(15.50 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Když se podívám na uplynulá léta, naše vláda udělala jeden z mála kroků, který výrazně zlepšuje situaci těchto lidí. Já myslím, že toto je správný postup. Já bych vám mohl položit protiotázku, jak si měli poradit lidé v tom vyšším stupni závislosti - jsou zcela odkázáni na cizí pomoc - s těmi penězi, které měli, tak tam jsme sáhli k výraznějšímu navýšení, dokonce jsme vytvořili i tu další kategorii, kde mohou pobírat 27 000 měsíčně, aby si dokázali s tou těžkou situací poradit. Mně toto připadá jako správná, spravedlivá sociální politika.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. My přistupujeme k následující interpelaci, tu přednese pan poslanec Martin Kukla. Připravit se posléze může pan poslanec Radek Rozvoral. Prosím.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuju za slovo. Vážený pane premiére, já když vás tady poslouchám, tak mně napadá takový název, že místo interpelací by se to mohlo jmenovat Povídky a báje Petra Fialy.

Ale k mému dotazu. Jak jste si jistě přečetl, já jsem si přečetl programové prohlášení a vy jste v programovém prohlášení napsali: "Podpoříme soukromé vlastníky lesa, myslivce, včelaře." Moje interpelace konkrétně směřuje ke včelařům.

Já tady mám jasná fakta, která vaše vláda udělala pro včelaře. První, co udělala vaše vláda, přestala podporovat včelaře tím, že jim přestala dávat z rozpočtu peníze na včelařský časopis. Jenom řeknu, že v České republice je 57 000 členů Českého svazu včelařů, a tím pádem všem se musely zvednout členské poplatky, aby se mohl tento časopis dále vydávat. Dále jste se snažili zdanit včelaře. Já jsem rád, že díky hnutí ANO se vám to nepovedlo a nakonec jste od toho záměru couvli.

A teď k dotacím. Když se podívám na 1.D. dotaci, která je částečně z Evropy a částečně ze státního rozpočtu, tak se podíváme, jaká byla dotace na jedno včelstvo třeba v roce 2021. To bylo 160 korun, inflace byla 3,8 %. V roce 2020 byla dotace na včelstvo 158 korun, to jsou krásná čísla. A když se podíváme na vaši vládu, tak rok 2022 156 korun a rok 2023 už jenom 76 korun. Podívejte se, kolik stojí teď cukr a kolik stál cukr tenkrát. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní požádám pana premiéra, aby vystoupil se svou reakcí. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, interpelace jsou interpelace, nazývejte si je samozřejmě, jak chcete, ostatně to často různě děláte, že dáváte nálepky, přezdívky, vysmíváte se, ale ten, kdo takhle jedná, zpravidla jenom zakrývá slabost vlastních argumentů a vlastní nejistotu, takže toto mě nijak nezneklidňuje, klidně v tom pokračujte. Ale já bych chtěl říct, že dnes interpelace byly vcelku věcné, to mě těší a myslím, že to pak je i zajímavější pro občany.

Já to dělám fakt nerad, protože premiér má vědět všechno, ale přiznám se, že téma včelařství není úplně oblast, které bych se každodenně věnoval a byl o ní v plném detailu informován. Z toho vašeho názvu, který jste té interpelaci dal: Programové prohlášení vlády - včelaři, nebylo moc jasné, čeho se ta vaše interpelace bude týkat, a to i proto, že naše programové prohlášení se otázce včelařů věnuje pouze v jedné větě a řekl bych, že ne úplně široce. V programovém prohlášení stojí, že podpoříme soukromé vlastníky, myslivce, včelaře, spolky a tak dál, aby sázeli stromy, zakládali krajinné prvky a pečovali o soulad zemědělství s ochranou přírody. Řekl bych, že to programové prohlášení v tomto smyslu určitě plníme. Ale vy jste měl asi na mysli nějaké - jak jste pak sám řekl - jiné problémy a konkrétní podobu dotací, a tady bych vás opravdu asi odkázal přímo na ministra zemědělství, který vám určitě odpoví písemně.

Když jsem říkal, že samozřejmě se včelařství nevěnuji každodenně a nemám tam podrobné detailní znalosti, považuji včelařství za úctyhodnou, potřebnou činnost nejenom proto, že podporuje rozvoj biodiverzity a pomáhá například zemědělcům s opylováním plodin, ale i pro ten samotný produkt této činnosti, a to je med. My jsme nicméně řešili problematiku včelařů i v rámci konsolidačního balíčku, možná bych řekl nepřímo, ale řešili. V rámci konsolidačního balíčku i nadále zůstává osvobození od daně z příjmu malých včelařů do 50 včelstev v rozsahu 1 000 korun na jedno včelstvo, to znamená osvobození příjmu včelařů do 50 000 korun. Já to považuji za správné a potřebné a jsem rád, že to takto je.

Co se týká finanční podpory, kterou jste vy zmiňoval, v současnosti platí dotace podle nařízení vlády č. 53 z roku 2023, které platí od roku 2023 až do roku 2027. Včelaři mohou do roku 2027 ročně žádat o celkovou podporu 110 milionů korun, 50 % půjde z rozpočtu Evropské unie, ale 50 % půjde ze státního rozpočtu, takže tady je vidět ta podpora, kterou náš stát včelařům poskytuje. Dotace pomohou - ono to není jenom na samotné včely - zajistit vzdělání pro chovatele včel, děti a mládež, umožní včelařům nakoupit vybavení pro správnou péči o včelstva i pro kvalitní zpracování medu a včelích produktů. Je možná i investice do hmotného majetku, tam je maximální výše dotace 150 000 korun. Musí tady být nějaká spoluúčast majitele včel, ale ta spoluúčast je ve výši 20 %.

Tak tolik nějaké základní informace a odpovědi na vaši interpelaci. Ještě bych řekl, že pan ministr Výborný reagoval právě dnes nebo včera na dopis Asociace profesionálních včelařů a tam odpovídá na některé konkrétní dotazy, které se podpory včelařství týkají, tak vás mohu tedy znovu odkázat na pana ministra Výborného, který se této problematice určitě věnuje detailněji než já.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Vnímám zájem o doplňující otázku. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuju za slovo. Pane premiére, profesionálních včelařů je do stovky, těch malovčelařů zájmových je 57 000. Já jsem vám tady řekl fakta. Za vaší vlády se prostě snížila plošně podpora na jedno včelstvo zhruba ze 160 korun na 60 korun, když do toho započtete za poslední tři roky 30% inflaci, tak jsme ještě na třetinové podpoře, která tady byla. Sebral jste jim peníze na včelařský časopis, to znamená 5 milionů korun, tím pádem jste všem členům zvedli členské poplatky. Já jsem tady řekl fakta a vy jste mi tady řekl nějakou pohádku. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za komentář. Nyní poprosím pana premiéra, vnímám, že chce zareagovat, aby tak učinil. Má k tomu dvě minuty a pak končí tento blok interpelací. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Tak si to můžeme klidně zopakovat. Já nevím, co je za pohádku na tom - a zkuste to rozporovat - že nadále zůstává osvobození od daně z příjmu malých včelařů do 50 včelstev v rozsahu 1 000 korun na jedno včelstvo. No, to je přece konkrétní podpora a pomoc státu a to není žádná pohádka. Osvobození příjmu včelařů do 50 000, ještě jsem řekl, že to je potřebné a správné, to není žádná pohádka, to je realita. Platí nařízení vlády z 22. února 2023 na roky 2023 až 2027, které umožňuje včelařům ročně žádat o celkovou podporu 110 milionů korun, kde 50 % na to dává stát ze svého rozpočtu, 50 % jde z Evropské unie. Je toto pohádka? No, toto není žádná pohádka. Je pohádka to, že je možné podpořit investice do hmotného majetku ve výši až 150 000 korun při 20% spoluúčasti? Je toto pohádka? Není to pohádka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP