(10.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Vážené dámy a pánové, dovolte uvést pár konkrétních faktů. Když bývalého náměstka na Ministerstvu zemědělství Romana Bočka z ODS začala stíhat policie ve známé kauze takzvaných poslaneckých trafik, využil služeb šéfa Podnikatelské družstevní záložny Kamila Bahbouha. Jeden z bývalých podílníků této kampeličky Pavel Wurst dokonce veřejně říká, že šlo o transakci, kdy tehdejší vlivný člen středočeské ODS Boček odklonil v osobně složité situaci před úřady své miliony. "Roman Boček poskytl peníze do Podnikatelské družstevní záložny a za ty mu Kamil Bahbouh tajně držel podíl v mé dřívější společnosti Wastech," tvrdí Pavel Wurst, který se nakonec kvůli této transakci obrátil na policii, a je tedy ochoten svá svědectví doložit i před úřady. Podle Wursta šlo o charakteristickou transakci, které se v této kampeličce odehrávaly. "V záložně pere Kamil Bahbouh peníze. Kdo potřebuje, přinese mu peníze v hotovosti a on je dokáže vložit na účet nebo za ně koupí třeba podíl v nějaké společnosti," říká Wurst o záložně, na niž v posledních týdnech obrátila pozornost zjištění Seznam Zpráv. To, že Bahbouh pomohl stíhanému Bočkovi odklonit velké peníze, popsal Pavel Wurst také policii v trestním oznámení, které podal v říjnu 2020. "Mohl ukrýt před správcem daně finanční prostředky v minimální výši 53 milionů korun, přičemž tyto prostředky předal Kamilu Bahbouhovi, aby prostřednictvím jeho manželky pro něj nabyl akciový podíl ve společnosti Wastech," píše Wurst v dokumentu podaném u Národní centrály proti organizovanému zločinu. Policie však s trestním oznámením neudělala nic, dokonce oznamovatele ani nevyslechla. "Nikdy mě k tomu nevyslechli, nechtěli žádné důkazy, nic. Nerozumím tomu, proč," říká Wurst, jehož motivací obrátit se na policii bylo dodnes trvající přesvědčení, že ho při této transakci Kamil Bahbouh podvedl. Informace o transakci s 50 miliony a podílem ve firmě nadto Pavel Wurst dokládá obsáhlou e-mailovou korespondencí, kterou s Kamilem Bahbouhem vedl, a v ní šéf záložny řadu věcí kolem zákulisí obchodu popisuje.

A je tady premiér Fiala? Já se chci zeptat řečnicky. On na to kašle úplně tady! Tak my tady probíráme jeho záležitost, název schůze, je tady jeho jméno, a on jde pryč. Tak já bych vás, pane místopředsedo, chtěl požádat, jestli můžete přerušit schůzi na 3 minuty. No, tak já tady budu - tedy jestli tady není, dobře, vládní koalice nechce umožnit přerušení, tak já budu pořád opakovat, že premiér Fiala tady není na schůzi, která se jmenuje jeho jménem! Premiér Fiala není na schůzi, která se jmenuje jeho jménem! Premiér Fiala opakovaně neuvedl do svého přiznání podíl ve výši 950 000 korun v Podnikatelské družstevní záložně, odešel při mém projevu pryč a ani to nechce poslouchat! Přitom schůze se jmenuje jeho názvem a já říkám, kde je premiér Fiala? Protože jednací řád neumožňuje tedy, dobře, aby se vyhovělo mé žádosti na přerušení schůze, tak já to tady budu pořád opakovat! Pane premiére, pojďte zpátky do sálu! Proč se schováváte? Kde jste? Kde jste? Já jsem žádal o přerušení schůze! Vy jste mi - vládní koalice tady kroutí hlavou. Já žádám, aby premiér Fiala se dostavil na schůzi, protože jsme na mimořádné schůzi... (Místopředseda Havlíček informuje, že už je pan premiér tady.) Dobře, už jste tady, dobře. Tak... (Premiér Fiala hovoří mimo mikrofon.) Prosím vás, jednací řád je, že se mluví na mikrofon.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Prosím, když tak si to vyřiďte... (Premiér Fiala říká poslanci Okamurovi, že předsedající mu měl říct, že na tři minuty odešel a omluvil se.)

Pane premiére, prosím, neříkejte mi, co jsem měl říkat. Prosím, neříkejte mi nikdo, co jsem měl říct. Já jsem nepřerušil schůzi a právě z tohoto důvodu jsem ji nepřerušil, takže mě prosím nepoučujte. To je jedna věc a druhá. Prosím, vy pokračujte. Děkuji.

 

Poslanec Tomio Okamura: Takže já bych chtěl - už se to urovnalo, ale já bych chtěl pana premiéra důrazně požádat, aby tady neokřikoval mě, který tady vystupuje v souladu s jednacím řádem. A to, že předsedající mi tu informaci nepodal, to není moje vina, to snad uznáváte. Takže takhle to - děkuji, děkuji - takže to urovnejme prosím, takhle, protože já jsem k tomu přišel jak slepý k houslím v uvozovkách. Pane premiére, děkuji, že jste zde. Byla to tedy pauza a já bych tedy chtěl rád pokračovat.

Takže informace o transakci s 50 miliony a podílem ve firmě nadto Pavel Wurst dokládá obsáhlou e-mailovou korespondencí, kterou s Kamilem Bahbouhem vedl, a v ní šéf záložny řadu věcí kolem zákulisí obchodu popisuje.

Další dnes veřejně známou informací je, že ve Fialově pračce podle médií zmizely miliony zaplacené Ukrajině za dodávky zbraní. "Šlo o peníze za dva kontrakty uzavřené s firmou Lvovský arzenál a s chorvatskou firmou WDG. Jde o dva kontrakty ze září a října 2022," popsal obchod ukrajinský investigativní novinář Vjačeslav Kasim, který na serveru Hromadske.ua o případu píše. Podle jeho zjištění byly smlouvy uzavřeny na 100 000 dodávek minometné munice a pak i na střelivo na tanky... pro tanky. Pátrání po ukradených penězích novináře Kasima a serveru Hromadske.ua dovedlo až do Prahy. Seznam Zprávy získal dokumenty a svědectví, které nastiňují další pohyb ukrajinských milionů. Polovina zálohy, kterou Ukrajina vyplatila na objednanou minometnou munici, dorazila ve dvou transakcích na účty Podnikatelské družstevní záložny - té, z jejíž kanceláře v Celetné ulici 17 byla část sumy odnesena. Šlo celkem o 14 milionů eur.

Že si chorvatský zbrojař Zubak vybral pro převod milionů z Ukrajiny právě Pražskou záložnu, a ne renomovanou velkou banku, nebyla náhoda. Jednatelem Podnikatelské družstevní záložny byl jeho tehdejší společník v obchodu, pražský bankéř Kamil Bahbouh. Ukrajina poslala na účty Bahbouhovy Podnikatelské družstevní záložny celkem 14 milionů eur. 29. března 2023 si tyto peníze někdo odnesl v hotovosti v taškách neznámo kam. Podle výdajových dokladů to bylo 2 200 000 eur a 30 milionů korun.

Takže to, co jsem teď uvedl, to bylo jen pár malých faktů k záložně, kde pan premiér Fiala v uvozovkách zapomíná své peníze. Mezi veřejně známými členy této kampeličky neboli družstevní záložny se zatím objevilo v uvozovkách jen několik významných politiků ODS. Kromě Romana Bočka je to také předseda ODS Petr Fiala, bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř či bývalý ministr zdravotnictví za ODS Luděk Rubáš. Zprávy ze zákulisí ovšem hovoří, že významnými členy ODS to nekončí.

Nečekám, že by tahle Sněmovna z výše popsaných informací a lhaní pana premiéra Fialy o takzvané Fialově pračce cokoliv vyvodila, jelikož má ve Sněmovně většinu Fialova vládní pětikoalice. Znovu ale opakuji, že to naopak čekáme od příslušných útvarů policie a že vyšetření všech podezření bude důsledně dozorovat a vymáhat také příslušné státní zastupitelství. Je možné, že se kauzou Fialovy pračky u policie už zabývají. V tom případě doufám, že bude veřejnost co nejdříve informována o výsledcích.

Vyšetřovat by měl podle mého názoru i Finančně analytický útvar Ministerstva financí. Bohužel, pod vedením ministra financí Stanjury z ODS se toho pochopitelně nedočkáme. Ve slušné zemi by výše uvedená podezření vedla minimálně k pádu premiéra, ministra financí a vnitra. Jsme ovšem v zemi prolezlé korupcí. Nepochybně další motiv, proč si mnozí bohatí Ukrajinci vybrali k životu naší zemi a nešli dál na Západ.

Je to smutné zjištění, že se z peněz našich důchodců zločin na Ukrajině za podpory stran Fialovy vlády nejen financuje, ale zřejmě se na něm i někteří lidé spojení přímo z vládní ODS i podílejí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP