(9.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Kdybych já tam byl a toto se stalo, a to se nemůže za nás stát, tak co by se dělo v médiích? Já vám přečtu ty titulky: "Děti skončily kvůli bonbonům s HHC v nemocnici. Některé i na psychiatrii", 3. 2. 2024. "Nemocnice přijímají stále více dětí kvůli HHC a pervitinu. Trpí křečemi a úzkostmi", "Pět dětí na Karlovarsku skončilo v nemocnici, snědly želé bonbony HHC." Paní Schillerová točila video, já nevím, kolik minut jí to trvalo, že šla do automatu a koupila si to. Máme to i ve školách, všichni to vědí. Nemocnice léčí desítky případů otrav HHC, často si děti jen koupí bonbony. Přibývá předávkovaných dětí, lékaři varují před HHC mezi adolescenty - je to módní záležitost. Tříleté dítě skončilo v nemocnici kvůli otravě HHC, vypilo lákavě vonící tekutinu. To je vaše vina! Na čele s Bartošem, a vina premiéra, že ho nevyrazil z vlády! (Potlesk poslanců z hnutí ANO.) Vaše vina!

Vy jste tady kreslili nějaké minulosti, a dobře víte, o čem mluvím. Kdyby to bylo naopak, tak je žlutý pásek... Česká televize, zase byl žlutý pásek včera, že byl nějaký soud. Ale neřekli pravdu, že tam jsou další dva soudy. Dezinformace, lži, propaganda

Takže já to nechápu, já bych klidně mohl říct, že za to může Bartoš nebo Fiala, za ty děti. Klidně bych to mohl říct, ne? (Potlesk z lavic hnutí ANO.) 12. ledna 2023, to je rozhodnutí na minutu, o tom není co debatovat. Není o čem debatovat! Takže tady to máte. A ta propaganda je jaká? Jak se to komentuje? Viděli jste v televizi, že by někdo řekl: "No, ten poslanec za hnutí ANO to dával už 12. ledna 2023?"

A pane premiére, koho to tam máte za toho poradce? Toho magora? Vobořila! Víte, kdo to je? To je ten, co chtěl legalizovat i kokain! Ten je nebezpečný a vy ho tam máte. Já jsem měl tu agendu pod sebou. Tenhle člověk chodil jenom na konference a lobboval za legalizaci drog! Hnutí ANO je zásadně proti legalizaci drog. A místo toho, abyste ho vyrazil - a on taky byl pro to s Piráty - tak teď se dohadujete, nevím, tam jsem viděl v televizi, pan Výborný, pan Válek, jak to tedy bude. Proč jste to už nezakázali? To nechápu. Triviální rozhodnutí vlády! Ohrožujete naše děti, ohrožujete! Takže to jsou ty informace a dezinformace.

A vraťme se, moje oblíbené téma, paní ministryně tu dneska není, F-35. Úplně zbytečné. A já jsem dohledal fakta a také jsem nebyl schopen reagovat na vystoupení paní ministryně, protože naši poslanci, kteří chodí na výbor, nemůžou vystoupit. Tak pojďme si to tady říct nebo pojďme si to říct na výboru pro obranu, ať to vysílají živě, televize, a ať každý, kdo se přihlásí, může mluvit a můžete odpovídat.

Co jste tady říkala, paní ministryně? Za prvé: "KVAČR jsem projednávala na výboru pro obranu 21. listopadu 2023 ještě před jednáním vlády, což v minulosti, pane předsedo Babiši, nebývalo zvykem." Fakta: na výboru jste nebyla, paní ministryně, a generál Řehka řekl, že dokument není definitivní a výbor pro obranu jej neschválil. To je fakt, ne? A vy jste řekla něco jiného.

Za druhé, "předně letouny F-35 nejsou stíhačky, pane předsedo Babiši". Fakta: přímo na stránkách americké společnosti Lockheed Martin je F-35 Lightning II označen jako fighter jet, což je stíhací letoun, tedy stíhačka. No, vy mluvíte o nějakém nadzvukovém, jak jste to... supersonický letoun. No, tak pokud je nadzvukový, tak to byl i Concorde. Takže to je další věc.

Za třetí, já jsem - znovu opakuji, že zásadní chyba je, že nejednali se stávajícím majitelem gripenů, které máme v nájmu, to je velice výhodné, vůbec je neoslovili, a zásadní je, že strategie naší armády postrádá obranu. Takže vy jste řekla - já jsem mluvil o tom Patriotu, já jsem mluvil o tom, co se děje na Ukrajině, a teď vlastně vyšel velice zajímavý článek, kde se shodli i ruský, i ukrajinský generál, a titulek je: "Jsou drony víc i než F-16? Na Ukrajině i v Rusku lámou hůl nad starými zbraněmi." Že role tanků a pilotovaných letadel tradičních pozemních sil se zmenšuje. No, tak já nevím, kolik. Měli byste to sledovat. Tady Balujevskij uznává zjevnou převahu dělostřelectva NATO nad ruskými zbraněmi, ale tvrdí, že vítězi ve válce jsou bezpilotní letouny. Ty vítězí, to je největší zbraň, ty likvidují, tak podle toho, a samozřejmě mají tu obranu. Já jsem mluvil o Patriotu, vy jste tady vystoupila a já jsem zjistil, že to není pravda. Vy jste řekla: "jedna baterie Patriot působí proti balistickým střelám v azimutu 110 stupňů a v délce maximálně 35 kilometrů ubrání, pane předsedo Babiši, jeden objekt. Víte, kolik je cena takové konfigurace pro ochranu jednoho objektu? Je to 100 miliard včetně logistiky a infrastruktury." A já mám tady podklad, že to není pravda. Takže jaká jsou fakta? Podle toho, co já jsem si dohledal, a věřte mi, že se na mě obrátilo vícero expertů: dostřel Patriotů je dvojnásobný, odměr trojnásobný a celé to stojí 25krát méně. Rakety PAC-3 postřelují balistické cíle v závislosti na použití radiolokátoru německým radiolokátorem od společnosti MBDA, který funguje přehledově jako střelecký radiolokátor, zcela běžně napadá cíle plném rozsahu odměru a tak dále.

Americká armáda v roce 2024 si objednala u společnosti Lockheed - no, představte si, Lockheed, to je ten dodavatel F-35, tak ještě možná můžete jim říct, že nechcete ty F-35, ale tady ty Patrioty - takže nový systém Patriot, ano, vylepšili to a v roce 2016 Američané zavedli do výzbroje pro systém Patriot raketu modernizovanou v programu Missile Segment Enhancement, která má oproti původní raketě významně větší dolet proti balistickým cílům, 60 kilometrů. Při použití rakety PAAC-4 je pak systém Patriot schopen postřelovat balistické cíle na vzdálenost 70 kilometrů a rakety PAAC-4 budou pro své systémy Patriot licenčně vyrábět, například Rumunsko to bude vyrábět.

Takže poslední dvě země, které provedly nákup systému Patriot, za který já pléduji, protože my chceme ochránit naše lidi a naši kritickou infrastrukturu, jaderné elektrárny, přehrady, letiště a tak dále. Tak ten nákup byl - Rumunsko nakupuje 7 baterií, 28 odpalovacích zařízení včetně veškerého vybavení, radiolokátoru logistiky a nákupu samotných raket za 3,9 miliardy dolarů, a Švýcarsko 5 baterií, 17 odpalovacích zařízení za 2,2 miliardy dolarů. Takže cena jednoho odpalovacího zařízení, které brání jeden cíl, tedy není 100 miliard, a pan poradce premiéra by řekl, měl by říct!, že to je dezinformace. Takže to není pravda, ale necelé 4 miliardy. Takže ne 100 miliard, ale 4 miliardy. Baterie stojí 13 miliard.

Za čtvrté: "Žádná nabídka zdarma na gripeny nikdy nebyla předložena". A to, že to řekl někde v nějakém rozhovoru na Primě velvyslanec, několikrát dementovaný ministryní obrany - no, my máme jiné informace. Ale podstata je, že stávající velvyslanec nám potvrdil, že jste vůbec nejednali a že je to neuvěřitelné, že koupíte něco, co budete mít až za jedenáct let, a s tím, od kterého máte letadla, která fungují, vůbec nejednáte.

Za páté deklarovala paní ministryně: "Zaznělo tady, že F-35 jsou drahé. No, tak levné nejsou, to si prostě nic nenalhávejme, ale cena samotných letounů Gripen E by byla, pane předsedo Babiši, o 2 miliardy vyšší podle indikativní nabídky, kterou jsme obdrželi ze Švédska." A fakta jsou jaká? Za působení Lubomíra Metnara na rezortu obrany v roce 2020 byli osloveni dodavatelé letounu - RFGL, Request for Government of Information (RFGI?), s tím, že jde o předběžný dotaz a že odpověď nebude použita k vyhodnocení soutěže, nebude brána jako oficiální nabídka. A nevíme, z čeho vy vycházíte. Není to pravda. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP