(12.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, a nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan vicepremiér Jurečka. Tak prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, když už debata se tady dostala do opravdu velmi podrobné pře o otázce procesu projednávání této zprávy před více než dvěma a půl lety a vede se tady debata v otázce obstrukcí, tak mně to přijde až trošku úsměvné, když tady přijde zástupce dnešní opozice a mluví o tom, jak oni tedy rozhodně obstrukce nedělali, já jsem slyšel tu poznámku v této věci. Ale když se podíváme na fungování této Sněmovny za dva roky tohoto volební období, nikdy nebyl takový rozsah hodin strávených pouze diskusemi nad programy schůze, nikdy nebyl takový rozsah obstrukcí u konkrétních tisků. Já bych byl s tím trošku opatrný říkat u této konkrétní věci takovéto výroky, ale zároveň mít za sebou ty dva roky, u kterých to vidí veřejnost. Lidi si klepou na čelo a říkají, to není normální, když tady představitel opozice mluví šest hodin, druhý s ním soutěží, mluví jedenáct hodin, pak tady ti představitelé u klíčových hlasování často vlastně ani někteří nejsou. Tak fakt buďme umírnění v tom, tady teď vést u tohoto materiálu při o tom, kdo, kdy, kde, jak případně dělal obstrukční jednání. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju, pane ministře, a nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Nacher. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Tak já snad naposled. Musím na pana ministra. Pane ministře, já jsem jasně řekl - víte, já si na to dávám pozor a vím, že jsem to řekl, protože jsem tady stál, když jsem to říkal před pěti minutami - já jsem mluvil o obstrukcích v této věci jako příklad toho, jak vy se furt srovnáváte s minulostí, a na tom trvám. Vy jste byli schopni tenhleten bod obstruovat půl roku. Když bych tedy přijal i ten váš what-about-ismus, my se tady bavíme o výroční zprávě o činnosti a vy to rozšíříte na obstrukce na všechny body - teď tady nebudu říkat, že to je částečně vaše vina, nebo z velké části, protože záleží, jakou agendu sem dáváte, že jo, to je taky druhá věc.

Ale i kdybych tohleto spolkl, tak vám jenom připomenu ten čas. Vy jste nervózní, když my obstruujeme dva tři dny. Vy jste byli schopni tento bod obstruovat fakt půl roku! Já nevím, jestli mě kolegové doplní. My jsme první volbu měli dělat v dubnu a volby byly v říjnu, je to tak? (Poslanec Kolovratník přikyvuje.) Takže vy pět měsíců jste blokovali jeden bod. Mně je úplně jedno, když to přepočítáváte na hodiny, ale na měsíce? Pět měsíců jsme nebyli schopni projednat jeden bod a vy jste nervózní po pěti dnech. Takže kdybych se na to díval touhle optikou, tak bychom korespondenční volbu měli projednávat někdy v prosinci asi tímhletím tempem. To je jedna poznámka.

Druhá poznámka je - naposled, už to nemá cenu asi - mě by docela zajímalo, jak by se kolegové na to dívali, kdyby ta věta, která tam je v té výroční zprávě, nebyla o SPD a byla třeba o TOP 09, jestli byste se na to dívali úplně stejně. Nad tím tak přemýšlím a myslím si, že ne.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí s faktickou poznámkou vystoupí pan předseda Benda, připraví se pan vicepremiér Jurečka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, pan kolega Nacher mě přece jenom dokázal vyprovokovat svým opakovaným vystoupením. Rád bych ho upozornil, že to byla tato vládní koalice, která za velkého pláče celé opozice rozhodla o tom, že Rada České televize nebude nadále odpovídat Poslanecké sněmovně, nebude možné ji odvolat, bude možné v případném pochybení odvolat jednotlivého člena, a to ještě způsobem, kdy samozřejmě odvolává ta komora, která ho jmenovala, takže my jsme tento mechanismus, o jehož použití nebo zneužití se uvažovalo v minulosti vícekrát, jsme ho tuto Poslaneckou sněmovnu zbavili, abychom se tím dále nemuseli trápit.

A druhá věc, vy nám velmi často připomínáte obstrukce k EET. To jsem ještě ochoten nějakým způsobem pochopit, ale pořád nám předhazovat ty dvouhodinové pauzy, které se braly ve středu večer, a hlavní důvod, proč jste je povolili, bylo, že jste se chystali v té době podvést svého koaličního vládního partnera, sociální demokracii, a přehlasovat ho prostřednictvím tehdejších opozičních stran, komunistické strany a SPD, a proto jste byli ochotni přistoupit na ty dvouhodinové přestávky - já jenom, jestli si to pamatujeme. Nikdy jste hlasování o přestávkách nevyvolali, vždycky to bylo ve středu v 18 hodin a vždycky za tím byl váš koaliční partner, který to celé inicioval, protože se bál, že se ho pokusíte ošidit. (Potlesk z lavic ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní je v pořadí pan poslanec Juchelka. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji za skvělou péči a historickou rešerši pana poslance Bendy, vaším prostřednictvím. Samozřejmě je to nesmysl.

Nicméně já bych rád reagoval na pana ministra Jurečku. Mě vždycky baví, když tady někdo vystoupí jako morální arbitr, dá to do nějakého širšího kontextu obstrukcí, a potom jak ten morální arbitr se krásně usadí zpátky do toho svého místa. Takže myslím, že bychom v tuto chvíli mohli panu ministrovi jako morálnímu arbitru této Sněmovny zatleskat a na jeho počest uspořádat na MPSV večírek. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Chtěl bych jenom připomenout, že i faktické poznámky mají reagovat na obsah příspěvků - pro všechny řečníky.

Vystoupí pan poslanec Kolovratník. Ten se poctivě hlásil do obecné rozpravy, až to nevydržel a přihlásil se k faktické.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ano, přiznávám se k tomu, že jsem zrušil svou přihlášku řádnou a dal jsem faktickou, ale já to do dvou minut zvládnu.

Reakce na pana kolegu Jakoba - on to nejdřív na začátku hezky korektně celé popsal, to pozitivní hodnocení a tak dále a tak dále, a pak se dostal k tomu závěru, k tomu vysvětlení, proč to nedoporučující stanovisko. A víte, mně to, pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího, fakt připadá jako "odvolávám, co jsem odvolal, slibuji, co jsem slíbil". Nebo nevím, nějaká podivná schizofrenie a podivné politikaření.

Víte, já jsem před politickou kariérou - zde jsem tedy deset let, deset let jsem členem mediálního výboru - předtím jsem dvanáct let působil v rozhlase, je to 22 let. Vystřídalo se několik vlád, různé množství a složení těch rad. Nikdy se nic takového nestalo, že by někdo dal radě jakoby za uši, že se jí něco nelíbí. A to je přesně to, na co poukazuje Aleš Juchelka, Ondřej Babka a další mí kolegové, že jim jako dáte za uši, ale pak řeknete: My jsme to tak vlastně nemysleli, už jsme vám jako za uši dali a nakonec to na tom plénu schválíme. To je takové farizejství, to je taková schizofrenie! Prostě jsou to jenom a jenom vaše politické hry.

Pokud s něčím nesouhlasíte - a vy jste to tady řekl, legislativně špatně, jak se do té zprávy dostalo, s obsahem nesouhlasíme - no, tak od toho ten výbor máme, od toho jsme mohli přijmout usnesení, od toho jsme tam mohli udělat nějaké změny. Ale jestliže jste si silou - ne výbor, vaše koalice silou prosadila, že nesouhlasí s tou zprávou, že se jí ta zpráva nelíbí, tak pak prostě zesměšňujete sami sebe, když dneska tady Sněmovně říkáte, že s ní už nakonec souhlasit máme. Asi jenom proto, že už tam je jiný generální ředitel, že už tam je jiné složení rady, které vám zřejmě asi vyhovuje. Tohle je fakt totální amatérismus. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí pan poslanec Bureš s dvouminutovou faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Bureš: Děkuju, pane místopředsedo. Já nebudu tak dlouhý ani tak obsáhlý. Já jsem poslouchal pečlivě předkladatele. Ten říkal, že i když se ta zpráva neschválí, tak se ve své podstatě stejně se nic nestane, protože rada odvolaná nebude, už platí nový zákon. A tak bych potřeboval jenom vysvětlit od zkušenějších, kdo teď koho obstruuje? Koalice opozici, nebo opozice koalici? Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP