(14.40 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Nemyslím si, že je potřeba dramatizovat a strašit nějakými věcmi, které nikdo v té podobě, jak jsou potom interpretovány, nenavrhoval a nenavrhuje, a že je mnohem užitečnější se soustředit na ten samotný dialog, na samotném jednání projevovat vlastní názory, reprezentovat zájmy vlastní země. To pak může vést ke konkrétním výsledkům. Ty konkrétní výsledky jsem vám tady představil a myslím si, že to je vlastně na celé té myšlence nebo na celém tom summitu to nejpodstatnější, ty výsledky. A to, že se tam objevil návrh pana prezidenta Macrona - nebo návrh, nápad, to nebyl ani návrh, nápad pana prezidenta Macrona, to on sám řekl na tiskové konferenci - stejně jako po pravdě jsme všichni konstatovali to, že tento nápad nemá podporu ostatních členských zemí Evropské unie ani těch dalších, které se účastnily tohoto jednání (Předsedající: Prosím, čas!) - pardon - protože tam nebyli jenom účastníci z EU.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní vystoupí se svojí interpelací pan poslanec Josef Kott.

Než dojde k pultíku, načtu omluvu paní poslankyně Lucie Potůčkové, která se omlouvá od 14.30 hodin bez udání důvodu. A nyní prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji pěkně za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane premiére, už několik týdnů zemědělci v celé Evropě včetně České republiky protestují proti směru, kterým se ubírá evropská zemědělská politika. Hned na počátku vaší vlády jste se v rámci nějakého antibabišismu rozhodli hodin přes palubu část zemědělců a producentů, hlavně těch velkých. Pan ministr stejně jako vy tvrdí, že protesty vnímá jako podporu současné politiky, a společně ukazujete na to, že vlastně Green Deal jako takový schválila Babišova vláda. Určitě víte jak vy, tak pan ministr, že Zelená dohoda pro Evropu je hlavně obecná iniciativa, která má Evropskou unii nasměrovat na cestu ekologické transformace s konečným cílem dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality. To, proti čemu skutečně zemědělci, a nejen ti čeští, protestují, jsou dopady strategie Fit for 55 na sektor zemědělství, které byly přijímány ale už za vaší vlády. Vaše vláda své neúspěchy a problémy často svádí na změnu okolností, ke kterým díky válce na Ukrajině došlo, a až po jejím nástupu. Zvláštní je, že při dojednávání těchto podmínek pro zemědělce ale nic takového vláda nenamítala a vše podpořila, proti čemuž se zemědělci, jak už jsem zde řekl, dle mého názoru oprávněně bouří.

Vážený pane premiére, moje otázka zní: Jste připraveni prosazovat revizi strategie Fit for 55 pro zemědělství? A jak se česká vláda postaví k záměru Evropské komise uzavřít dohodu o vzájemném obchodu se zeměmi z Jižní Ameriky, což by znamenalo další levnou konkurenci pro evropské farmáře (Předsedající: Čas!), a dovolím si tvrdit, že nejenom české? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní se ujme slova předseda vlády České republiky Petr Fiala. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, děkuji za vaši interpelaci. To je skutečně důležité téma, dokonce si myslím, když jsem vás poslouchal, že bychom se v řadě věcí shodli. Asi ne v těch východiscích a v té základní interpretaci, ale možná bychom se shodli v tom, nebo asi bychom se shodli v tom, že je skutečně potřeba upravit společnou zemědělskou politiku a že je potřeba revidovat cíle Green Dealu, ne tak, jak jsou dneska pro zemědělskou politiku formulovány nebo jak jsou uplatňovány, protože skutečně to vytváří pro zemědělce problematickou situaci. K tomu se ještě dostanu.

Já bych chtěl jenom na začátku říct, že určitě naše úprava společné zemědělské politiky nebyla motivována nějakým antibabišismem. To já spíš, když poslouchám vašeho pana předsedu, mám pocit, že on trpí nějakým antifialismem, ale my jsme naopak chtěli srovnat podmínky v českém zemědělství, protože tady byli znevýhodňováni dlouhodobě malí farmáři, rodinné farmy, a my jsme chtěli i z důvodu, aby se nevylidňoval venkov, abychom prostě měli kvalitní potraviny, a ze všech dalších hledisek, která jsou společensky důležitá, vytvořit takové podmínky na to, aby se v nich mohli prosazovat všichni, jak velké podniky, tak středně velké podniky, které tvoří největší podíl na našem zemědělství, a pak samozřejmě také malé rodinné firmy. Je pravda, že se ukázalo, že tato společná zemědělská politika, jak jsme ji nastavili v České republice, vyžaduje určitou změnu bez ohledu na to, co se děje v Evropě, protože není úplně výhodná v tuto chvíli právě pro ty středně velké podniky. Takovou změnu jsme připraveni udělat ne na úkor těch malých, ale ty podmínky narovnávat.

Pokud jde o Green Deal a evropské protesty, pro které, nebo pro ten důvod, mám porozumění a jsem přesvědčen - a také v tomto směru vystupuji na evropské politické rovině - že je potřeba upravit společnou zemědělskou politiku, je nicméně paradox, že to, na co si dnes stěžujete a stěžují si i zemědělci, tedy Green Deal, odsouhlasil největší tuzemský zemědělec, tedy Andrej Babiš. A je také paradox, že frakce Renew Europe, jejíž součástí jsou europoslanci za hnutí ANO, byla společně se zelenou a socialistickou frakcí hlavním iniciátorem řady opatření, která dnes zemědělce poškozují. Naopak frakce ECR evropských konzervativců a reformistů, jejímž členem je Občanská demokratická strana, tyto návrhy dlouhodobě odmítala a navrhovala jejich zmírňování, a to je doložitelné, každý si to může ověřit podle toho, jak kdo vystupoval, jak kdo jednal v Evropském parlamentu. To mi připadá důležité. Takže to není žádná změna našeho postoje, naopak, my chceme povinnosti zemědělců omezit a vrátit regulaci do přijatelných mezí dlouhodobě.

Jsou zde už nějaké pozitivní momenty, které reagují nejenom na protesty zemědělců, ale skutečně na tu neudržitelnou situaci. Iniciátorem toho byla i naše vláda, na základě našich iniciativ se Evropská komise rozhodla stáhnout z projednávání třeba návrh nařízení o používání pesticidů a některé další věci. Těch kroků ale není dost, je v nich potřeba pokračovat. My jsme sami přijali 21. února tři novely nařízení vlády, které se týkají zemědělství, zjednodušují zemědělcům práci, zlepšují podmínky na polích a péči o zvířata. Je to nařízení o ekologickém zemědělství, nařízení o ustanovení podmínek k provádění opatření ke zvýšení obranyschopnosti v chovu prasat vakcinací a další a další věci budeme dělat, které zjednodušují život zemědělců.

Nestíhám odpovídat na tu poslední otázku, ale opravdu součástí problému je to, že na jedné straně my v Evropě zemědělce regulujeme, byrokraticky je spoutáváme, na druhé straně dovolíme, aby se sem dovážely výrobky (Předsedající: Čas!) z regionů, které tuto regulaci nemají.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a pan poslanec položí doplňující otázku, tak umožní odpovědět. Prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Přesně tak, paní místopředsedkyně. Já si tedy dovolím položit doplňující otázku a dát ještě prostor panu premiérovi. Za tu část otázky děkuji, jsou věci, kde skutečně vnímám posun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP