(11.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Vyzývám vládní poslance, aby program schválili - program této opoziční mimořádné schůze, abychom se mohli ptát přímo premiéra Fialy, který by měl podle našeho názoru celou záležitost vysvětlit. Tedy krátce řečeno, nevím, jestli pan premiér Fiala hodlá vůbec vystoupit po našich vystoupeních, ale tak jako tak předpokládám, že nebude umožněna diskuse, protože vládní koalice neumožní schválit program této schůze, to je myslím zcela zřejmé. To znamená, poslanci nebudou moci diskutovat s panem premiérem Fialou a s dalšími exponenty ODS o tom, jak to vlastně bylo. Takže to je samozřejmě problém, a proto tady o tom hovořím a chci opakovaně vyzvat poslance vládní pětikoalice, aby schválili program této opoziční mimořádné schůze, aby mohla opozice plnit kontrolní funkci a ptát se vás - ptát se vás, jak to z vašeho pohledu bylo, protože fakta, o kterých tady hovořím, hovoří samozřejmě zcela jasně.

Jak jsem již v úvodu řekl, premiér Fiala opakovaně neuvedl do svého majetkového přiznání podíl ve výši 950 000 korun v této finanční instituci a tuto finanční transakci tajil před občany téměř devět let. Premiér tuto svou chybu, která je zároveň porušením zákona, dosud nedůvěryhodně zdůvodňoval tím, že měl v této záložně běžný účet a prý si neuvědomil, že to současně znamená i podíl.

S Podnikatelskou družstevní záložnou jsou spojena podezření ohledně nelegálního financování politických stran, například ODS, a praní špinavých peněz. A jak už jsem uvedl, tato finanční instituce byla problematická i z hlediska kontrolních orgánů státu, jelikož Finanční analytický úřad jí v roce 2021 udělil pokutu za nedostatečné naplňování povinností podle zákona proti legalizaci zločineckých zisků a Česká národní banka jí v roce 2022 udělila pokutu za neexistenci vnitřního kontrolního systému.

Hnutí SPD požaduje, aby premiér Petr Fiala na této mimořádné schůzi občanům vysvětlil, jak se tato událost odehrála, a zároveň aby zveřejnil veškerá svá daňová přiznání a soupis majetku před vstupem do politiky a nyní, jelikož podezření, že původ peněz, které uložil v Podnikatelské družstevní záložně... jelikož je podezření, že původ peněz, které uložil v Podnikatelské družstevní záložně, nemůže legálně prokázat, což by mohlo znamenat přijetí úplatků, černé peníze a tak podobně. Pokud premiér svá daňová přiznání na soupis majetku před vstupem do politiky a nyní nezveřejní, stává se nedůvěryhodným a měl by podat demisi.

A znovu chci tady apelovat na pana premiéra, který sedí za mnou, jestli byste dal pokyn, aby byla schválena, pane premiére, ta mimořádná schůze, aby byl schválen program, protože my přece potřebujeme diskutovat s vámi, a tady se k té diskusi, pane premiére, jak sám moc dobře víte, jste tady déle než já v Poslanecké sněmovně, tak k té diskusi se těžko dobereme, když neumožníte vašimi hlasy, aby proběhla diskuse, aby se vás poslanci, opoziční poslanci mohli ptát. Vy jste si vždycky zakládal na tom, když jste byl v opozici - seděli jsme tady vedle sebe čtyři roky, dokonce na místech vedle sebe jsme seděli, tak vím, že prostě - a když jsem dočetl vždycky ta vaše vystoupení, že jste tady napadal, Andreje Babiše jste tady napadal - to se taky netýká SPD, ale jenom to říkám - co a jak finančně Andrej Babiš, a teď máte příležitost tedy ukázat, že vy tedy máte přístup jiný. Takže když máte vy teď kauzu prostě ohledně problémů tady, ohledně vaší úložky, tak si myslím, že byste teď měl právě ukázat - protože ukázaná platí, po ovoci poznáte je a mohl bych pokračovat v dalších přirovnáních - že teď právě ukážete, že jste ten chlap, že jste prostě premiér, a dáte pokyn vašim poslancům, aby schválili program této schůze, pane premiére. Týká se to vás osobně, proto je to zcela jasné, tento můj požadavek, a abychom to mohli projednat opravdu včetně dotazů poslanců, aby se vás mohli ptát, protože tady je nás v podstatě devadesát nebo osmdesát opozičních poslanců, je nás tady opravdu hodně, a myslím, že tady řada poslanců, když budu mluvit jenom za poslanecký klub SPD, by se ráda zeptala v zastoupení našich voličů na tyhlety podrobnosti. Takže jestli to skončí tím, jestli vůbec vystoupíte, tak jestli vystoupíte, že to bude jednostranný projev a tím to končí, tak to mi připadá, že to není správný přístup, který my bychom si představovali. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad SPD.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Jenom upřesňuji, že pan premiér je přihlášen, před ním ale ještě je přihlášen řádně pan předseda Radim Fiala. Máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vidím, že všechny informace, které jsme dneska slyšeli, se tady už poměrně opakují a stejně tak se v tom, co vám dneska chci říct, budu opakovat pravděpodobně i já, protože ty informace jsou všude stejné.

Chtěl bych se také vyjádřit k tomuto tématu, k této mimořádné schůzi, kterým je docela závažné pochybení premiéra této vlády ve věci přiznávání nebo můžeme také říct zatajování jeho vlastních finančních transakcí a k některým podstatným souvislostem, které se právě týkají tohoto stavu. Mám na mysli zejména to, že premiér Petr Fiala měl dlouhá léta významný podíl v instituci, která byla opakovaně pokutována Finančním analytickým útvarem a Českou národní bankou za závažné delikty a porušování zákonů této země, v instituci, která byla a možná ještě je, to nemohu z povahy věci vědět úplně jistě, v hledáčku našich bezpečnostních sborů. Z tohoto pohledu nejde jen o jedno pochybení jednoho premiéra, ale i o závažné riziko konfliktu zájmů tohoto premiéra, který je mimo jiné příjemcem informací od zpravodajských služeb. Samozřejmě jde i o věc, která vyvolává oprávněné pochybnosti o premiérově zodpovědnosti ve finančních záležitostech, a to i v důležité symbolické rovině, a to ve směru k veřejnosti. Kdo takto lehkomyslně přistupuje ke správě vlastních financí, které na dlouhá léta svěří velice pochybnému finančnímu ústavu, a stejně dlouhá léta to před veřejností tají, asi nebude tím nejzodpovědnějším správcem veřejných financí a veřejných rozpočtů ve vysoké exekutivní funkci.

Nabízí se použít bonmot, že veřejné finance vypadají podobně jako hospodaření jisté záložny a jistého premiéra, ale záležitost je příliš vážná na nadsázku a metafory. Ne, v případě zatajovaných peněz pana premiéra skutečně nejde o novou verzi kdysi populární soutěže Chcete být milionářem?. Závažnost celé situace a jejích souvislostí nejlépe vystihne konkrétní popis instituce a prostředí, kde se několik let peníze pana premiéra pohybovaly, prostředí, kterému dal pan premiér vkladem vysoké finanční částky, kterou veřejně nepřiznal, legitimitu.

Citace a parafráze, které použiji, vychází čistě a pouze z otevřených veřejných zdrojů. Ještě jednou to opakuji, já jsem si to prostě našel pomocí vyhledávačů na internetu. Nic není žádná domněnka, u každé informace, kterou tady použiji, řeknu její zdroj a kdokoliv z vás se na to může znovu podívat. A jenom se divím, že tak, jak jsme si to vyhledali my, protože ty informace jsou stejné, ať to byl Andrej Babiš, Andrea Schillerová, Tomio Okamura, já, takže ty novináře to - Alena Schillerová, pardon - tak novináře to prostě nezajímá. Proč to nepíšou ti novináři? Kdyby se to stalo mně nebo Andreji Babišovi, popíšou dvacatery noviny, budeme na titulních stránkách a v hlavních vysílacích časech každý den. Ale tady ta historie a to, co se tady dělo, vůbec nikoho nezajímá. Takže jsem rád, že k tomu máme možnost vystoupit aspoň my.

Čerpal jsem konkrétně z médií takzvaného hlavního proudu, nikoliv z médií, která současná vládní sestava označuje za alternativní či dezinformační. Jde nepochybně o média, která v obecné politické rovině většinově straní současné vládě, nikoliv současné opozici, a už vůbec ne SPD. Jde zejména o Seznam Zprávy, Aktuálně.cz a server Neovlivní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP