(16.20 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

A co se týče zdanění těch zemědělských dotací, a to je přímá odpověď, tak tam je ještě environmentální platba z druhého pilíře, agroenvironmentální platby ekologických zemědělství. Platy na ekologické zemědělství mají environmentální přínosy, pobírají je zejména malé a střední podniky. Tam si myslím, že taktéž se o tom bavíme, že třeba tuhletu věc bychom mohli otevřít. Z logiky věci pak, pokud stejnou vlastně flat (?) podmínku aplikujete na všechny ty segmenty, tak pro ty ekonomicky slabší, tedy menší, ten efekt samozřejmě je výrazně nižší, zatímco pro ty velké, velké nad - ať už je to tou výměrou pro velké holdingy, nebo pro velké skupiny podnikající v oblasti zemědělství, pak je to samozřejmě významná suma co do části, pokud bychom to aplikovali plošně.

Já si furt myslím, že my chceme podporovat nějakou různorodost, nikoliv dominantní postavení, již byť třeba dobře řízených velkých podniků, a obecně ta politika - prostě podpořme ty, kteří zajišťují diverzitu, kteří vytváří konkurenční prostředí, což samozřejmě v případě, kdy - a já to neříkám jako nějakou alfu omegu, ale kdy prostě i velké firmy kupují třeba střední zemědělské podniky. Děje se tak třeba i v okolí Středočeského kraje v konkrétních případech, tak si myslím, že je daleko lepší dívat se na ten segment malé a střední podnikání a důsledně třeba kontrolovat, aby i v těch limitech nad těch 2 500 hektarů nedocházelo k nějakému propojování firem, a pak se ty firmy tvářily, že jsou elibigle pro ty dotace právě, které jsou určeny pro ty střední. Ta politika, jak je nastavena, je to součástí společné zemědělské politiky, kterou i teď po nějaké debatě s ministrem zemědělství vlastně tam dochází k nějakým úpravám, zejména v reakci třeba na posun Francie v rámci společné zemědělské politiky.

Já to samozřejmě komentuji jako předseda strany, byť rezortně tomu nejsem příslušen, tak snad jsem v tuto chvíli odpověděl na vaši otázku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pane poslanče, máte zájem o doplňující dotaz?

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji, pane vicepremiére. Já tomu rozumím, nicméně musíme se na to podívat i tou optikou, kterou já jsem tady zmiňoval. Je to o tom, že dneska ty střední zemědělské podniky, kterých je nejvíce a které zabezpečují tu největší výrobu, se dostávají do nejvýznamnějších ekonomických problémů. Je pravda, že skupují větší podniky, ale je třeba se podívat na to, kdo je skupuje z druhé strany. Z té druhé skupiny jsou to podnikatelé, kteří nepodnikají v zemědělství, podnikají v jiných oborech, a protože mají volné finanční prostředky, tak je využívají pro to, aby investovali do zemědělské půdy, a tomu žádné zdanění dotací nezabrání ani tomu nepomůže.

Takže mě ten komentář - a děkuji za to, že jste řekl, že to komentujete jako předseda strany, že se nepasujete do role odborníka - ale domnívám se, stále se domnívám o tom, že tahleta politika, která je nastavená, potřebuje významnou revizi.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pane ministře, budete reagovat? Už ne.

Tak pak poprosím pana poslance Kotena, který bude interpelovat pana ministra Rakušana.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane nepříjem... nepřítomný ministře, už mně to zase naskočilo, ale já vás mám rád. Já bych se vás rád zeptal, protože jsem zachytil několik článků na serveru Praha IN, kde tedy byl popsán poměrně zajímavý případ toho, jak auta pořádala závody na Nuselském mostě a ani městská policie, ani státní policie nezasáhla, i když Nuselský most byl uzavřen pro tyto závody. Dále na té párty driftovací v Jičíně, tam také policisté na náměstí nezasáhli. Tak by mě tedy zajímalo, jakým způsobem se to bude řešit, protože pokud běžný občan nebo já jedu přes Nuselský most 62, 63 kilometrů někdy v noci, tak už mi přijde pokuta, kdežto tady v tom případě se tam děly úplně, úplně jiné věci. Pak tam tedy ten příjezd po té dálnici 300kilometrovou rychlostí, to by mě zajímalo taky, jakým způsobem se to bude řešit, zda tedy ti účastníci, kteří takovýmto způsobem jeli, zda přijdou o řidičské oprávnění.

A pak bych se chtěl zeptat ještě na další článek, který navazuje, a to jsou priority v rámci Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje, kde to potvrdil i Leoš Tržil, a je to dodržování pravidel provozu po dálnicích, tím by se měla v roce 2024 policie zabývat. Ale také tam jsou opatření v souvislosti rasismu a extremismu, ovšem - a to tedy cituji: "Opatření proti skupinám s odlišnými ideovými názory." A to je přesně to, co mě zajímá, zda tedy budeme rezignovat na dopravu, a zda tedy místo toho policisté budou dělat takovou novodobou Státní bezpečnost. Děkuji za odpovědi.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k tomu, že pan ministr Rakušan - dívám se, není skutečně, tak přistoupíme k dalšímu, a to je řádně přihlášený pan poslanec Lubomír Metnar, který bude interpelovat paní ministryni Janu Černochovou.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Já bych měl tady oblast, kdy v posledních dnech se dozvídáme, že kromě patnácti tanků Leopard 2A4 darovaných České republice v roce 2023 Německem obdrželo Ministerstvo obrany jako ocenění za další vojenskou pomoc Ukrajině z německé strany nabídku na darování dalších patnácti kusů, ke kterým by ještě patnáct kusů mohla Česká republika cca za 10 miliard dokoupit. Armáda ČR by tak měla k dispozici celkem 45 těchto zastaralých tanků včetně tří kusů vyprošťovacích.

Ministerstvo obrany navíc zahájilo s Německem jednání o pořízení cca 77 kusů modernizované verze tanku Leopard 2A8. Stávající 73. tankový prapor 7. mechanizované brigády je vyzbrojený 30 tanky T-72M4CZ. V souvislosti s plánovanými akvizicemi tanků Leopard však není jasné jejich další využití. Jedná se o záměry, které do určité míry překračují rámec nedávno schválené koncepce výstavby Armády ČR 2035 a které budou představovat značné, dosud nespecifikované nároky na dodatečné výdaje.

Proto žádám paní ministryni o odpovědi k těmto otázkám: K jakým dodatečným změnám v koncepci tankového vojska AČR má dojít a jak se tyto změny projeví ve struktuře Armády ČR a jejich mobilizačních záloh? Další otázka: Jaké budou dodatečné náklady a v jakých letech se plánují v souvislosti s akvizicemi a náklady životního cyklu obou verzí tanků Leopard? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k nepřítomnosti paní ministryně můžeme přejít k dalšímu interpelujícímu, a to je pan poslanec Zdeněk Kettner, který bude interpelovat pana ministra zdravotnictví Válka.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo. Já mám na pana ministra dotaz. V médiích proběhla taková informace s tím, že co se týká hygieny, že se bude centralizovat, budou se omezovat pravomoci místních hygieniků. Můj dojem - budí takový, že priorita je jakoby ušetřit. Vzhledem k tomu, že hygiena úzce souvisí samozřejmě i se školskými zařízeními, vůbec s bezpečností, co se týká hygieny zdravotního hlediska obyvatel České republiky, tak zda tento postup, zda je nějakým způsobem promyšlený tak, aby ty úspory neměly negativní vliv na bezpečnost obyvatelstva, co se týká hygieny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a prosím pana ministra.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Moc za ten dotaz děkuji. V podstatě pokračuji v tom, co jsme v minulém volebním období spustili. Možná si vzpomenete, ti, co jste tady byli, o diskusi o Kochově institutu, v době covidu se debatovalo, dává se za vzor Kochův institut, a Julek Špičák, paní profesorka Adámková a někteří další - my v opozici také, já třeba určitě - jsme to velmi podporovali. A na ministerstvu se cosi v té době začalo chystat, což už se nezvládlo, a já v tom pokračuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP