(16.10 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

A my se nyní, vážené kolegyně a kolegové, dozvídáme - a teď prosím poslouchejte velmi dobře - že si Česká pošta koupí flotilu nových aut za více jak 1 miliardu korun. Považuji to za absolutní výsměch všem těm propuštěným lidem, těm lidem na přepážkách, těm řidičům, těm doručovatelkám, ale i všem těm seniorům a všem těm občanům, kteří teď jezdí přes celé město na svoji poštu, a samozřejmě všem starostům. Tohle opravdu, pane ministře vnitra, myslíte vážně? Mohla bych se vás zeptat, kde máte peníze na transformaci České pošty? Vždyť v rozpočtu na rok 2024 nemáte schválenou ani korunu. Navíc k tomu, že jste zavřel 300 poboček, zároveň Česká pošta rozhodla, že se nebude doručovat pošta každý den, takže pošta se dnes doručuje jednou za tři dny. A my se dnes dozvídáme, že nejenom že se bude doručovat jednou za tři dny, ale že zároveň se budou měnit úřední hodiny pro lidi na jednotlivých pobočkách a některé ty pobočky prostě budou v pracovních dnech zavřené.

Já bych se chtěla zeptat, jestli vůbec Českou poštu zajímají lidi, jestli je vůbec zajímá zákazník jako takový, protože já jsem přesvědčena o tom, že Česká pošta je tady především pro občany. Ale když kolikrát poslouchám v tuto chvíli už generálního ředitele České pošty, tak si připadám, že občané jsou tady pro poštu. A vůbec nechápu, jak ministr vnitra, který je za Starosty, který starostům uzavřel těch 300 poboček, teď bude měnit úřední dobu jednou za tři dny, tak jestli tohle vůbec může ministr vnitra, že se k tomu nějakým způsobem nevyjadřuje, a proto bych byla velmi ráda, aby pan ministr vnitra se k tomuto bodu vyjádřil, protože máme už skoro březen a transformace České pošty by měla být hotová do konce roku 2024. Pořád nikdo z nás neví, co by mělo být součástí té transformace, kolik to bude stát a kde se na to vezmou peníze.

A proto bych chtěla pana ministra vnitra požádat, aby v rámci zařazeného bodu Česká pošta na všechny tyto otázky odpověděl, a vás, pane místopředsedo, bych chtěla požádat, zda by tento bod, pokud bude zařazen, mohl by být zařazen na pátek 1. 3. jako první bod, popřípadě v úterý 5. 3. také jako první bod. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: A název je Česká pošta jenom? (Poslankyně Mračková souhlasí.) Další pan poslanec Richter.

 

Poslanec Jan Richter: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi na začátek, než začnu hovořit k tématu a k bodu, který bych rád dneska předřadil, jenom takové malé porozhlédnutí se po sále. Dneska máme první den schůze Poslanecké sněmovny, máme tady spoustu kolegů, kteří přede mnou načítali nějaké body z jakýchkoliv důvodů, a z vašich lavic tady v koalici, která má 108 poslanců, je tady sotva třetina. Když se podívám za sebe, z vlády tady máme také torzo, takže potom, až promluví poslední řečník, tak se stane co? Zazvoní nějaký gong, vy přiběhnete na poslední chvíli, většina nebude ani vědět, o čem se tady hovoří, a budete hlasovat tak, jak v tu chvíli uznáte za vhodné nebo tak, jak jste se dohodli, a to mě mrzí, protože některé argumenty, které tady na tom mikrofonu jsou řečené, si myslím, že jsou minimálně k zamyšlení k tomu, aby se poslanec, který pak hlasuje, svobodně rozhodl, zda ano, či ne. To tak na úvod jenom.

Teď bych se rád vyjádřil k tomu, proč tady jsem. Dnes na tiskové konferenci jsem hovořil o tom, že jsem poděkoval organizačnímu výboru, že zařadili náš bod o zřízení vyšetřovací komise do programu, ale z mého pohledu tak nešťastně, že na ten bod nemusí dojít, a proto jsem tady z těch důvodů, abych zažádal o předřazení jako prvního bodu. Stojím zde, abych krátce pohovořil o událostech z 21. prosince minulého roku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Tento bezprecedentní akt násilí zasáhl celou naší společnost... (V sále je hluk.)

Pane předsedající, mohl byste, prosím vás, ty vpravo kolegy uklidnit a trošku ztišit? Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Prosím všechny, aby se ztišili, případně aby si vyřídili vše před sálem. Děkuji.

 

Poslanec Jan Richter: Tento bezprecedentní akt násilí zasáhl celou naší společnost a zanechal po sobě hluboké rány. Jako poslanec, ale především jako člověk a otec, který toto násilí pocítil velmi osobně, cítím povinnost postavit se zde před vás a žádat vás o pomoc, a to o předřazení bodu o zřízení vyšetřovací komise. Moje dcera, která byla jednou z postřelených, se naštěstí zotavuje a za to jsem nekonečně vděčný. Ale někteří rodiče takové štěstí neměli a nejsou šťastní. S některými z nich jsem mluvil a jsem s nimi v častém, dá se říct skoro v denním kontaktu. Sdíleli se mnou svůj žal, své otázky, na které stále hledají odpovědi - proč nebyla přijata adekvátní opatření, která by pomohla zabránit té tragédii, proč nebyly využity veškeré dostupné informace k ochraně našich dětí a otázky další.

Dámy a pánové, žádám vás o podporu pro zřízení vyšetřovací komise. Tato komise není nástrojem pro hledání viníků, ale prostředkem k nalezení odpovědí, které si zaslouží každý z nás, především pak pozůstalí a oběti této tragédie. Je naší povinností jako zástupců veřejnosti, abychom zajistili, že se z chyb, které vedly k této události, poučíme a přijmeme opatření, která zabrání podobným tragédiím v budoucnu. Je pravdou, že někteří z vás možná namítnou, že bychom měli počkat na výsledky oficiálního vyšetřování, ale já vám říkám, že jako poslanec, který je osobně zainteresován a který dal slib některým rodinám obětí, nemohu jen tak čekat. Je to moje povinnost, je to naše povinnost, naše povinnost dělat vše proto, abychom znali odpovědi na otázky, které jsou od prvopočátku, ale i další otázky, které se neustále vynořují.

Proto vás žádám, podpořte návrh na předřazení tohoto bodu a podpořte zřízení vyšetřovací komise. Tento krok není o politice, je to krok směrem k odpovědnosti, pochopení a prevenci. Pojďme společně ukázat, že nám na naší společnosti záleží, že si vážíme každého života a že jsme připraveni činit nezbytná opatření, abychom ochránili naše občany. Navrhuji tedy zařazení bodu číslo 164, návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny ke střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy ze dne 21. 12. 2023, jako první bod dnešního jednání. Děkuji vám za pozornost a podporu tohoto bodu. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Jenom bych vás poprosil, jestli byste ještě potom ke mně mohl přijít a já bych si přesně zapsal úplně celý název.

Mezitím dávám slovo panu Tomáši Kohoutkovi. Pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP