(14.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže všechno, když někdo říká, že Babiš odsouhlasil Green Deal v té podobě, ve které se teď nachází, tak ne, není to pravda, je to lež. Samozřejmě, vážení spoluobčané, budete to slyšet a už to slyšíte dlouho, ale jsou to lži a dá se to všechno zdokladovat. Já vám to tady ukážu, ty důkazy, tady jsou. A tohle (Ukazuje papír.) je deset Evropských rad a zápisy, všechny Rady tady jsou, každý si to může přečíst.

Ale provládní propaganda jenom lže a lže a lže a to lhaní od poslední Sněmovny, kdyby byl ten ranking, tak stále na prvním místě se drží pan premiér Fiala, druhé místo obsadil pan Vondra jako leader kandidátky SPOLU, který lhal o tom, že zemědělci jsou proruští, přinesl tam nějaký ruský pamflet, říkal, že nemluví rusky, přitom v životopise má napsáno, že mluví - a na třetím místě se umístil pan ministr Výborný. Tak to je ten ranking, nejprolhanější vláda v historii této země.

Ohledně Green Dealu se jasně ukazuje, že pan premiér Fiala vůbec nepochopil, jak má v Bruselu prosazovat české zájmy, a bohužel vůbec nevyužil české předsednictví. Já jsem vždy aktivně a urputně jednal s lídry zemí Evropské unie. Podívejte se dneska, v Praze je Vé čtyřka. Víte, od kdy má Česká republika předsednictví Vé čtyřky? Od 1. 7. Dnes, po osmi měsících, prvního to bude osm měsíců, poprvé pan premiér svolal leadery V4, jako kdyby si neměli co říct k zemědělství, energetice, vnitřní - Schengen, západní Balkán. Jasně, když dva premiéři mají jiný názor na válku, tak s nimi nemluvíme. Takže pan premiér - on to moc nemá rád - on šel na první radu až 17. února 2022 a předsednictví bylo absolutní fiasko. Nebylo to Promopro, kde se rozkradly stovky milionů za Vondry a ani nepadla vláda, tak díkybohu za to, ale bylo to totálně prozelené, timmermansovské předsednictví.

K tomu Green Dealu. Green Deal je hospodářská strategie, která reaguje na změny klimatu, a my jsme akceptovali principiálně, že musíme snížit emise, ale zároveň jsme chtěli, aby je snižovali všichni, ne že my budeme zavírat uhlí a Čína investuje do 150 nových uhelných elektráren, a všichni kromě Evropy, která má celkové emise jenom 8 %, to byl ten cíl. My jsme i prosadili ty priority. To znamená, já už jsem o tom mluvil - průměr, prosadili jsme používat jádro a plyn, vlastní dekarbonizační cestu, přinesli jsme 42 miliard navíc a schválili jsme, Evropská rada, jako ideový záměr, že Green Deal musí, musí se opírat o důsledné vyhodnocení dopadu. A to neudělala Komise, Ursula to neudělala, ty dopady na jednotlivé členské země, bohužel. Samozřejmě od počátku jsme hlídali a prosazovali zájmy českých občanů i firem. A ta legislativa, kterou představila v červenci 2021 Komise, tu my jsme neprojednávali, to bylo už na nové koaliční vládě, která to projednala. A jak to dopadlo? Samozřejmě že to bylo pro nás absolutně nevýhodné. Místo toho, aby Fialova vláda odmítla ten balíček, šla na ruku. Timmermans, největší zelený levicový šílenec, promigrační, který je schopen skutečně zničit celý evropský průmysl kvůli své zvrácené ideologii, a pan premiér Fiala tvrdí, jak je to pro nás výhodné. Potom je otázka, proč europoslanci za ODS hlasovali proti té legislativě, ale samozřejmě za to může Babiš.

Takže já znovu opakuji, že je to lež. V předvolební debatě mi pan premiér Fiala vyčítal emisní povolenky. Já jsem v září 2021 říkal: zastropovat na 30 euro. Emisní povolenky platí celý náš průmysl, platí to hnědouhelné elektrárny a zdražuje to elektřinu. Dukovany vyrobí megawatt za 500 korun, ale ty neplatí emisní povolenky. Pan premiér s tím neudělal vůbec nic. Zopakujme si předvolební sliby premiéra Fialy versus realita současné vlády. Před volbami říkal pan premiér: je třeba odmítnout zákaz spalovacích motorů. Dále říkal: v rámci českého předsednictví bude třeba otevřít otázku energetické politiky tak, aby byla výhodná pro Českou republiku. Obvinil mě, že jsem neřešil povolenky, což je lež. Psal jsem dva dopisy všem premiérům, psal jsem Ursule, psal jsem Charlesi Michelovi, šéfu Evropské rady. A co se stalo za vlády Petra Fialy? Červen 2022, Hubáčková na radě ministrů životního prostředí zvedla ruku pro konkrétní návrhy balíčku. To je to osudové, dopad Green Dealu na nás všechny, ano, za vlády premiéra Fialy. Tak už přestaňte lhát, že za to může Babiš. Měli jste v programu, že aspoň třetina vlády, nebo nevím kolik, že budete mluvit anglicky. No, bída, Hubáčková vůbec nemluvila a potom jen brečela, protože to totálně podělala, a výsledek je absolutní katastrofa. Takže české předsednictví 2022 namísto slíbeného otevření energetických otázek. Fialova vláda sehrála roli užitečného idiota, držela linii, kterou nastavil Franz Timmermans, aktivně ji prosazovala a získala pro Českou republiku minimum. Duben 2023 - Evropský parlament potvrdil dohody k energetickému balíčku z českého předsednictví, tím se tato vláda chlubila. Takže tohle je pravda o Green Dealu.

Samozřejmě, vážení spoluobčané, vy stále slyšíte, jak to údajně způsobil Babiš. Je to lež, je to tady na papíře všechno zdokumentované, je to zapsané, je to úplně jasné, ale samozřejmě, provládní propaganda stále funguje. Dneska ráno provládní Seznam zase mluvil o migraci - totální lež. Totální lež, my jsme zastavili kvóty ve čtyři ráno 28. 6. 2018, tehdy s Orbánem, a Green Deal jsem bojoval s Morawieckim. Fiala nebojuje s nikým, ten si chodí jenom pro noty do Bruselu a potom to tak vypadá, nebo řeší jenom Ukrajinu, samozřejmě. Takže co dělá Evropská rada? Schvaluje jen obecné směřování, schválila klimatický cíl a dala pokyny Evropské komisi, aby to vypracovala, a to konkrétní už proběhlo za této vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP