(12.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Faktická poznámka pana poslance Kolovratníka, který vám zřejmě odpoví. Pane poslanče, máte dvě minuty.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Byla to dobrá otázka. Ten svět, pane kolego, není takový, že musíme jenom obstruovat někdo někoho. Opozice koalici neobstruuje. Dá se dokonce předpokládat určitá shoda v tom hlasování, že budeme pro tu zprávu. My jako opozice poukazujeme na to, jak vy politikaříte v mediálních radách. To je všechno.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji za dodržení času. Nyní pan kolega Babka se vrátil do kolejí, tak jeho faktická poznámka.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji. Také k panu poslanci Burešovi, vaším prostřednictvím. Tady neobstruuje nikdo nic, já doufám, že se k tomu hlasování dostaneme. Dokonce jsem v minulých měsících opakovaně navrhoval na pořad schůze tuto zprávu, abychom ji schválili, a bylo to ještě před tím, než právě začala platit ta nová novela, právě proto, abyste tu Radu a Českou televizi nedrželi v těch kleštích. Takže tady vůbec nikdo nikoho neobstruuje a já doufám, že už se v tuto chvíli dostaneme k hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času.

Načtu jednu omluvu. Omlouvá se pan poslanec Kučera od 12.40 hodin z pracovních důvodů.

Chci se zeptat, jestli se ještě někdo hlásí do všeobecné rozpravy? Nikdo přihlášen není, z místa také nikoho nevidím, končím tedy všeobecnou rozpravu.

Ptám se, zda je zájem o závěrečné slovo? Není tomu tak. Přistoupíme k rozpravě podrobné, do které se hlásí pan zpravodaj. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. V souladu s tím, co jsem řekl na úvod, se přihlašuji jednak k tomu návrhu, který je z výboru, tedy že Poslanecká sněmovna parlamentu neschvaluje výroční zprávu o činnosti České televize v roce 2020 dle sněmovního tisku 125.

Zároveň v souladu s názorem legislativního odboru podávám i tu opačnou formulaci, tedy Poslanecká sněmovna parlamentu schvaluje výroční zprávu o činnosti České televize v roce 2020 dle sněmovního tisku 125, a stejně v souladu s návrhem legislativního odboru - ten doporučuje, abychom nejdříve hlasovali tu negativní formu, tedy neschválení, a pokud by ta neprošla, tak bychom hlasovali schválení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Hlásí se někdo ještě do podrobné rozpravy? Nikoho takového nevidím a končím podrobnou rozpravu.

Předpokládám, že zájem o závěrečné slovo není.

Přistoupíme k hlasování. Než tak učiníme, tak vás všechny odhlásím a poprosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Počkáme, než dorazí kolegové z předsálí. Počet poslanců se nicméně pomalu ustálil a já jenom zopakuji podle toho, jak načetl proceduru pan zpravodaj... Ještě se zeptám, jestli někdo má alternativní návrh procedury?

 

Pokud tomu tak není, tak nyní budeme hlasovat to negativní usnesení, čili já ten návrh ještě jednou přečtu: "Poslanecká sněmovna neschvaluje výroční zprávu o činnosti České televize v roce 2020, dle sněmovního tisku 125."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takové usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 55, bylo přihlášeno 114 poslanců, pro hlasovalo 25, proti 60. Tento návrh usnesení nebyl přijat.

 

Nyní, jestli tomu dobře rozumím, bychom měli hlasovat o alternativním usnesení, které zní, že "Poslanecká sněmovna schvaluje výroční zprávu o činnosti České televize v roce 2020, dle sněmovního tisku 125".

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 56, bylo přihlášeno 114 poslanců, pro hlasovalo 84, proti nikdo. Návrh tohoto usnesení byl schválen.

 

Tím jsme se vypořádali s bodem číslo 146 a já děkuji panu zpravodaji za spolupráci.

 

A budeme pokračovat bodem číslo 147. Jenom upozorňuji, že ve 13 hodin budu muset vyhlásit obědovou přestávku, nicméně bod 147 je

 

147.
Výroční zpráva o činnosti České televize v roce 2021
/sněmovní tisk 188/

Tento sněmovní tisk projednal výbor pro mediální záležitosti, jehož usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 188/1. Menšina poslanců výboru pro mediální záležitosti předložila oponentní zprávu, která vám byla doručena jako sněmovní tisk 188/2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro mediální záležitosti, kterým je pan poslanec Jan Lacina, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Lacina: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, výroční zpráva o činnosti České televize za rok 2021 jako sněmovní tisk 188 byla 30. března roku 2022 rozeslána všem poslancům. Volební výbor, dnes výbor pro mediální záležitosti, ji projednal 15. září roku 2022 a konstatoval, že Česká televize v roce 2021 splnila veškeré povinnosti stanovené v zákoně č. 483/1991 Sb., o České televizi, a splňuje tak zásady naplňování veřejné služby v oblasti televizního vysílání.

Nicméně tam ta procedura byla také poměrně složitá, a proto tady máme dneska k dispozici disentní stanovisko menšinové části volebního, dnes mediálního výboru, které pravděpodobně představí, zbude-li na to čas, pan poslanec Martin Kolovratník. K čemu v tom roce 2021 došlo? My jsme měli vlastně tři usnesení mediálního, tehdy volebního výboru k té výroční zprávě České televize. Meritem věci bylo to, že za rok 2020 nebyla vyplacena tehdejšímu řediteli České televize Petru Dvořákovi celá mzda, respektive bonus ze mzdy, a to takovým způsobem, že Rada České televize hlasovala pro toto usnesení 5 hlasy z tehdejších 15 členů. Existovaly ještě některé alternativní posudky, které tvrdily, že sice 15 členů měla tehdy Rada České televize ze zákona, ale ve skutečnosti jich v danou chvíli měla pouze 11, ovšem 5 není většina ani v 15, ani v 11, a my jsme jako volební výbor konstatovali, že byl tehdy porušen zákon, že rada porušila zákon a zkrátila mzdu řediteli České televize hlasováním, které bylo nezákonné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP