(9.30 hodin)
(pokračuje Romana Bělohlávková)

Jako dětská lékařka s více jak třicetiletou praxí jsem opravdu zděšena tím, jak narůstají psychické a psychiatrické problémy našich dětí a mládeže. Výskyt genderové dysforie v USA v posledních letech vzrostl o 1 000 %. Krize až ztráta identity je tím, co mnohdy stojí na začátku tragických osudů mnoha mladých lidí. Je to téma velmi vážné a musím říci, že se mu chci věnovat a spolu s odborníky z oblasti psychologie a psychiatrie se k němu sejít. Dovoluji si vás tedy už v tuto chvíli pozvat na konferenci Ztráta identity, kterou budu pořádat na půdě Poslanecké sněmovny 4. června odpoledne, na které nenalezneme řešení, ale budeme se bavit o tom, co se děje s našimi dětmi a mladými lidmi a kudy vede cesta k tomu, aby genderová dysforie nebyla strašákem rodičů, učitelů a samozřejmě v první řadě také zdravotníků.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se omlouvám, opět vás přeruším, paní poslankyně, protože požádám kolegyně a kolegy o ztišení.

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Děkuji moc, paní předsedající. Situace je opravdu vážná. Dovolím si nyní nechat mluvit někoho, kdo má přímý zážitek s tím, že byl vychováván stejnopohlavními rodiči. Britney Kleinová je žena, která to zažila opravdu na vlastní kůži, je to žena, která vyrostla v New Yorku a žila v Izraeli. Studovala na virginské univerzitě a v současné době učí angličtinu na vysoké škole. Působí v Mezinárodním institutu pro práva dětí a vzkazuje nám všem: "Neříkejte rozdílům rovnost. Rovnost není etický systém, není to systém mravní. V tomto případě to dokonce ani není systém, který odráží realitu. Jde o slovo, které je používáno zavádějícím způsobem. Stejnopohlavní manželství by nás všechny rádo přinutilo vstoupit do světa mlžení a překrucování. Stejnopohlavní manželství nemá právo požadovat děti jiných dětí. Děti mají právo narodit se svobodně, nebýt kupovány či prodávány, mají právo na svoji matku a otce, mají právo na vlastní kulturní a etnické dědictví. Rodičovství stejnopohlavních párů tato jejich práva zabíjí. Říká se, že historií píší vítězové. V tomto případě si ji vítězové jednoduše vymýšlejí. Dospělo to až tak daleko, že vznikají nové dějiny a homosexuálové v nich hrají roli obětí, což ospravedlňuje jejich nárok na děti jiných lidí. Ztratili jsme veškerou soudnost, protože spravedlnost se zredukovala na módu a zbavili jsme se hlubokých etických zásad a definic, které člověka po staletí provázejí. Příliš velká věc to je." Britney Kleinová vzkazuje: "Přijde temné orwellovské dědictví, děti rostou a dosáhnou finanční nezávislosti, budou se oprávněně zlobit na společnost, která jim vnutila život, jaký si nevybraly. Budou ukazovat na pokřivenost dospělých, kteří, aby se mohli pyšnit tím, že dosáhli sociální spravedlnosti, obětovali děti. V posledních letech nás přibylo, hlásí se nás stále více. Pro homosexuální hnutí nejsme dobrou propagací." Tolik slova Britney Kleinové.

Vážené dámy, vážení pánové, ano, jde především a hlavně o děti. Problematika stejnopohlavních svazků je přímo úměrně svázána se surogátním, náhradním mateřstvím. Je to tak, a kdo říká, že ne, tak lže a ví, proč to dělá.

Byla jsem tázána před několika minutami na tiskové konferenci, zda v Poslanecké sněmovně je návrh, který jsem ochotna podpořit, a tak zde na mikrofon naprosto zodpovědně říkám: ano, takový návrh zde je. Podal ho za klub KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, za klub ODS kolega Karel Haas a za klub hnutí ANO paní poslankyně Zuzana Ožanová. Toto je pozměňovací návrh, který narovnává materiální práva homosexuálních párů. Myslím, že toto narovnání práv si zaslouží, je naprosto v pořádku a já pro něj ráda zvednu ruku. Ale znovu opakuji, jako člověk, jako dětská lékařka, jako poslankyně této Sněmovny říkám "ne" adopcím dětí stejnopohlavními páry a říkám "ne" tomu, aby se soužití těchto lidí nazývalo manželstvím. Děkuji za pozornost těm, kteří ji udrželi. Hezký den. (Potlesk v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se s přednostním právem hlásí pan předseda a také zároveň zpravodaj v tuto chvíli, pan kolega Dufek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Dufek: Jako zpravodaj mám povinnost v této diskusi načíst hlasování o legislativně technických úpravách pro sněmovní tisk 241 a příslušné podané pozměňovací návrhy. Omlouvám se teď za jistou suchopárnost, která přijde, protože toho mám na dvě A čtyřky. Takže:

I. Legislativně technické úpravy k původně předloženému návrhu zákona, sněmovní tisk 241:

Nebude-li přijat žádný pozměňovací návrh, který obsahuje odlišnou úpravu, pak

1. V části čtvrté čl. IV se bod 1 ruší. Ostatní novelizační body se přečíslují. V dotčeném ustanovení se nahrazovaný text nenachází.

2. V části čtvrté čl. IV dosavadního bodu 18 se slova "větě první a třetí" nahrazují slovy "odst. 1 úvodní části ustanovení a odstavci 2". Úprava nutná z důvodu rozdělení § 39 na dva odstavce.

3. V části čtvrté čl. IV dosavadního bodu 19 se slova "větě druhé" nahrazují textem "odst. 1 písm. b)" a slovo "osob" se nahrazuje slovem "osoby". Také tato změna je nutná z důvodu rozdělení § 39 na dva odstavce. Rovněž došlo k nepatrné změně formulace, na kterou je třeba reagovat.

4. Navrhovaná změna účinnosti. V části osmé čl. IX se text "1. července 2023" nahrazuje textem "1. ledna 2025". Změna je nutná z důvodu běhu času.

II. Legislativně technické úpravy k pozměňovacím návrhům A a pozměňovacímu návrhu C - ony jsou v podstatě totožné:

1. V bodu 1 části první bodu 1 se za text "§ 22" vkládá text "odst. 1". Jedná se o upřesnění odkazu dle LPV.

2. V bodu 3, čl. 3 bodu 12 se slova "o prohlášení" ruší. Platné znění již daná slova neobsahuje.

3. V bodu 3, čl. 3 bodu 19 se text "písm. d)" nahrazuje textem "písm. c)". Jedná se o opravu odkazu.

4. V bodu 3, čl. 3 bodu 24 se za slovo "vstupu" vkládá slovo "do". Úprava je nutná proto, aby text bodu odpovídal textu obsaženému v platném znění nadpisu.

5. V bodu 3, čl. 3 bodu 38 se číslo "3" nahrazuje číslem "2". Jedná se o opravu odkazu.

6. V bodu 3, čl. 3 bodu 40 se text "1, 2 a 5" nahrazuje textem "1 a 2". V platném znění odkazovaného ustanovení se již daný text nevyskytuje.

7. V bodu 3, čl. 3 bodu 44 se slova "nebo partnerství" a "nebo těch, kteří chtějí vstoupit do partnerství" zrušují. V platném znění se uvedený text nevyskytuje. Tak, jsem v polovině. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP