(12.20 hodin)
(pokračuje Jan Jakob)

Ještě než skončím úvodní slovo, tak bych si dovolil upozornit na legislativní stanovisko našeho odboru Kanceláře Poslanecké sněmovny, protože ten návrh není úplně standardní, není běžný, tak mi prosím dovolte, abych odcitoval dvě krátké části z toho legislativního stanoviska. Cituji: "Pokud v konkrétním případě výbor již navrhl Sněmovně, aby se usnesla, že zprávu neschvaluje, doporučuje legislativní odbor, aby zpravodaj v rozpravě navrhl též tradiční pozitivní formulaci usnesení, to je, Sněmovna schvaluje." Následně se potom i v podrobné rozpravě přihlásím nejenom k tomu návrhu z výboru, ale přednesu v souladu s tím legislativním stanoviskem i návrh v pozitivní formulaci, tedy Sněmovna schvaluje, tak, aby legislativně ten proces tady na plénu byl v pořádku.

Dovolím si ještě ocitovat jednu část toho stanoviska a ta se týká potom procedury hlasování. Legislativní odbor doporučuje, aby se nejprve hlasovalo o návrhu na neschválení. Nebude-li návrh na neschválení přijat, mělo by se hlasovat o návrhu na schválení. Návrh na neschválení je v tomto kontextu obdobou návrhu na zamítnutí, proto o něm doporučujeme hlasovat jako o prvním. Opačné pořadí hlasování by za určitých okolností mohlo vést k problémům. Pokud by totiž Sněmovna nejprve hlasovala o návrhu usnesení na schválení, nepřijala jej, a poté by přesto považovala za nutné hlasovat o návrhu na neschválení, docházelo by k vytváření právní nejistoty o důsledcích hlasování Sněmovny. Proto navrhuji, abychom v souladu s tímto konstatování legislativního odboru potom hlasovali první o variantě neschválení. Pokud by neprošla, nebyla schválena, tak o variantě schválení.

Úplným závěrem mně dovolte upozornit na to, že v mezičase projednávání této výroční zprávy došlo k novele zákona o České televizi, kdy jsme jednak dali pravomoc Senátu část radních volit, ale mimo jiné jsme vypustili i tu pasáž, která dávala možnost Poslanecké sněmovně po případném neschválení dvou zpráv odvolat Radu České televize. To již v zákoně není, takže případné neschválení výroční zprávy nemůže mít další legislativní nebo právní následky tohoto charakteru. Poslanecká sněmovna nemůže tedy Radu České televize kvůli neschválení výročních zpráv odvolat.

Děkuji. Omlouvám se, že jsem byl trochu delší, ale musel jsem toto stanovisko výboru trochu obšírněji vysvětlit. Děkuji za pozornost a v podrobné rozpravě načtu oba dva návrhy usnesení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, za zprávu zpravodaje. Nyní otevírám všeobecnou rozpravu, do které se první hlásil z místa pan poslanec Babka, a bude pokračovat pan poslanec Kolovratník.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Já si dovolím ten relativně delší výklad pana zpravodaje přeložit do češtiny - teď to myslím z toho politického jazyka - co se vlastně na tehdejším volebním výboru, nyní v mediálním výboru, stalo, kdy nedoporučil na svém jednání tuto zprávu přijmout. Bylo to hlavně hlasy pětikoaličních poslanců, a to z důvodu nesouhlasu se zmínkou, že strana SPD byla v debatních i zpravodajských pořadech nepřiměřeně zastoupena. Její zastoupení bylo nízké ve srovnání s ostatními stranami. Z těchto dat, ze kterých Rada České televize vycházela, jak je měla k dispozici, právě k tomuto závěru došla a v závěrečné zprávě se o tom zmínila, takže zkráceně, se vám nelíbilo nebo politicky se vám něco nehodilo. Nelíbila se vám zmínka o tom, že jedna z tehdejších opozičních stran byla málo zastoupena v politických a komentátorských pořadech v České televizi. Drželi jste Radu České televize jako rukojmí, protože jste čekali, než bude přijata právě ta novela o České televizi, kdy po případném neschválení dvou po sobě jdoucích zpráv by mohlo dojít k odvolání celé rady. Takže v krátkosti, pouze jste politicky využili toho, že se vám nelíbila jedna věta z celé závěrečné zprávy o České televizi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. Předpokládám, že vaše faktická přihláška neplatí, že asi nechcete reagovat sám na sebe faktickou poznámkou? Tak ji ruším a nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Nacher. Pane poslanče, prosím, máte dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, já jsem také vlastně nepochopil z toho dlouhého projevu svého kolegy Jana Jakoba, proč výbor navrhl neschválit tu zprávu. Jakožto člen tehdy volebního výboru, kdy jsem měl na starosti jako zpravodaj dvě nebo tři zprávy o České televizi o hospodaření České televize, ne o činnosti, si vzpomínáte, že jsem to vždycky dopodrobna tady projížděl, měl jsem tam nějakých 19 otázek. To si pamatuji z České televize, že tehdy mi říkali, že tolik otázek od žádného zpravodaje nikdy nedostali. Ne na všechny jsem dostal odpověď, dokonce jsem navrhoval, abychom přerušili tu rozpravu, pamatujete si to? Vy jste to tady považovali za útok proti České televizi. Kdybych si dovolil navrhnout neschválení zprávy, tak to by bylo úplně neuvěřitelné, co bych si dovolil jako poslanec. Takže mě by zajímalo, jestli tedy měříte sami na sebe stejným metrem jako na nás, jaký byl důvod toho, o čem teď mluvil můj kolega. Proč jste tedy navrhli neschválit tu zprávu? Opravdu kvůli jedné větě?

No, tak já jsem tam tenkrát hovořil skutečně o hospodaření, o nákladech, o výrobě, o věcech, které šly opravdu do detailu, nebyly ani tak politické, a vy kvůli jedné větě! Tak jestli by to mohl tedy někdo z kolegů nějakým způsobem vysvětlit, nebo přímo předkladatel, protože já jsem to právě z toho dlouhého projevu, kde to tak rozřeďoval, rozřeďoval, fakt nepochopil, tak jestli je to možné, jo? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času. S další faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Juchelka Aleš. Pane poslanče, prosím vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji, pane místopředsedo. No, my se dostáváme do situace, kdy vidíme, a uvidíme to i v tom tisku následujícím, jakým způsobem vládní koalice politizuje média veřejné služby a volbu do rad. To vše už začalo samozřejmě v minulém volebním období, protože když se jí nelíbí někteří kandidáti, které kádrují od začátku do konce, tak si vezme přestávky, to znamená sedm přestávek za sebou, sedm hodin, a tím pádem zablokuje volbu například do Rady České televize. Potom politizuje samozřejmě ty rady tím, že nehlasuje tajně pro své kandidáty, protože když hlasuje tajně, a najednou jim tam nevyjdou ti jejich lidi, které tam ti politici samozřejmě nastrčí, a ta správná jména tam nezazní, tak okamžitě tu volbu skrečují a odhlasují si, že musí hlasovat veřejně. Proč? No proto, aby se navzájem pohlídali, protože si navzájem asi pravděpodobně vyhrožují, kdo kdy kde nebude na kandidátce nebo v jaké správní radě. Prostě a jednoduše, když vám to tajně nevyjde, vážení koaliční poslanci, tak si odhlasujete volbu veřejnou a hlídáte se navzájem, aby náhodou někdo nebyl proti tak, jako je to v té tajné volbě. Právě proto se personálie v tajné volbě vždycky řeší, aby nebyl nikdo ovlivněný svým sousedem nebo předsedou poslaneckého klubu. A poté politizujete samozřejmě ty rady tím, že neschvalujete ty zpráv, protože ještě jak říkal správně pan kolega Jakob, vaším prostřednictvím, dvě neschválené zprávy o činnosti, okamžitě se ruší Rada České televize, a tím pádem i generální ředitel. Toto už neplatí, takže otočíme, a teď to najednou možná schvalovat budeme. Vy prostě politizujete rady veřejnoprávních médií. (Předsedající upozorňuje na čas.) (Potlesk z řad poslanců ANO.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP