(10.40 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Za další je to politika vůči finančním institucím a bankám zejména. Vzpomeňme si na z mého pohledu poněkud záhadné rozhodnutí, že do windfall tax spadne pouze šest bank. Já jsem dodneška nepochopil úplně, proč. Ano, vy jste to okomentovali jakousi jejich bilancí, samozřejmě ekonomicky tomu rozumím. Proč šest? Proč ne osm? Proč ne všechny? Vzpomeňme si, jak se zpackala windfall tax právě vůči finančním institucím a vzpomeňme si, že se opomenulo windfall tax nasadit bankám už v roce 2022, protože o to se tam tenkrát hrálo. Dokonce, jestli si vzpomínáte, tenkrát si pustili ústa na špacír někteří členové vlády, například pan Marian Jurečka, který vlastně řekl, že to půjde i na rok 2022, což byla kurzotvorná informace, a tenkrát tím způsobili jaksi odchylky na finančních trzích na úrovni 30 miliard korun. Pak se to vzalo zpátky a najednou to bylo tedy od toho roku 2023. Jak to dopadlo, pane premiére? Očekávali jste 33 miliard korun, vybrali jste 700 milionů korun. Nevím, jak už jinak nazvat, než že to bylo totální fiasko. A zase se ptejme, jestli tam někteří aktéři na finančním trhu nesehrávali svoji roli, jestli vaši poradci nemohli být jimi ovlivňováni. Netvrdím, pane premiére, že jste to byl vy, kdo rozhodl a kdo podlehl tlaku finančních korporací. Já jenom tvrdím, že máte kolem sebe okolí, které je toxické, to je všechno. A jenom tvrdím a snažil jsem se to dokázat, že některým věcem skutečně nerozumíte, což vám nevyčítám - nemůžete rozumět všemu, proto tam taky ty poradce máte. Ale vzhledem k tomu, že titíž poradci vás nakýblovali do té šílené kampeličky, tak se jenom logicky ptám, jestli vás nemohou dostat i do situace třeba s těmi finančními institucemi nebo třeba s energetikou. To je všechno. Já myslím, že to je celkem regulérní dotaz, který popravdě řečeno, nezajímá jenom mě.

A pojďme se ještě podívat na další krásné lobby, a to jsou zbrojařské firmy. Proč jsme nezařadili zbrojařské firmy do windfall tax? Nebo si snad chceme říct, že nevydělávaly v době války? Všichni víme, že windfall tax měla dopadnout na firmy, které v uvozovkách zbohatly díky mimořádným podmínkám spojeným s válkou. Můžeme diskutovat, jestli windfall tax měla být 30, nebo 60 %. My jsme tvrdili: dejte ji 30 až 35, ne 60, protože vám to ty firmy nezaplatí a zoptimalizují. Kdybyste nás poslechli, možná to dopadlo lépe, ale to je věc jiná. Principiálně si myslím, že i ta windfall tax určitý smysl měla, ale poté ji dejme těm, kteří ty peníze skutečně, fakticky mimořádně vydělali. A zbrojařské firmy je vydělaly mimořádně. To znamená, opět se bavíme o tom, jestli zde nebyl lobbing zbrojařských firem, aby nebyly zatíženy mimořádnou daní. Na to se každý logicky zeptá, protože jejich zisky jsou naprosto mimořádné, naprosto mimořádné! A opakuji, byly tam zařazeny firmy z oblasti energií, byly tam zařazeny rafinerie, byly tam zařazeny finanční instituce - bohužel jenom těch šest, ale zbrojařské firmy nikoliv. Otazník je, proč. Neměli náhodou vaši poradci na ně vliv?

A můžeme jít takhle dál a dál, můžeme se bavit o telekomunikačních firmách a tak dále. Já tím nepodsouvám, že to tak definitivně bylo, jenom říkám, že lidé, kteří vás navezli do této naprosto scestné investice, do nedůvěryhodné kampeličky, a zařadili vás mezi neslavnou sestavu podílníků, vám dnes radí v naprosto klíčových rozhodnutích, ve kterých navíc, a o to je to horší, o to je tam více zdvižený prst, stát selhává a kde se už netočí 900 000 korun nebo milion korun, kde se točí stamiliardy korun. Toto považuji na celé té kauze za to nejzávažnější a já budu rád, když nám toto všechno vyvrátíte. Děkuji. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a další s přednostním právem je přihlášen pan předseda Okamura. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, máme před sebou opoziční mimořádnou schůzi s názvem Zapomenutý milion premiéra Fialy v pochybné kampeličce a podezření na černé financování ODS a praní špinavých peněz. Premiér Petr Fiala opakovaně neuvedl do svého majetkového přiznání podíl ve výši 950 000 korun v Podnikatelské družstevní záložně a tuto finanční transakci tajil před občany téměř devět let. Musím upřímně přiznat, že v první chvíli po zveřejnění zprávy, že si pan premiér Fiala neuvědomil, že má podíl v nějaké záložně, jsem si říkal: Vždyť to je hloupost, proč se média nezaměří na skutečné zločiny a zlodějny? Stačí ovšem načíst další informace o Podnikatelské družstevní záložně a bylo jasné, že tentokrát jdou alespoň některá média po skutečných zločinech a skutečných zlodějnách.

Jsme svědky nové kauzy, které veřejnost přezdívá Fialova pračka, kde podíl pana premiéra je jen špičkou ledovce. Na úvod musím říct a konstatovat, že premiér ve vysvětlování kauzy očividně lže. Každý, kdo si ukládá peníze do této pochybné družstevní záložny, musí vědět, že to není banka a běžný účet. Už název "družstevní" napovídá, že jsou věci jinak. Pan premiér samozřejmě musel podepsat papíry, že se stává podílníkem, a samozřejmě těžko nám namluví, že šel po ulici s necelým milionem v kapse, ale když viděl první otevřené dveře s nápisem Záložna, tak je tam prostě nechal bez přemýšlení, kam peníze ukládá. I když pověst pana profesora s přezdívkou Nutella k tomu svádí, je zcela jasné, že tuto speciální kouzelnou záložnu, co umí prát a schovávat černé peníze a která léta slouží členům ODS a zřejmě i dalším politikům a kterou spoluvlastnil člen ODS, si pan premiér vybral na doporučení svých stranických kolegů. Fialova pračka je totiž ve skutečnosti pračka spojená s mnoha významnými členy ODS, a to zatím známe skutečně jen střípky z její činnosti. Mimochodem, to nám osvětluje i fakt, proč Fialovu pračku, o níž dnes už máme otřesná svědectví včetně tunelování peněz pro Ukrajinu, nijak neřeší Česká televize, podle pověstí ovládaná právě ODS, a naopak se v kauze angažují Seznam Zprávy, které podporují pětikoaliční konkurenci ODS. V tomto ohledu čeká zřejmě reportéry Seznam Zpráv kruté procitnutí, protože ze zkušenosti víme, že pokud vládní politici kradou, tak je to napříč vládní koalicí a ODS nepochybně v této kauze nezůstane sama, tedy pokud se policie a státní zástupci pustí do práce, začnou trestnou činnost spojenou s Fialovou pračkou skutečně a důkladně vyšetřovat. Vzhledem k tomu, že policie už v minulosti o zločinech ve Fialově záložně důkazy obdržela a z nějakého důvodu nekonala, podal můj spolupracovník nový podnět státnímu zastupitelství a bude po státním zastupitelství i policii žádat vyšetření celé záležitosti. Pokud tomu tak nebude, otevřeme tuto kauzu ihned po volbách, až policii nebude ovládat předseda partaje vyšetřované v jiné korupční kauze Dozimetr, tedy Vít Rakušan z hnutí STAN.

Podle svědectví byl ještě v roce 2016 největší skutečný akcionář bývalý náměstek ministrů zemědělství za ODS, pana Fuksy a pana Bendla, člen ODS Roman Boček. Kde je pan Boček? Kvůli podezření z politické korupce skončil Boček na měsíc ve vazbě. Podle médií jeden z hlavních aktérů kauzy Nagyová, který například koupil akcie, třetinový podíl v říčanské nemocnici, od neprůhledné švýcarské firmy a následně je za zhruba 50 milionů korun prodal společnosti AGEL. Není ovšem jasné, kde na nákup vzal. Ještě coby ministerský náměstek totiž v roce 2012 deklaroval, že žádné větší majetky nevlastní. Kauza Fialova pračka ukazuje, že se nám vrací devadesátky s megazlodějnami vládních partají.

Tak jako za minulé vlády hnutí ANO byl největším kšeftem covid a jím zaštítěné vládní zakázky, a to není nic konkrétně teď o nějaké straně, ale o těch kšeftech, o tom objemu, dnes je největší kšeft Ukrajina, díky v podstatě stejné hysterické proukrajinské kampani, která nemá popravdě v Evropě obdobu. Musím říct, že odhalení kolem záložny neboli banky konečně ukazují alespoň část důvodů, proč se vrcholní vládní politici tak perou za Zelenského autoritářský režim. Ve Fialově pračce totiž mimo jiné podle zveřejněných zpráv zmizelo 14 milionů eur na pomoc Ukrajině. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP