(15.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Tímto jsme vyčerpali tuto interpelaci a přistupujeme k interpelaci paní poslankyně Lucie Šafránkové. Prosím.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážený pane premiére, vláda v těchto dnech po našem enormním tlaku začala konečně hovořit o zvýšení příspěvku na péči lidem se zdravotním postižením, ale to, co jste představili, je naprosto nehorázné vůči lidem se zdravotním postižením v I. a II. stupni závislosti, a to jak vůči dětem, tak i vůči dospělým.

Já už čtyři roky usiluji o to, aby se těmto lidem se zdravotním postižením konečně po osmi letech tento příspěvek zvýšil. I vás tady opakovaně interpeluji a můj návrh s číslem 9 na zvýšení příspěvku na péči tady leží již třetím rokem. A co vy jste doposud udělali? Tento můj návrh doteď blokujete a tím zcela odmítáte pomoct těm nejzranitelnějším! Zvýšili jste jako vláda úhradovou vyhlášku a tím jste značně zdražili sociální služby těmto lidem, a teď, když konečně přicházíte s nějakým návrhem, opět zcela ignorujete lidi v I. stupni závislosti a nechcete jim přidat ani jednu jedinou korunu. Tito lidé, kteří nezvládají tři až čtyři základní životní potřeby, jako je například hygiena, oblékání, stravování nebo péče o domácnost a další, jsou tak i nadále odkázáni na směšných 880 korun měsíčně! A lidem ve II. stupni závislosti, kteří už nezvládají až šest těchto základních životních potřeb, chcete přidat pouhopouhých 500 korun. To jako vážně? A tak se vás ptám, vám to přijde normální? Vám to fakt nevadí? Můžete mně i jim dát recept na to, jak a z čeho si mají zaplatit pro ně životně důležitou pomoc? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní vystoupí pan premiér Petr Fiala. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážená paní poslankyně, my pomáháme zdravotně postiženým a velmi intenzivně jsme v posledních měsících debatovali s odborníky o tom, jak má to navýšení vypadat. Hledali jsme pro to i shodu na koaliční úrovni, kterou jsme našli, a našli jsme společné řešení, to znamená, že od 1. července zvyšujeme příspěvek na péči ve II., III. a IV. stupni závislosti, to znamená u osob, které nezvládají čtyři a více základních životních potřeb, a myslím, že toto, tedy schopnost základní životní potřeby, je hodnoticím kritériem při posuzování stupně závislosti. U dospělých se posuzuje celkem deset schopností. To já tady jenom připomínám, paní poslankyně to ví: mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékání, obouvání, tělesná hygiena, výkon fyziologické potřeby, péče o zdraví, osobní aktivity, péče o domácnost. U dětí samozřejmě nehodnotí schopnost péče o domácnost.

A teď k tomu podstatnému z vaší kritiky. Příspěvky na péči pro osoby s určitým stupněm závislosti se zvyšovaly naposledy v roce 2019, předtím v roce 2016. Při tom zvýšení v roce 2019, tedy za předcházející vlády, se nezvyšoval příspěvek u I. stupně, takže předpokládám, že tam jste to také kritizovala - to neříkám, že ne, já jenom předpokládám, a nezvyšoval se ani u II. stupně, což je středně těžká závislost, kde dítě nezvládá čtyři až pět schopností a dospělý nezvládá pět až šest schopností.

My jsme přesvědčeni, že lidé s vyšším stupněm závislosti opravdu potřebují finanční podporu, proto by se měl lidem ve II. stupni závislosti od července letošního roku zvýšit příspěvek o 500 korun u dospělých na 4 900 korun, u dětí o 800 korun. Ve IV. stupni závislosti by se měl příspěvek zvýšit o 3 800 korun u dospělých a dětí na celkových 23 000 a ještě vyšší částku by měly dostávat osoby ve stupni IV, tedy s úplnou závislostí a péčí poskytovanou mimo pobytové sociální služby, celkem 27 000 měsíčně. A naopak, to máte pravdu, jsme se rozhodli nezvyšovat příspěvek v I. stupni a ty peníze přesunout na osoby, které potřebují daleko větší péči. Soustředíme se na ty nejzranitelnější, kteří vyžadují denně péči mnoha hodin. Ten příspěvek určitě pomůže rodinám se o tyto osoby lépe starat, zaplatit odlehčovací terénní služby a všechny další věci, které každý, kdo se s takovým případem ve své rodině setkal, dobře zná. Celkové náklady na toto navýšení dosáhnou více než 7 miliard korun ročně, takže nakonec vyčleníme vyšší částku, než jakou původně navrhovala opozice.

A jenom si uvědomme ty rozdíly, třeba v IV. stupni v roce 2016 ti lidé dostávali pro osoby do 18 let 12 000, po navýšení v roce 2019 19 000 a teď budou dostávat 23 000 a v stupni IV.+, který tam je nově, 27 000. To stejné u osob nad 18 let, kde třeba ve II. stupni ze 4 400 v roce 2019 na 4 900 teď. Vidíte tu dynamiku: IV. stupeň v roce 2016 12 000, v roce 2019 19 000 a v roce 2024 23 000, a opět stupeň IV+ 27 000. To není malé navýšení a děláme to zcela vědomě právě u těch těžších postižení, kde opravdu je potřeba mnohahodinová péče denně a kde to je pro tu rodinu velmi těžko zvládnutelné.

Já si myslím, že to je viditelné zvýšení - 7 miliard ročně, že to je dobře rozloženo a že i stanovisko odborníků: pomáhejte spíš těm více postiženým (Předsedající: Čas!), tam přidejte, je tady plně respektováno.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a s doplňujícím dotazem paní poslankyně. Prosím.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo. Pane premiére, vy jste mi vůbec neodpověděl. Já jsem se vás ptala, jestli vám vůbec nevadí, že nepřidáváte nic lidem v I. stupni se zdravotním postižením, kteří nezvládají tři až čtyři základní životní potřeby. To vám opravdu nevadí? A také by mě zajímal opravdu váš recept na to, jak lidé, kteří jsou dospělí nad 18 let v I. stupni, si mají zaplatit sociální terénní službu za 880 korun měsíčně. Nezlobte se na mě, je to výsměch!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní reakce pana premiéra. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Paní poslankyně, samozřejmě je možné, že se vám moje odpověď nelíbí, to já plně respektuji, ale já jsem vám odpověděl. Já jsem vám vysvětlil, jakým způsobem jsme dospěli k tomu, jak rozdělujeme těch 7 miliard korun, o které navyšujeme tento typ příspěvku nebo pomoci zdravotně postiženým, a vysvětlil jsem vám důvody, které odborníky vedly k tomuto doporučení, a vysvětlil jsem vám důvody, které nás vedly k tomuto rozhodnutí. A myslím, že se shodneme na tom - nebo možná se neshodneme - ale je potřeba prostě pomoci výrazně a výrazněji těm, kteří jsou zcela závislí, kteří jsou nejzranitelnější, kteří vyžadují péči mnoha hodin denně, kteří jsou zcela závislí na vnější pomoci, a znamená to často pro tu rodinu neřešitelnou situaci. My zohledňujeme to, že rostou náklady, že roste i počet těch případů, že je potřeba se tomu věnovat, a proto jsme přistoupili k navýšení, které je poměrně výrazné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP