(11.10 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Dovolte mi první citaci, Seznam Zprávy: "Právník Petr Krulich se vracel domů k ženě a dvěma dětem, když byl před jejich čtyřpodlažním činžákem zavražděn. Ve Výhledové ulici v Praze 5 k němu přistoupil vrah a čtyřmi ranami z browningu ráže 6,35 ho popravil. I když se lékaři ještě pokoušeli přivést napadeného k životu, mladý muž zemřel. Co se stalo 19. května 2012 za krásného letního dne, byla zprvu pro kriminalisty vražda bez motivu. Až vyšetřování ukázalo, že Petr Kruliš měl neuvěřitelnou smůlu. Byl ve špatnou chvíli na špatném místě, a hlavně se podobal německému obchodníkovi s uměním Martinu-Georgu Weberovi, bydlícímu na stejné adrese. Střelec se totiž zmýlil, zabil nesprávného muže. Vím to, policie mi to řekla, zavražděn jsem měl být já, říká dnes Martin-Georg Weber. Tvrdí, že za objednávkou jeho smrti stojí spory o obrazy a obchodník s uměním Kamil Bahbouh, jinak také klíčový manažer Podnikatelské družstevní záložny, jehož obchody Seznam zprávy několik měsíců rozplétají." Já jenom doufám, že Seznam Zprávy v tom budou pokračovat. "Motiv měl Kamil Bahbouh a já jsem přesvědčen, že právě on si vraždu objednal, říká Weber. Jak policie nakonec zjistila a potvrdil i soud, vrah z Výhledové ulice měl skutečně ke Kamilu Bahbouhovi vztah. Petr Štalzer, který dostal za vraždu 16 let, byl jeho bodyguardem." Konec první citace.

Novináři bruselského investigativního webu Follow the Money - Sleduj peníze odhalili pozadí finančních darů plynoucích z České republiky do bruselského think tanku New Direction, který má blízko ke konzervativní frakci Evropského parlamentu, kam patří i česká Občanská demokratická strana premiéra Petra Fialy. Proč lze hovořit o toku peněz: protože z think tank New Direction mířily desítky tisíc eur do naší republiky, a to do think tanku Pravý břeh, s nímž je opět těsně spojena ODS i Petr Fiala. Vydávají se tu jeho publikace a celý oficiální název spolku nese jeho jméno: Pravý břeh - Institut Petra Fialy. Podle bruselských novinářů, jejichž informace převzaly Seznam Zprávy, přišlo od firem, které měly účty a podíly v Podnikatelské družstevní záložně, do New Direction mezi lety 2017 a 2022 na finančních darech celkem 208 000 eur. Seznam Zprávy pak zjistily, že institut Petra Fialy naopak získal od roku 2018 ze jmenovaného bruselského think tanku řádově podobnou částku 280 000 euro. Jde třeba o podobnost čistě náhodnou, kdo ví. Mají tyto finanční toky souvislost? Může jít o vrácené finanční dary, které do Bruselu přišly z účtu pražské záložny, s níž Petr Fiala na pět let spojit své osobní finance? To jsou otázky, které legitimně kladou novináři, občané i my, a byl bych rád, kdybychom se tady od pana premiéra dočkali pravdivé odpovědi.

Novinář serveru Follow the Money Jez Spencer, který se penězi z České republiky do New Direction zabýval, objevil, že za těmito dary plynoucími se opět velmi často vyskytuje jméno klíčového manažera Podnikatelské družstevní záložny Kamila Bahbouha. Jak zjistil, peníze přicházely sice z různých firem, ale jedno měly společné: všechny měly vazby na tohoto českého podnikatele. Ve statutárních orgánech všech těchto firem figuroval buď Kamil Bahbouh, anebo někdo z jeho příbuzných. Asi další náhoda. Jednou z těchto společností je firma Somecs Institut, na jejímž účtu v březnu 2023 skončilo téměř 50 milionů korun určených původně na nákup munice pro Ukrajinu. Střelivo ale nikdy na bojiště nedorazilo a případem se zabývá jak ukrajinská, tak i česká policie.

Co ke kauze premiérova podílu a Podnikatelské družstevní záložny říká zástupce Transparency International, tedy organizace, jejíhož názoru a stanovisek se současné vládní strany odvolávají? "Tato společnost..." - cituji: "... tato společnost na nás dělá dojem, že jde spíš o klub známých a že byl vytvořen na základě osobních vazeb. Existovaly a existují daleko výnosnější a lukrativnější způsoby, jak zhodnotit osobní peníze, než zrovna nabízí toto finanční řešení. Nevidíme za tím nějakou bazální finanční logiku nebo fakt, že by to bylo na první pohled tak výhodné, že by tam všichni manažeři a politici měli investovat kvůli výnosu." Já si myslím, že to je velmi, velmi diplomatická argumentace, která pokračuje ještě dál: "Působí to jako zvláštní náhoda, že se tam zrovna sešli špičkoví manažeři z různých stavebních a developerských firem. Vzbuzuje to celou řadu otázek, jestli tato platforma nesloužila k nějakým jiným účelům, než je tedy jenom zhodnocení úspor nebo vytváření nějakého finančních benefitu pro podílníky, jestli tam nedocházelo k nějakým dohodám ohledně byznysu, ve kterém podnikají." Konec další citace a znovu opakuji, podle mě je to velmi diplomatické vyjádření.

Ano, menší finanční instituce, kam zmíněná záložna patří, pokud nejsou vyloženě nějakým způsobem problémové na první pohled a pokud dodržují základní standardy, mohou být méně kontrolovány a zůstat mimo pozornost kontrolních institucí. Kontroly tam nemusí chodit tak často jako jinam. Klientům totiž de facto nabízejí méně kontrol, méně prověření, méně otázek na jejich situaci a na jejich finance a tak dále a tak dále. Z pátrání serveru Lidovky.cz zase vyplynulo, že mezi celkem 123 podílníky záložny byli v roce 2017 nejen prominentní politici, ale také i čtyři vysoce postavení manažeři největších stavebních a developerských firem v zemi.

Další citace, Seznam Zprávy: "Podnikatel Pavel Wurst byl léta podílníkem Podnikatelské družstevní záložny. Pak se ale se svými kolegy rozešel ve zlém a rozhodl se podat na ně trestní oznámení pro podezření z praní špinavých peněz. Že je mezi družstevníky i Petr Fiala, věděl z valných hromad. Nechtěl jej ale před volbami poškodit, a tak v roce 2020 navštívil volební štáb šéfa ODS." A teď sám říká - cituji: "Před volbami jsem volební tým Petra Fialy upozornil, že Podnikatelská družstevní záložna je problematická firma a že není dobře, aby tam měl peníze. Bylo mi řečeno, že to vyřeší," popisuje Pavel Wurst. Další citace: "V záložně se praly peníze, nebyl problém přinést v hotovosti miliony korun a Bahbouh je vložil na účet," popisuje fungování záložny Pavel Wurst. "Podal jsem trestní oznámení, ale policii to nezajímalo. Dokonce mě v té věci ani nevyslechli," říká Pavel Wurst. Podobná trestní oznámení podal už mezi léty 2020 a 2021. Přesto jej policie ani jednou nevyslechla, některá z nich rovnou odložila. Toto jsou přesně ty nebezpečné souvislosti, o kterých jsem hovořil, a to jsou skutečnosti, které vyvolávají enormní pochybnosti třeba právě o nezávislosti určitých orgánů a konfliktu zájmů a podobně. Mě mrzí, že tady není pan ministr vnitra Rakušan, protože by tyto věci určitě měl slyšet.

Pavel Wurst ovšem není jediným svědkem, který o této záložně mluví jako o pračce peněz. Stejné podezření má i další dřívější člen záložny, bývalý policista a pracovník civilní rozvědky Tomáš Kubeš. Cituji: "Chlubili se mi, že perou peníze pro politiky," říká Kubeš. A dodává k tomu seznam médií. I on je ochotný své svědectví přednést úřadům. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP