(9.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Z šesté jste tvrdila tady, že "neviním vás z toho, že tam asi prostě, co se týče rozpočtu, těch peněz nebylo možná tolik, kolik by si někdo přál". Ale to není podstatné, kolik Stropnický nebo Šlechtová nebo... udělali. Ano, Metnar udělal nejvíc. Podstatné je, že za ODS šel rozpočet - 2009, 56 miliard - na 2014, 42, že jste ho snížili o 14 miliard, a když byla krize, tak jste brali peníze armádě. My jsme to vytáhli ze 42 téměř na 90, to je fakt. A to, že HDP tam běhá nahoru - jasně, ta procenta neřeším. Takže: "Na druhou stranu," říká paní ministryně, "bohužel na produktivitě práce pana ministra to nebylo vidět, 107 smluv za 4 roky. Vždyť je to směšné. Co tam ten člověk dělal, proboha?" No, fakta: V roce 2016 měl čistý přírůstek 1 214 vojáků, téměř 3 400 vojáků za jeho působení, zatímco v roce 2022 byl čistý přírůstek vojáků z povolání pouze 216, paní ministryně, 216. A že nákupy vojenské techniky za působení ministra Stropnického ve výši 42 miliard prakticky představují celý rozpočet rezortu obrany z roku 2013 nebo 2014, co jsme zdědili.

A k těm gripenům, prosím vás. Tam ti pisálkové vaši, ten Deník, který samozřejmě založili oligarchové protibabišovští a propavlovští, tak vám to tady zopakuji: pronájem gripenů na 12 (let) - a to jsou data z Ministerstva obrany - a 2 roky opce, 20,4 miliardy; dopravní technika, různé typy, Tatra PRAM - miliarda; letištní radary, 4 kusy - 651 milionů; 12 341 souprav útočných pušek Bren - miliarda 52; 9 162 pistolí Phantom - a tak dále. Takže dneska už není podstatné, kolik ten gripen stál. Podstatné je to, že gripen v nájmu stál 1,9 miliardy ročně - to byla ještě vláda Grosse - a Stropnický to snížil na 1,7. To jsou stále stejná letadla. A teď vy byste to měli prodloužit na rok 2029, a logicky ten nájem by měl být, nevím, 1,5 nebo méně. A co říká paní náměstkyně Cupáková v září 2023 na odborném semináři, že švédská strana chce o 40 % dražší, že asi 3 miliardy nebo 2,6 miliardy? No logicky, když jste s nimi nejednali. A co uděláte, když Švédové to pošlou na Ukrajinu koncem 2027 nebo to prodají někomu jinému? To bylo absolutně neuvěřitelné. Takže prošustrovali jste miliardy a ještě to stále není dokončeno.

A potom tady máme plno věcí, které nebyly vysvětleny z hlediska rozpočtu, toho nadzvuku. Co znamená odhad nákladů na ostatní infrastrukturu - "a tak dále"? A máte v kalkulaci nájem gripenů za 35 miliard - proboha proč? Proč jako? No, protože asi jste je naštvali a teď zkrátka budou jednat tak, aby vám dali najevo, že jste se zachovali absolutně nelogicky.

Ale nejdůležitější je to, že jsem získal studii Aviation Week Network, kterou si před časem objednal Saab, aby měl relevantní a nezkreslené porovnání cen a nákladů na provoz stíhacích letounů na současném trhu: "Chápeme, že nákup armádní techniky je komplexní proces a je to otázka suverénního rozhodnutí vlády. Přesto se zdá, že nákup stíhacích letounů v Česku provází řada otázek, a často se porovnávají čísla a schopnosti, které jsou obtížně porovnatelné. Například americká agentura GAO uvádí ve svých zprávách pořizovací cenu jednoho letounu F-35A v roce 2022 v hodnotě 160 milionů dolarů a pro rok 2023 nárůst 10 % na 177 milionů dolarů, přitom provozní náklady F-třicetpětky vyčíslila v roce 2022 na 8,22 milionu dolarů."

A teď, protože paní ministryně argumentuje, že gripen vlastně je nějaké špatné letadlo - to není pravda. Pokud jde o schopnosti Gripenu E, je plně srovnatelný s konkurencí v kategorii takzvané páté generace, jak pokud jde o prostředky elektronického boje, fúze senzorů a konceptu Human-Machine Collaboration, kdy jsou data ze senzorů letadla předávána pilotovi tak, aby byl na jejich základě schopen činit rychlejší a lepší rozhodnutí, až po data management a komunikaci s ostatními jednotkami na bojišti. Saab je připraven schopnosti Gripenu E kdykoliv demonstrovat, ale Ministerstvo obrany nemělo zájem - nemělo zájem, protože věděli, že je to výhodnější, že je to lepší. "Rozdíl mezi Gripenem E a srovnatelnou konkurencí je ve dvou věcech. Gripen E místo tradiční stealth technologie" - ano, neviditelné letadlo - "založené z velké části na nákladném coatingu využívá více prostředků elektronického boje. Považujeme to za chytřejší řešení pro bojiště budoucnosti. Druhý rozdíl je právě v provozních nákladech, složitosti údržby a operační dostupnosti. Studii zpracovala renomovaná poradenská společnost Aviation Week Network za použití metodiky, která používá standardizovaný soubor výchozích předpokladů pro celou flotilu letounů tak, aby poskytla ekvivalentní náklady spojené s každým posuzovaným letadlem. Tyto základní předpoklady zahrnují pořízení flotily 100 letadel provozovaných po dobu 37 let při počtu 200 hodin na letadlo ročně. Tyto předpoklady vycházejí ze současných tržních trendů a odrážejí realistický provozní profil stíhacího letounu po dobu celé jeho životnosti. Provozní náklady jsou vypočteny na základě sazby nákladů na letovou hodinu pro každý jednotlivý typ letadla a vycházejí ze současných historických údajů převzatých z rozpočtové dokumentace." A teď pozor, teď se soustřeďte, teď vám něco ukážu. (Ukazuje tabulku.) Tady je tabulka, která srovnává - a ta studie se jmenuje Fighter Aircraft Through Life Costs, takže to jsou vlastně náklady na životnost toho letadla - a tady srovnávají F-15 Boeing, F-16 Lockheed Martin, F-18 Boeing, Lockheed Martin F-35A, Dassault Aviation Rafale, Eurofighter Typhoon a Saab Gripen CD a Saab Gripen EF. Ta tabulka je rozčleněna na acquisition costs, to znamená, náklady pořízení, maintenance costs, to je samozřejmě, co všechno potřebují na údržbu, operating costs, to znamená provozní náklady, a tady z toho vychází celkové životní náklady toho letadla.

Teď pan Metnar se nesoustředí, teď se soustřeďte sem, to je váš byznys, ne můj.

Takže víte, co je nejdražší? F-třicetpětka, ta vyjde, životní náklady, ve všem na 452 milionů dolarů. Nejlevnější je Gripen CD, ten vyjde na 214,9, takže méně než půlku, a Gripen EF na 240 milionů dolarů. F-patnáctka na 356 milionů dolarů, F-šestnáctka na - to jsou ty, co koupili Slováci - na 265 milionů dolarů, F-osmnáctka na 275,4 miliony dolarů, Rafale na 339. Všechno významně levnější než F-35. Někdo nám kecá tady. My nepotřebujeme tato letadla, nepotřebujeme letadla za jedenáct let za nejdražší cenu, nejdražší! To je analýza, analýza těch letadel, já to rád paní ministryni předložím a pojďme se o tom bavit. Proč jste to neudělali dopředu? Co tady někdo diskutuje, že jste museli platit dopředu? Klidně jste si mohli nechat gripeny, dojednat a vývoj jde dopředu. A hlavně se máte učit, když už tedy tvrdíte, že budeme ve válce, co já tedy určitě bych nechtěl, a stále máme v prostoru, že začne nějaká válka, ale podle nějakého polského generála začne do tří let, tak ty F-třicetpětky nebudou nikde. O čem to je? Má to být o obraně, už jsem to tady říkal.

Takže to jsou ty informace a dezinformace, aby bylo jasno. To je tak všechno k volnému přednesu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP