam udělali? Ano, takže to jsou dezinformace.

Zdravotnictví? Pane bože, tady dělají nějaké výstavky - onko. A co udělali? Jenom propagace pro paní předsedkyni. Ten nový projekt prevence na Žluťáku, Masarykův onkologický ústav, to je naše dílo. Já jsem to osobně vyjednával, i ten pozemek. IKEM, všechno. Zničili reformu psychiatrické péče a zničili Národní boj proti rakovině. Nepostaví tu nemocnici, která mohla být unikátní. Zase se to někde zašantročí a my se budeme ptát, kde. Možná v Motole, v nějakém betonu. Takže to je ten boj o těch dezinformacích a to se dá všechno dohledat, všechno dohledat. Protože pokud pan ministr Kupka tvrdí, že se dá postavit, vykoupit pozemky, připravit projekt a postavit dálnici za dva roky, no, tak myslím, že i malé dítě ví, že to není pravda, takže žijete z naší práce a lžete. A samozřejmě tahle propaganda, kterou tady máme od rána do večera, protože vám ta média pomáhají, protože samozřejmě jsou na vaší straně, protože s nimi tady fungujete od revoluce. O tom to je. O tom to je, vážení. Takže, vážení spoluobčané, dezinformace podle podání této vlády je zkrátka jenom pravda o jejich neschopnosti.

Můžeme se bavit hned tady ohledně kratomu a HHC. Náš poslanec Novák vás vyzval 12. ledna 2023, to už je víc než rok, abyste to řešili. Navrhl to za poslední rok čtyřikrát, čtyřikrát k projednání. Interpeloval ministra Válka, který mu 9. 6. 2023 odpověděl, že předloží vládě návrh na zařazení kratomu a HHC na seznam zakázaných látek - 9. 6. 2023. Včera údajně na vládě se dohodli, že to předloží. Prosím vás, kdyby tu vládu někdo řídil, tak by zařval: Okamžitě to udělejte, a už dávno. A já se ptám, když tedy ta pětikoalice funguje tak, že tady Piráti, ti hulej? Ne, to mají v DNA. (Předseda Babiš ukazuje obrázek.) Ta pirátka, pamatujete na to video, evropská poslankyně, jak má ráda drogy? Má ráda drogy, to tam zpívala. A co tedy, když na vládě to pan ministr Válek předložil, pirát Bartoš řekl: ubránili jsme kratom a HHC před zákazem. To je jeho tweet. To je jeho tweet, myslím 21. 7. 2023. A místo toho, aby premiér řekl: Mě to nezajímá, a prosadil to, tak, jaký je důsledek vaší aktivity, neschopnosti? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP