(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkné odpoledne. Zahajujeme nyní ústní interpelace.

Ještě načtu omluvy, které v mezičase došly. Omlouvá se pan poslanec Jan Volný od 14.30 z pracovních důvodů a z členů vlády pan ministr Marek Výborný do 15 hodin z pracovních důvodů.

 

Bodem našeho pořadu, který nyní otevírám, jsou

 

166.
Ústní interpelace

Ústní interpelace jsou určené předsedovi vlády České republiky, vládě České republiky a ostatním členům vlády. Dnes bylo za účasti ověřovatelky vylosováno pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády Petra Fialu či na vládu České republiky, a to v čase od 14.30 do 16 hodin, na ostatní členy vlády pak od 16 do 18 hodin. Seznamy poslanců podle vylosovaného pořadí vám byly rozdány na lavice. Upozorňuji všechny poslance a interpelované členy vlády, že pokud budou vyčerpány interpelace na předsedu vlády Petra Fialu, bude ihned zahájen blok interpelací na ostatní členy vlády.

Nyní předám slovo panu poslanci Zdeňku Kettnerovi, neboť ten byl vylosován na prvním místě, aby přednesl ústní interpelaci na předsedu vlády, a poté se připraví pan poslanec Josef Kott. Pane poslanče, ujměte se slova, prosím.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo. Pane premiére, v pondělí proběhl summit o pomoci Ukrajině v Paříži, svolaný prezidentem Macronem. Ještě před jeho projednáváním prošlo nějaké vyjádření pana premiéra Fica o tom, že rozhodně nebude posílat na Ukrajinu své vojáky, a v médiích se rozpoutala bouře, že to je nějaká dezinformace a tak dále. Například i paní ministryně Černochová, cituji: "Nic takového jsem neslyšela ani nečetla." Přesto bezprostředně po skončení tohoto summitu pan prezident Macron vystoupil a tato slova potvrdil svými výroky.

Proto se chci zeptat, znamená to tedy, že slovenská diplomacie má podrobnější a přesnější informace o probíhajícím summitu než diplomacie česká, čili nejsme úplně v popředí diplomatických zájmů? Nebo jsme ty informace měli, a co se týká vyjádření médií, tak my jsme to takzvaně vymetaforovali s tím, že jsme to nechali být? Chci se tedy zeptat, kde je tedy pravda, zda tyto informace měla česká diplomacie ještě před zahájením summitu, nebo ne. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času. Nyní má slovo pan předseda vlády České republiky Petr Fiala. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Děkuji, paní předsedající. Dobrý den, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jsem rád, že se tady opět setkáváme u pravidelných interpelací. Dotkl jste se... (Smích z levé strany sálu.) To je disciplína, kterou mám rád, která mě baví a kterou považuji za důležitou, a nejsem rád, když místo toho máme neustále mimořádné schůze ze strany opozice, které brání tomu, abychom se věnovali standardním bodům programu, a standardním bodem programu jsou nepochybně interpelace. Můžeme se tu dostat k důležitým tématům a můžeme také vysvětlit některé věci, které třeba opozičním poslancům nebo i veřejnosti nejsou jasné.

Pařížský summit byl důležitý. Byla to diskuse nad tím, jak více, účinněji, efektivněji pomáhat Ukrajině, a z tohoto hlediska bych řekl, že byl i velmi úspěšný. Témata, která se tam řešila, souvisela právě s tímto hlavním cílem, tedy jak pomáhat Ukrajině, a já mám velkou radost z toho, že se velké pozornosti dostalo právě tomu, co se nazývá česká iniciativa, a to je, jakým způsobem zajistit v krátkém čase dostatek munice pro Ukrajinu, která ji nutně potřebuje, a jak překonáme to období do doby, než se navýší výroba obranného průmyslu na území Evropské unie, což je jeden z těch cílů, který jsme tam také všichni celkem jasně formulovali, ke kterému se všichni přihlásili. Jsem rád, že k české iniciativě se přihlásilo postupně asi patnáct zemí. Všichni jste mohli zaznamenat prohlášení belgického premiéra Alexandera De Croo, že Belgie uvolní na českou iniciativu 200 milionů eur, tedy asi 5 miliard korun. To jsou konkrétní kroky, to jsou konkrétní výsledky toho summitu a já to pokládám za velký úspěch.

Kromě těch věcí, jako že chceme navýšit do budoucna kapacity a produkci evropského zbrojního obranného průmyslu, munice a dalších věcí, kromě podpory české iniciativy, jsme mluvili i o nutnosti některých dalších kroků, a na těch jsme se shodli, jako je podpora zemí, které jsou zranitelné a které jsou ohrožovány agresivní politikou Ruské federace, jako je Moldavsko, a tak dále. Těch témat tam byla celá řada.

Ano, na okraj toho summitu, a řekl bych, že to z hlediska času bylo opravdu minimální téma, byl zmíněn i nápad pana prezidenta Macrona na to, zda by bylo třeba užitečné, aby někteří vojáci třeba Francie byli na území Ukrajiny - ne aby tam bojovali, ale aby třeba pomáhali s výcvikem nebo něco podobného. Naprostá shoda zemí byla ta, že o tom dál nebudeme mluvit ani uvažovat, že to není téma, protože prostě pro naprostou většinu zemí je tato myšlenka nepřijatelná. Naopak jsme se shodli na tom, že není potřeba přemýšlet nad novými cestami, ale že je potřeba rozvíjet ty kroky a ty aktivity, které už děláme, a že nestačí dělat to dosavadním tempem, ale je potřeba v tom přidat a být efektivnější a intenzivnější. Právě proto měla takový úspěch česká iniciativa, protože jsme přinesli konkrétní návrh a konkrétní řešení pro nejbližší měsíce.

Takže mohu všechny uklidnit, nikdo v Evropě se nechystá posílat vojáky na Ukrajinu. Myslíme si, že mnohem účinnější a efektivnější, jak bránit ruské agresi a neeskalovat situaci, je podporovat Ukrajinu v jejím boji. Ta shoda je velmi silná, Ukrajina bojuje nejenom za svoji nezávislost a svobodu, za svoje území, za svoje právo se rozhodovat o svém osudu, což jsou všechno hodnoty správné, důležité a samy o sobě by si zasloužily podporu, ale Ukrajina tím, že brání ruské agresi, bojuje také za bezpečnost celé Evropy, a proto je potřeba hledat všechny cesty, jak ji ještě intenzivněji podpořit než dosud.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Pan poslanec vystoupí s doplňující otázkou.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji. To, že vlastně to bylo smeteno ze stolu, nasazení těch vojáků, při tom marastu, to samozřejmě kvituji, protože to by byla konečná.

Pane premiére, mluvil jste opět krásně, mluvil jste dlouze, ale opět jste zapomněl odpovědět na moji otázku, tak já to zjednoduším. Měli jste informace o nápadu pana prezidenta Macrona o nasazení vojáků na území Ukrajiny stejně jako slovenská diplomacie před tím jednáním? Ano, nebo ne? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí s reakcí pan předseda vlády České republiky. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Považuji za nesprávné, nemožné v mezinárodní politice, abychom komentovali charakter informací, které jsme měli před nějakým jednáním. To, co je podstatné a co je určitě důležité, jsou výsledky toho jednání. Pokud bychom v mezinárodní politice postupovali tak, že budeme dopředu každý nápad, každou iniciativu, každý podnět, každou ústní nebo jinou informaci komentovat, tak se nedostaneme nikam. Měli jsme všechny potřebné informace, které jsme potřebovali pro to, abychom se rozhodli pro účast na tomto summitu, a měli jsme všechny potřebné informace pro to, abychom tam mohli účinně hájit zájmy České republiky, což jsem také dělal, a všichni jsme měli potřebné informace pro to, aby ten summit přinesl konkrétní výsledky, a to se taky stalo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP