(12.10 hodin)
(pokračuje Jan Jakob)

Nyní bych se vyjádřil k první části, tedy k samotné činnosti České televize v roce 2020. Je potřeba si uvědomit, že právě v roce 2020 jsme se poprvé, celá společnost, vyrovnávali s pandemií koronaviru, a tomu se samozřejmě nevyhnula ani České televize, která přistoupila ke svému vysílání a ke své službě veřejnosti na základě dvou principů. Prvním z nich byla rychlost - rychlé informování veřejnosti o tom, co pandemie obnáší, přináší, ale také o všech přijatých opatřeních, která ovlivňovala každodenní život všech občanů v naší zemi. Druhým principem pak bylo zaměření se na ty skupiny veřejnosti, které jsou právě pandemií zasaženy nejcitlivěji, tedy zejména rodiče, děti, seniory a handicapované. V tom samozřejmě hrálo velkou roli zpravodajství.

Dovolím si upozornit na to, že podle mezinárodního výzkumu se stala Česká televize v tomto roce nejdůvěryhodnějším médiem v zemi a zpravodajská ČT24 dosáhla nejvyšší sledovanosti od svého samotného vzniku. Česká televize tak informovala o aktuálních opatřeních, krizových linkách a všem potřebném v té krizové situaci. Zároveň v březnu spustila tehdy nový kanál ČT3, televize třetího věku, která se specializovala zejména na seniory. Jak víme, tento kanál už v dnešní době nefunguje a uvidíme, jestli nový pan generální ředitel tak, jak měl ve svém konceptu, někdy v budoucnu tento kanál znovu obnoví.

Co ale považuji za velmi významné, je, jakým způsobem Česká televize přistoupila ke vzdělávání. Všichni si určitě ještě pamatujeme na uzavírání škol. Česká televize jako jedna z prvních v Evropě nastartovala výukový televizní pořad s názvem UčíTelka, a to v době, kdy ještě nebyla v provozu možnost distanční výuky. Zároveň rozjela i další projekty, které pomáhaly dětem, studentům a rodičům jako škola doma, a i spustila portál internetový ČT edu a nakonec i na ČT Déčku jsme mohli vidět i třeba i úpravu dopoledního vysílání.

Zároveň Česká televize posílila své charitativní aktivity a ty směřovala zejména na podporu pandemií utlumené kultury.

Poslední věc, na kterou bych v činnosti České televize v roce 2020 upozornil, je skutečnost, že v tomto roce byl dokončen i přechod na digitální vysílání DVB-T2.

Druhou částí této výroční zprávy, jak jsem avizoval v úvodu, je část Rady České televize. Výroční zpráva o činnosti České televize vždy dokumentuje a hodnotí naplňování zákonem definovaném služby veřejnosti a to nakonec přísluší právě i Radě České televize. Dovolím si upozornit, že na straně 115 této výroční zprávy je Radou České televize - tehdejší - konstatován následující závěr, který si dovolím odcitovat: "Na základě všech sledovaných indikátorů naplňování obecného cíle 1 Rada České televize konstatuje, že Česká televize s výjimkou podílu SPD na politickém zpravodajství a účasti zástupců této politické strany v diskusních pořadech splňuje ustanovení odst. 2 § 2 zákona o České televizI, odst. 3 § 31 zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání a příslušných... ty nebudu tady všechny vyjmenovávat, příslušné články kodexu České televize." Tehdejší rada do v předchozích odstavcích zdůvodňuje odkazem na pouhé dva grafy z celého analytického dlouhého bloku, kde je těch grafů samotné zprávy osmnáct, a to pomíjím celou přílohou část. Proti tomuto tvrzení, tedy že de facto Česká televize nenaplňovala v jednom konkrétním případě svou zákonnou povinnost, která je jí ukládána, tak proti tomu tvrzení se ve svém stanovisku ohradila samotná Česká televize, ale také tři tehdejší členové Rady České televize, kteří zároveň kritizovali nejenom ten samotný závěr, ale i způsob, jak k tomu závěru rada došla. Na to bych si také dovolil upozornit, a to vyplývá i ze zápisu číslo 6 jednání Rady České televize ze dne 24. 3. 2021, kdy zpravodaj jeden z místopředsedů tehdejších Rady České televize, předkládal výroční zprávu, kde v tom materiálu tato tvrzení, která jsem tady uváděl, v tom návrhu zahrnuta nebyla, a pan předkladatel právě navrhl tyto pasáže o tom zastoupení jedné politické strany. Ta procedura vznáší také mnoho otazníků, že Rada České televize tehdy nehlasovala o tom, že by ten návrh původní byl o tato konstatování doplněn, ale naopak hlasovala o usnesení, které bylo formulováno jako "nesouhlasím se zachováním pasáže ve výroční zprávě v kapitole..." a tak dále, týkající se zastoupení strany SPD ve zpravodajských a diskusních pořadech České televize, kdy tento návrh u vás neprošel, ale tak, jak je všeobecná zvyklost v jednacích řádech, mělo být hlasováno naopak. A to jsou ty důvody, proč jsme na tehdejším volebním, dnes již výboru pro mediální záležitosti, doporučili to usnesení, že Poslanecká sněmovna neschvaluje tuto výroční zprávu, protože s tím tvrzením Rady České televize jsme se neztotožnili. Činnost České televize, zvlášť v tom krizovém období, jsme hodnotili jako velmi kvalitní a v souladu se zákonnými povinnostmi, které jsou České televizi ukládány. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP