(14.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

To je první bod a já mám pro vás všechno napsané.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane předsedo, ten návrh... výborně, poprosím o předání.

 

Poslanec Andrej Babiš: Tady máte hezkých 16 bodů, to je bod číslo 1, mírová konference. Začneme mluvit o míru. Když tady byl neformální summit Evropské unie na Hradě, tak Sanna Marin, bývalá finská premiérka, ptal jsem se jí, jak to vyřeší, řekla: Putin must leave. No, tak fajn. Myslím, že to je ten cíl, aby skončila válka, ne že pan premiér zase mluví, že příští rok bude Evropa vyrábět tolik munice. A kolik tedy ta válka má trvat? Proč mají umírat další lidé? A proč strašíme naše lidi tím, že dokonce pan Řehka někde mluvil, nebo experti nastolili téma povinná vojenská služba? No, tak paní ministryně - poprvé - naštěstí se od pana generála Řehky distancovala, a my už jsme ji x-krát prosili, aby ten pán už nemluvil, ať se připravuje někde v bunkru, ale ať už přestane mluvit o válce. My válku nechceme. A co byste dosáhli tím, jaké odvody? To se jich budete ptát, jestli půjdou do války? A kdo by chtěl jít do války? Já myslím, že nikdo. Nikdo nechce válku. A to, co se děje, je samozřejmě absolutně šílené.

Naposledy jsme se tady viděli 8. února, takže bod číslo 2 je Lži a předvolební sliby premiéra Fialy, lídra kandidátky SPOLU Vondry a ministra Výborného Green Dealu. A jaká je pravda o Green Dealu? Je vidět, že pětikoalice má jednotnou PR agenturu, takže tuhle lež zopakovali už stokrát, stokrát!, a samozřejmě provládní propaganda to stále opakuji, ti pisálkové probruselští stále opakují. Já tady mám deset závěrů evropské rady, deset závěrů Evropské rady, evropských rad, kterých jsem se zúčastnil, a pokud ještě stále nikdo nechápe, jak to tam funguje, tak znovu opakuji: Na Evropské radě se nehlasuje a nic se nepodepisuje. Na Evropské radě se čte text, a když se to nějakému prezidentovi nebo premiérovi nelíbí, neprodleně po rozdání textu a začátku jednání Charlesem Michelem se přihlásí a řekne: Já to nechci. To je takzvané veto a takových vet tam může být x za noc, za dvě noci, tři, čtyři noci. A tady pětikoalice lže stále o tom, že jsem měl schválit Green Deal v té podobě, v které se později za vlády Petra Fialy stal. Takže: já jsem to neschválil, znovu opakuji. Souhlasil jsem s obecnou politickou deklarací, že Evropa bude snižovat emise, a navíc současně to bylo podmíněno tím, že to neohrozí konkurenceschopnost Evropské unie. A ten průšvih, který se z toho stal, a hlavně pro průmysl a zemědělství - naštěstí je tam Martin Hlaváček a spol. a jim se daří odrážet ty nesmysly, útok na výrobu potravin - takže ten průšvih nastal až za paní ministryně Hubáčkové, respektive za pana premiéra Fialy. Ano, to je ta ministryně, která se nedomluvila anglicky, která to totálně zpackala a měla mandát od vlády. Potom se tam rozbrečela.

Takže co bylo za naší vlády? My jsme prosadili jádro jako čistý zdroj energie, miliardy euro z Modernizačního fondu pro Českou republiku navíc, a hlavně aby ten závazek snížení emisí o 55 % neplatil pro každou členskou zemi zvlášť, ale aby se jednalo o hodnotu za celou Evropskou unii, což pro nás bylo velmi výhodné, a to jsme prosazovali hlavně s polským premiérem Morawieckim, protože samozřejmě Polsko stejně jako Česká republika je velmi průmyslově vyspělé. Původně dobrá myšlenka doplatila na zelené složení europarlamentu. Ano, tam Ursula políbila prsten a stále v tom pokračuje. My jsme se v roce 2019 a 2020 zavázali, že chceme chránit životní prostředí, a to platí. Tehdy to byl jen čistý rámec bez konkrétních nástrojů a ty jsou podle nás zásadně špatně, a proto chceme Green Deal změnit. My říkáme stále to samé: chceme chránit životní prostředí, ale musíme to dělat se zdravým rozumem. Zelený fanatismus způsobil, že Evropa si absolutně dobrovolně plánuje zničit průmysl. Já se divím, že průmysl neprotestuje. No, asi proto, že Svaz průmyslu a Hospodářská komora už dávno nezastupuje zájmy českých průmyslníků. Tyhle servilní organizace vůči pětikoalici nebojují za náš průmysl, který je poškozen. Ne tolik, a samozřejmě zemědělství naštěstí se daří odrážet, ale taky je tam velké nebezpečí. Takže my stále říkáme to samé: chceme chránit životní prostředí, ale musíme to dělat se zdravým rozumem.

Ten průšvih začal nastávat v okamžiku, kdy na Radu ministrů začala jezdit ministryně Hubáčková, která při projednávání klimatické legislativy odkývala, cokoli jí podstrčili, a samozřejmě to se stalo za českého předsednictví za vlády Petra Fialy. Přestaňte už, novináři, provládní propaganda, psát, že tohle bylo naše, nebylo! Až Fialova vláda zakázala auta se spalovacími motory v roce 2035, i když slíbil pan premiér, že to nedovolí, emisní povolenky pro domácnosti a osobní dopravu nebo snížení počtu emisních povolenek, a tím navýšení jejich ceny. A potom jsou tady nesmyslná opatření v zemědělství, protože Unie říká zemědělcům, kolik půdy smějí používat, že část půdy musí nechávat ležet ladem a tak dále.

Takže já tady mám všechny rady, můžu dodat i číst: 2. března 2019 zdůrazňuje Evropská rada, kde jsem byl, že je důležité, aby Evropská unie do roku 2020 předložila ambiciózní dohodu o strategii, která bude v souladu s Pařížskou dohodou usilovat o neutralitu z hlediska klimatu a současně zohledňovat specifické situace členských států a otázku konkurenceschopnosti evropského průmyslu. Nikdo nemluvil o ničení evropského průmyslu, o odchodu evropských firem do Spojených států, kde samozřejmě ceny energií - nebo do Asie - jsou úplně jiné a nižší. 20. června 2019 další rada, která říká, že přechod ke klimaticky neutrální EU musí být spravedlivý a sociálně vyvážený a zohlednit vnitrostátní situaci členských států a bude respektovat jejich právo na určení vlastní skladby zdrojů energie. 17.-18. října 2019, zase nic konkrétního. 12. 12. 2019 znovu mechanismus pro spravedlivou transformaci. Píšeme: "Evropská rada uznává, že je třeba zajistit energetickou bezpečnost a respektovat právě členských států rozhodovat o vlastní skladbě zdrojů energie a zvolit si nejvhodnější technologii." Za to jsem bojoval, za slovo jádro, za slovo i kůrovec, který nám ničí lesy díky Jurečkovi, takže to jsme dělali všechno. 17.-21. července 2020 to byla ta rada, kdy jsme čtyři noci blokovali - já jsem blokoval vetem - a pět dní, abych přivezl nejvíc peněz pro Českou republiku. Byli jsme druzí, 42 miliard navíc, a byly to investice pro zaměstnanost a růst, samozřejmě Česká republika získala absolutní maximum. A potom následovaly další rady, 11. prosince 2020, ano, tam jsme probojovali ten průměr. Ještě jsem vtipkoval s dánskou premiérkou Mette Frederiksen, která má obnovitelné zdroje 70, a já říkám: My máme 40, to je 110 děleno dvěma, to je 55 - super, Mette, tak my to máme v cajku. Nemáme žádný závazek, přinesli jsme obrovský balík peněz, stovky miliard do Modernizačního fondu, který tato vláda není schopna čerpat. A potom následoval summit 11. prosince 2020, kde Evropská rada vyzývá Komisi, aby nejpozději do června 2021 předložila legislativní návrh standardu pro zelené dluhopisy: "Evropská rada uznává, že je třeba zajistit propojenost, energetickou bezpečnost pro členské státy" a tak dále. A ještě 24.-25. května 2021 znovu Evropská rada říká, že vyzývá Komisi, aby urychleně předložila svůj legislativní balíček spolu s podrobným posouzením environmentálního, hospodářského, sociálního dopadu na úrovni členských států - v květnu. A 16. prosince, to ještě pan premiér mi nechal, to bylo den před nástupem této vlády, jsme jednali o Green Dealu, ale žádná dohoda nebyla. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP