(14.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Mohl bych tady číst o Green Dealu hodiny a hodiny, ale neudělám to. Nicméně co je důležité je, aby spoluobčané věděli o tom, jaký má vliv Green Deal na zemědělství, takže to je další bod. Teď hledám ten seznam... Můžete mi půjčit ten papír zase? (Obrací se na předsedající.) Někde jsem ho ztratil.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Co se týče papíru, evidentně je po něm velká poptávka. (Předsedající podává papír.)

 

Poslanec Andrej Babiš: Omlouvám se, někde jsem ho tady... Já vám ho vrátím, nebojte. Takže bod číslo 3, Green Deal a jak Evropská komise chce zničit zemědělství členských států Evropské unie. Tihle nikým nevolení byrokrati, kteří mají inflační doložku, obrovské výhody, jednou jsou tam, už mají na důchody, stojí nás to 180 miliard eur za sedm let, celá ta bruselská chobotnice, tak co oni říkají? Oni říkají, že jejich cílem je omezit zemědělskou produkci Evropské unie a nahradit ji péčí o přírodu, krajinu, přestat vyrábět potraviny. Ano, my jsme samozřejmě za naší vlády pečovali o naši přírodu a krajinu, určitě, ale oni chtějí ničit výrobu potravin. Nás je na planetě dnes 8 miliard, 2050 nás bude 10,5 miliardy a na to je potřeba o 60 % potravin navíc v porovnání s dnešním stavem. Takže jaké nástroje tihle byrokrati, nikým nevolení - ano, bohužel, to jsou oni, protože mají peníze. Evropská komise, která se snaží ovlivňovat, kdo v které zemi bude premiér - Tusk je fajn, Morawiecki byl špatně, Fico, Orbán úplně blbě, Babiš taky blbě, protože bojovali za zájmy svých zemí. Vždycky jsem bojoval za české zájmy. Takže co oni chtějí? Omezování využití zemědělské půdy pro produkci, omezování chovu hospodářských zvířat, zdražování vstupů a zdražení financování. Samozřejmě je to absolutně nesmyslné, protože každý stát na světě chce uživit své obyvatelstvo. A to, že dneska máme narvané obchody potravinami, ještě neznamená, že to tak bude vždycky, protože tady jsou pro evropské zemědělství a potravinářství dvě hlavní hrozby. Ukrajina, dobře slyšíte - k tomu se dostanu - a jižní Amerika, která chová skot. Tam je stádo, které možná je větší než všechny krávy v České republice dohromady, a GMO, geneticky modifikované plodiny. Říká se, že jsou karcinotvorné. Rakovina, to je největší ohrožení, a tihle šílenci v Evropské komisi to vůbec nevnímají. Evropská unie za 25 let snížila emise ze zemědělství o 22 % a ve Spojených státech vzrostly, my jsme snížili o 22 - vzrostly o 6 %, v Číně a v Indii vzrostly o 24 % a v Brazílii dokonce o 47 %. Takže nahrazovat naší evropskou produkci dovozy z těchto zemí znamená mnohem větší znečištění, a také zejména odlesňování pralesů.

Když v roce 2020 Evropská komise představila konkrétní cíle Green Dealu pro zemědělce a potravinářství, byly vyjádřeny především v několika strategiích, z nichž nejdůležitější byly tři: strategie farm-to-fork, strategie pro biodiverzitu a strategie pro cirkulární ekonomiku. No, to jsou krásné názvy. Takže co chtěla ta Evropská komise zavést a jak to dosud dopadlo? A díkybohu za Martina Hlaváčka a spol., to je absolutně nejlepší europoslanec, který bojuje za zájmy českých zemědělců. Pan kolega Výborný, ten je úplně mimo. Nevím, proč tam šel. A to je zvláštní bod tady, když nechal hlasovat naši velvyslankyni, aby podpořila dohody ukrajinského zboží, které se vyrábí úplně jinými postupy než české zboží.

Takže co chtěla ta Komise? Omezení využívání zemědělské půdy o 10 % od roku 2023. Nakonec to dopadlo tak, že zemědělci si měli vybrat buď 4 % natvrdo, nebo 7 %, tedy úhor, 4 % nebo meziplodiny. Výjimka byla odložena, tak to naštěstí nedopadlo, a samozřejmě zemědělci oprávněně tvrdí, že chtějí vyrábět potraviny. Proč má někdo dostávat peníze za to, že nic nevyrábí? Proč? Nechápu to. Nechápe to nikdo. Za druhé, omezení používání zemědělské půdy až o 20 % od roku 2030. Komise předložila tento návrh, ale Evropský parlament tyto cíle naštěstí odmítl. Bude hlasován v únoru.

Omezení pesticidů o 50 %. Ta procenta - když slyšíte v televizi, že v Nizozemsku používají, nevím kolik, 8 kilo a u nás 2,5, tak samozřejmě ta procenta tam hrají roli. No, když nebudou pesticidy, tak ti brouci sežerou obilí a nebude nic. Zahrnout skot mezi průmyslové znečišťovatele - těm zeleným fanatikům začalo vadit, že krávy... co dělají? Prdí. Krávy prdí CO2, tak je teď všechny zabijeme, ale budeme vozit z Argentiny a z Brazílie ty jejich krávy. Tam prdět můžou a v Evropě prdět nemůžou. To jsou oni, Ursula a spol. Šílené. Zpřísnit pravidla u chovu, porážení a transportu hospodářských zvířat. Já myslím, to se děje, jak to dopadlo - tak to nedopadlo, naštěstí. Zavedení taxonomie na zemědělství a potravinářství, zpravidla pro zdražení financování méně ekologických provozů a tak dále. Omezení používání hnojiv. No, když nebudou hnojit, tak nebude úroda. Omezení ztráty půdních živin a tak dále. Povinnost zavést ekologické zemědělství minimálně na ploše 25 % zemědělské půdy. Ano, tady stále v tom prostoru je, že malí zemědělci, asociace těch soukromých zemědělců, to je divize ODS, pokud to nevíte, vážení spoluobčané, ano. A myslíte si, že ty farmy do 150 hektarů uživí náš národ? No, neuživí. Oni všichni spolupracují a je chyba zemědělců, že se nechali takhle onálepkovat a rozdělit, protože ti malí potřebují velké a velcí potřebují malé, je to jeden systém. Jsou svobodní, můžou produkci vyvézt, můžou ji prodat, komu chtějí. Takže tohle je Green Deal Evropské unie, systém nevyrábět potraviny.

Další bod je čtyřka - Green Deal a kdo může za vysoké ceny energií. Já tady mám skvělý článek, jmenuje se to Timmermansovo dědictví a je to od energetického experta, Pavel Antonín Stehlík, a tady je nadpis také: Rusko není jediným viníkem neuvěřitelného vývoje cen energií v Evropské unii. Svoje máslo má na hlavě i právě Unie. A je to strašně zajímavé, protože my máme stále jedny z nejvyšších cen elektřiny v Evropě, ale některé státy jako Švédsko a Norsko měly po celou dobu energetické krize nízké ceny, nižší ceny než zbytek Evropské unie, protože jejich elektroenergetika je postavená na vodních elektrárnách. Španělsko a Portugalsko zastropovalo jen cenu plynu pro plynové elektrárny a díky tomu měly ceny elektřiny na teď 40 % zbytku Evropské unie. Asi vám z toho je jasné, že žádný jednotný trh s elektřinou v Evropské unii neexistuje. I ta pitomost Evropské unie o tom, že vlastně výrobce elektřiny nemůže prodávat elektřinu, ale musí tam být dealer, a potom to dopadá, jak dopadla Bohemia Energy - je jich 200 u nás, úplně zbytečně. Místo toho, aby se to napřímilo - výrobce prodává a obchodníky nevím, jestli potřebujeme. Na co potřebujeme? Všichni bychom chtěli kupovat od výrobce, ne, myslím si já tedy.

A potom jsou tady další věci. Veřejnost je v České republice opakovaně ujišťována, že za skokový růst cen energie může Rusko a jeho kroky v omezení dodávek plynu do Evropské unie, odstartované v roce 2021 a zesílené v roce 2022. Podíl na tom má ale nejen Rusko, ale také samotná EU. Tady musíme vidět, jaký rozdíl je v tom, co je u prodeje plynu a co u elektřiny, a nejsou to stejné příběhy. Tak si představte, že 8 % výroby - to je podíl plynových elektráren na roční spotřebě elektřiny - určuje cenu zbývajících 92 %. Rozumíte tomu? To je představa trhu à la EU. Takže 8 % výroby elektřiny z plynu, který je nejdražší, rozhoduje o cenách elektřiny zbytku trhu, a to je 92 %. Úplně na hlavu, úplně na hlavu, a platíme to samozřejmě všichni! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP